ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στόχος τα λαϊκά δικαιώματα

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη - παρά τη γενικότερη λαϊκή κατακραυγή - να κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τη στρατηγική της επιλογή, να δημιουργήσει δίχτυ προστασίας γύρω από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται να επιτρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο να μετακυλήσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Και όχι μόνο αυτό. Στις σημερινές συνθήκες, απαιτεί από το λαϊκό κίνημα να υποστείλει τη σημαία των αγωνιστικών του κινητοποιήσεων στο όνομα της προάσπισης του «εθνικού συμφέροντος». Την ίδια στιγμή, όμως, θρασύτατα διακηρύσσει ότι η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο απειλή, αλλά και ευκαιρία να επιταχυνθούν οι πολιτικές επιλογές που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με το παραπέρα σάρωμα των λαϊκών κατακτήσεων...

Αποκαλυπτικές, από αυτήν την άποψη, ήταν και οι χτεσινές θέσεις που διατύπωσαν από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόσο οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Φώλιας, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υπερασπίστηκε με σθένος την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του από το 2004. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός:

-- Υποστήριξε ότι «έτσι πετύχαμε την ανάπτυξη και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική», ενώ ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια ρότα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «την πορεία αυτή που χαράξαμε και τον προσανατολισμό αυτό συνεχίζουμε με τον Προϋπολογισμό του 2009».

-- Επανέλαβε πως τα περιθώρια άσκησης «κοινωνικής πολιτικής» από την πλευρά της κυβέρνησης - τα ψιχία που προτίθενται να δώσουν σε εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες - εξαντλήθηκαν με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2009... Αναφερόμενος στην περίπτωση, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης (πρόκειται για δαπάνες ίσες με το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ήτοι περίπου 130 δισ. ευρώ και για το θέμα αυτό συνεδριάζει αύριο Τετάρτη το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ), ο υπουργός δήλωσε - γενικά και αόριστα - πως θα υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια και για την Ελλάδα. Πρόσθεσε, όμως, πως «δεν πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες», προβάλλοντας το επιχείρημα πως «τα περιθώρια είναι περιορισμένα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της χώρας».

Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Η αιχμή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων. Επίθεση, η οποία εκδηλώνεται σε δύο επίπεδα. Στο όνομα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε τη συναίνεση των εργαζομένων, την υποστολή των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Οπως ανέφερε «μια τέτοια κρίση απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία, απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις, απαιτεί από τις κοινωνικές ομάδες να βάλουν, για ένα διάστημα τουλάχιστον, το συντεχνιακό τους συμφέρον, πίσω από το εθνικό συμφέρον».

Σε δεύτερο επίπεδο έχουμε τον ωμό εκβιασμό. Μιλώντας για ευκαιρίες που προσφέρει η κρίση, τόνισε με έμφαση, «τώρα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ενώ επιτέθηκε κατά του «κρατισμού», ισχυριζόμενος ότι «για την Ελλάδα, η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές που ενισχύουν τον κρατισμό των τελευταίων δεκαετιών»!

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις του οικονομικού αναλυτή της EFG Eurobank Γ. Χαρδούβελη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε δύο σενάρια που παρουσίασε: Σύμφωνα με το πρώτο, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση, εμφανίζοντας αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις προανήγγειλε χτες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, επικαλούμενος τη «βολική» για την κυβερνητική πολιτική, οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον υπουργό:

-- Οι διατάξεις απλούστευσης ίδρυσης ΑΕ και ΕΠΕ προωθούνται.

-- Θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και νομοσχέδιο για την «οργανωτική και λειτουργική τακτοποίηση υφιστάμενων Βιομηχανικών Περιοχών».

-- Θα θεσπιστεί «νέο, ευέλικτο πλαίσιο για την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων», με ταυτόχρονη απλοποίηση της βιομηχανικής αδειοδότησης. Ηδη, η κυβέρνηση έχει διαθέσει τεράστια ποσά για τις βιομηχανικές περιοχές και έχει καταργήσει ουσιώδεις προϋποθέσεις λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός έκανε λόγο για ...δράσεις ενίσχυσης νέων και γυναικών επιχειρηματιών από τον ΕΟΜΜΕΧ και τη συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής! Επίσης, θα ενεργοποιηθούν προγράμματα κάλυψης του κόστους δανεισμού κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια για αυστηρά επιλεγμένα έργα επιχειρήσεων έρευνας και τεχνολογίας.

Τέλος, αναφερόμενος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός επανέλαβε τη γνωστή δήλωσή του «καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2009», παραβλέποντας το γεγονός ότι είναι δεδομένη η επιβάρυνση από τη ρήτρα καυσίμων, που εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 5%!

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο. Την αξίωση αυτή επανέλαβαν χτες οι εμποροβιομήχανοι, με όσα είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μη χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, υπογραμμίζοντας: «Το σίγουρο είναι ότι η παρούσα κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την αφορμή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας», ζητώντας παράλληλα - για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου - ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τη μορφή της μακρόχρονης παράδοσης σε ιδιώτες καθώς και συνολικά ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων.


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Μπροστάρης» στην παροχή ζεστού χρήματος στους επιχειρηματίες

Την παροχή «κινήτρων»,«πολιτικών» και «φορολογικών μέτρων» στο μεγάλο κεφάλαιο, σε συνδυασμό, με την προώθηση «μεγάλων τόμων» στην «οικονομία και το κράτος», μέσα από μια νέα δέσμη καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα «ενισχύσουν τον ανταγωνισμό», τις «επενδύσεις» και την «υγιή επιχειρηματικότητα», πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και χωρίς την ελάχιστη διαφοροποίηση από τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο «ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο», παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, αναζητώντας για το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος.

Με ακροατήριο τους επιχειρηματίες, για τους οποίους ξεκαθάρισε ότι «έχουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας μας», ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί αρωγός και θα μπει... μπροστάρης σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία που διασφαλίζει την παροχή ζεστού χρήματος και φτηνού εργατικού δυναμικού στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Μάλιστα εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή «μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας, στην οποία θα συμπράξουμε όλοι και από την οποία θα κερδίσουμε όλοι: Οι εργαζόμενοι, η υγιής και παραγωγική επιχειρηματικότητα, το κράτος»!! Ο Γ. Παπανδρέου μπροστά στους εκπροσώπους της τάξης της οποίας τα συμφέροντα με την πολιτική του υπηρετεί, παρουσίασε το μοντέλο ταξικής συνεργασίας που θα επιδιώξει να προωθήσει το ΠΑΣΟΚ για να εξασφαλίσει στους κεφαλαιοκράτες την πολυπόθητη «κοινωνική συναίνεση».

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού απέδωσε τα αίτια της κρίσης στα «ιδεολογήματα της νεοσυντήρησης» που διεύρυναν την «ανισότητα στις κοινωνίες μας», παρουσίασε τις προτάσεις της σοσιαλδημοκρατίας που, όπως ισχυρίστηκε, θα ...«εγγυηθούν το δικαίωμα σε μια κοινωνία ανθρωπιάς»!! Πίσω από τις βαρύγδουπες αναφορές του όμως, ξεκαθάρισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ και της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας είναι να «εγγυηθούν το κράτος όσο και η αγορά ότι θα λειτουργούν προς όφελος του πολίτη»! Παρουσιάζοντας ακριβώς αυτούς τους στόχους, το «νέο ρόλο», όπως τον χαρακτήρισε, στη «σχέση κυβέρνησης και αγοράς», παρουσίασε... γενναίες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα πρότεινε:

--«Τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης των Τραπεζών κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».Με άλλα λόγια ό,τι κάνει σήμερα και η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας ρευστότητα στις τράπεζες με το πακετό των 28 δισ. ευρώ.

--«Να αυξηθεί επειγόντως το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».Να δοθούν δηλαδή χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσω της συνεργασίας δημοσίου - ιδιωτικού τομέα να ενισχύσουν οι μεγάλοι επιχειρηματική όμιλοι.

--«Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την αντιμετώπιση της ανεργίας».Παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού για να μειωθεί το εργατικό κόστος των επιχειρήσεων και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους.

--«Σημαντικές τομές στην Παιδεία, στην Υγεία, στη Δημόσια Διοίκηση».Προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και της Υγείας με «όχημα» τον «Καποδίστρια 2».

Τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές προτάσεις του ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να τις ντύσει θέτοντας το υποκριτικό δίλημμα: «'Η αξιοποιούμε την κρίση για να φτιάξουμε μια κοινωνία δημοκρατίας, δικαίου και ανθρωπιάς. 'Η εμείς και σίγουρα τα παιδιά μας θα ζήσουν τη βαρβαρότητα». Μόνο που τη βαρβαρότητα την υπηρετεί ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ προωθώντας πολιτικές που χτυπούν κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα και σπέρνοντας αυταπάτες για «εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης» χωρίς να θιγεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, της οποίας, όπως επανέλαβε και χτες, θα ηγηθεί ο Μπ. Ομπάμα η εκλογή του οποίου «δίνει στον κόσμο μια νέα ελπίδα»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ