Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Ερωτήματα από απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ στον Γκρούεφσκι

Απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επιδόθηκε χτες στο γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Αφορούσε στις θέσεις, όπως του τέθηκαν πρόσφατα, περί «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, κλπ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει στα Σκόπια: «Εχω συνείδηση του ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Ελπίζω ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, καθώς και στην ενδεχόμενη επίλυσή τους».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εμμέσως δέχεται πως υπάρχει ζήτημα. Δε φαίνεται να αναβαθμίζει αυτές τις αιτιάσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, περιορίζοντας την τρέχουσα διαδικασία στην υπόθεση του ονόματος του γειτονικού κράτους. Ωστόσο, ούτε αποδοκιμάζει την κίνηση της σκοπιανής ηγεσίας να θέσει τέτοια ζητήματα, ούτε αποκλείει αυτά να συζητηθούν στο μέλλον.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προκειμένου να «συντονίσουν» - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους - τη θέση τους, ενόψει της επίσκεψης στα Σκόπια, στις 21 του Αυγούστου, του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ