Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΙΝΑ
Ενίσχυση διμερούς «στρατηγικής συνεργασίας»

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι πρόεδροι Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και Κίνας Χου Ζιντάο συμφώνησαν χτες να καθιερώσουν «στρατηγική σχέση διμερούς συνεργασίας», εμβαθύνοντας έτσι στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Βελιγραδίου - Πεκίνου. Μάλιστα, υπέγραψαν και σχετική συμφωνία, σημειώνοντας ότι «θα προωθήσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα συνεργαστούν σε σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων».

Ειδικότερα, ο Σέρβος πρόεδρος απ' την πλευρά του επαναβεβαίωσε πως το Βελιγράδι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα στην τήρηση της πολιτικής «μίας Κίνας» (δηλαδή συνέχιση της μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν), ελπίζοντας παράλληλα στη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας και στην προσέλκυση Κινέζων επενδυτών στη Σερβία. Ο Κινέζος ηγέτης παράλληλα επαναβεβαίωσε πως η Κίνα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας (υπαινισσόμενος αυτά που αφορούν και το Κοσσυφοπέδιο...).

Αργότερα, ακολούθησε η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών απ' τους υπουργούς Οικονομίας Σερβίας, Μλάνταν Ντίνκιτς και Κίνας, Τσεν Ντεμίνγκ.

Ο Σέρβος πρόεδρος ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κίνα στις 25 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ