Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επικίνδυνα επεισόδια στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης, όσον αφορά την εγκατάσταση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Κολομβία έχει ήδη κτυπήσει κόκκινο, όμως η ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας ίσως αποτελεί τον προάγγελο πολύ επικίνδυνο εξελίξεων.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν σαφείς παραβιάσεις της κυριαρχίας της Βενεζουέλας εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας αλλά και παραστρατιωτικών ομάδων. Το ΠΓ του ΚΚ Βενεζουέλας χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες «ιμπεριαλιστική πρόκληση ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας», όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας και βουλευτής Οσκαρ Φιγκέρα.

«Πρόκειται για μία ανοικτή πρόκληση, η οποία αποτελεί μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης που στοχεύει στην πρόκληση μίας ένοπλης αναμέτρησης μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κολομβίας» τόνισε ο Οσκαρ Φιγκέρα και κάλεσε το λαό της Βενεζουέλας αλλά και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, καθώς η ιμπεριαλιστική πρόκληση δεν σταματά μόνο στα σύνορα με τη Βενεζουέλα αλλά αφορά και άλλες γειτονικές χώρες και κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερική.

Οσο για τις παραβιάσεις, αρχικά ήταν η διείσδυση περίπου 150 μελών παραστρατιωτικής οργάνωσης Κάνιο Νέγκρο στην Τάρρα της κοινότητας Χεσούς Μαρία Σεμπρούν της επαρχίας Σούλια ενώ, λιγότερο από 24 ώρες μετά, ένα «Μπλακ Χοκ» από σμήνος τριών ελικοπτέρων που επιχειρούσαν στα σύνορα, παραβίασε τον εναέριο χώρο και επί δέκα λεπτά πετούσε πάνω από την περιοχή Σιμόν Μπολίβαρ και πάλι στην επαρχία Σούλια.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βεναζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν προτίθεται να ανανεώσει τη διμερή συμφωνία με την Κολομβία που προέβλεπε την παροχή πετρελαίου στη χώρα αυτή με προνομιακές, μειωμένες τιμές, η ισχύς της οποίας έληξε την Τρίτη, σημειώνοντας: «Δεν έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία της Κολομβίας όταν η κυβέρνησή της παίρνει τέτοιες, εντελώς εχθρικές προς το λαό μας, αποφάσεις».

Βάσει της συμφωνίας, οι επαρχίες της Κολομβίας που βρίσκονται στη μεθόριο με τη Βενεζουέλα εισήγαγαν 17 εκατ. λίτρα βενζίνης το μήνα στο μισό της τιμής της, σε μια προσπάθεια μείωσης του λαθρεμπορίου καυσίμων στην μεθόριο.

Στο μεταξύ, η Γερουσία της Κολομβίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο θα ερωτηθεί ο λαός της χώρας εάν θέλει την τροποποίηση του Συντάγματος για να επιτραπεί στον Αλβαρο Ουρίμπε να διεκδικήσει για τρίτη φορά την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Μάη του 2010. Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ