Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΜΕΘΑΝΑ
Πολλά προβλήματα από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τις Ιχθυοκαλλιέργειες Μεθάνων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου και Νίκος Καραθανασόπουλος. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές, πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:

«Μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας υπάρχουν σε πολλά σημεία των νησιών του Αργοσαρωνικού, των Μεθάνων και της Τροιζηνίας, οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, δεν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ γειτονικών μονάδων εκτροφής ψαριών, δεν υπάρχει διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων, ενώ προβλήματα υπάρχουν στην ανανέωση των θαλάσσιων υδάτων της περιοχής, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι περιοχές εγκατάστασης των μονάδων είναι κλειστές, δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση και ταχεία ανανέωση του θαλάσσιου ύδατος και βρίσκονται κοντά σε παραλίες και ακτές που κατακλύζονται από παραθεριστές και επισκέπτες.

Ολα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τοξικών και άλλων αποβλήτων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στο παράκτιο και θαλάσσιο οικοσύστημα και τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

-- Εάν υπάρχουν χωροταξικές προϋποθέσεις εγκατάστασης των ιχθυοκαλλιεργειών αυτών (ζώνες εγκατάστασης, αριθμός μονάδων, όριο κορεσμού κλπ.).

-- Εάν ανήκουν οι εγκαταστημένες μονάδες σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 2742/1999.

-- Εάν υπάρχουν θετικές εισηγήσεις για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Πειραιά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τους ΟΤΑ της περιοχής.

-- Πώς συμβιβάζεται η ύπαρξη ορισμένων ιχθυοκαλλιεργειών με τη, με Προεδρικό Διάταγμα, θεώρηση των Μεθάνων ως αρχαιολογικού χώρου και της Τροιζηνίας ως περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους;

-- Εάν υπάρχουν εκθέσεις για τα αποτελέσματα ποιότητας νερού της περιοχής εγκατάστασης των μονάδων και των επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

-- Εάν γενικότερα υπάρχει διαρκής παρακολούθηση και αστυνόμευση για την επαρκή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ