Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανελαστικοί οι Τουρκοκύπριοι στο εδαφικό

Ιδιαίτερα ανελαστική στο εδαφικό παρουσιάζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά ενόψει της έναρξης, στις 3 του Σεπτέμβρη, των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ.

Μετά την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δε θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους η πόλη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε χτες ότι με τις «απαιτήσεις», κατά την έκφρασή του, της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της Μόρφου, της Καρπασίας και των Βαρωσίων δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.

Υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η απογοήτευση που ένιωσε η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όταν απορρίφθηκε το σχέδιο Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα το 2004. Σύμφωνα με τον κ. Ερτσακιτζά, γίνονται προσπάθειες για να μην πληρώσει τίμημα η ελληνοκυπριακή πλευρά για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αλλά σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, που αποδέχτηκε το σχέδιο, δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει νέο τίμημα.

Αναφορικά με το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ο κ. Ερτσακιτζά είπε ότι με το άνοιγμα θα μπορούν να διακινούνται πιο εύκολα οι κάτοικοι της περιοχής του Πύργου και ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε συνάρτηση με το θέμα της Πύλας. Ο κ. Ερτσακιτζά αναφέρθηκε και στο θέμα του Καυκάσου, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν και το Κυπριακό και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρακολουθεί το ζήτημα.

«Αυτές οι εξελίξεις εξηγούν γιατί αναζητούμε γρήγορη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Για να επηρεαστούμε το λιγότερο δυνατό από τέτοιες εξελίξεις, είναι σημαντικό να έχουμε σταθερή πολιτική δομή, που να στηρίζεται από συμφωνίες», είπε.

Δημ. Χριστόφιας: Μία ανεξάρτητη Κύπρος των Κυπρίων

«Αγωνιζόμαστε για μια ανεξάρτητη Κύπρο των Κυπρίων, που δε θα είναι ένα δεύτερο ελληνικό κράτος, αλλά ούτε και κράτος υπό κηδεμονία, προέκταση της Ανατολίας», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στη σύνοδο των κεντρικών συμβουλίων των αποδήμων Κυπρίων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι στόχος του είναι η δημιουργία μιας επανενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας που θα αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε το 1960 ως το κοινό κράτος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

«Επιδίωξη και στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει το λαό, το έδαφος, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους μας και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε. Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις η τουρκική πλευρά θα επιδείξει καλή θέληση και λογικές θέσεις. «Οι διαπραγματεύσεις δε θα είναι εύκολες, γιατί θα συναντήσουμε άτεγκτες θέσεις που έχουν τη ρίζα τους σε κατεστημένα της Τουρκίας που θέλουν και μέσα από τη λύση να ασκούν έλεγχο πάνω στην Κύπρο με το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Μήνυμα της Ντ. Μπακογιάννη

«Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος αποτελεί η επανένωση της Κύπρου, με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό, στη βάση μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας», διαβεβαιώνει η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε μήνυμά της, το οποίο διαβάστηκε στην έναρξη της συνόδου των κεντρικών συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

«Η ελληνική κυβέρνηση», τονίζει η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, «υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου Δημ. Χριστόφια, για τη διεξαγωγή ουσιαστικών και εποικοδομητικών δικοινοτικών συνομιλιών, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να αρχίσουν συνολικές διαπραγματεύσεις».

«Στόχος είναι να ενισχυθεί η δυναμική των συνομιλιών ώστε να οδηγήσει στην προετοιμασία μιας λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή», αναφέρει η υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ