ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Προκλητική στάση Εφραίμ - Αρσένιου

Απαράδεκτη στάση τήρησαν χθες ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο στενός του συνεργάτης Αρσένιος, αφού αρνήθηκαν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και αρκέστηκαν απλώς στο να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα (στο οποίο αποποιούνται κάθε ευθύνη για το σκάνδαλο) αρνούμενοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση των βουλευτών.

Την προκλητική και ένοχη αυτή στάση των δύο μοναχών καταδίκασε ομόφωνα η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία, σε ανακοίνωση της, αναφέρει: «Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των δύο συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι, μη σεβόμενοι τον θεσμό της Βουλής, τον θεσμό και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής και την αξίωση του ελληνικού λαού να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, αντί να έρθουν να καταθέσουν και να συμβάλουν έτσι στη διερεύνηση της υπόθεσης, έφεραν ένα ψυχρό έγγραφο, στο οποίο είναι καταχωρημένες οι απόψεις τους, μη δεχόμενοι ούτε καν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και πάρα πολύ πιθανόν να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της μέχρι τούδε στάσης τους απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα το οποίο διερευνούμε».

Είχε προηγηθεί στην Εξεταστική πολύωρη διαδικαστική συζήτηση γύρω από το εάν η Επιτροπή θα παραλάβει ή όχι το υπόμνημα των δύο μοναχών, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάνε να μην το δεχτεί η Επιτροπή και με τον ΛΑ.Ο.Σ. να προτείνει αυτό τα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής και όχι στην Εξεταστική. Τελικά, μετά από ψηφοφορία, η Επιτροπή αποφάσισε να παραλάβει τα δύο υπομνήματα.

Τι ισχυρίζονται στα υπομνήματα

Στα δύο υπομνήματα των μοναχών Εφραίμ και Αρσένιου γίνεται μια προσπάθεια αυτοί να εμφανιστούν «αθώοι του αίματος», αφού το μόνο που - κατά τους ισχυρισμούς τους - έκαναν ήταν να υπερασπιστούν με νόμιμα μέσα την περιουσία της Μονής, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα το φιλανθρωπικό τους έργο! Μάλιστα, καταφέρονται κατά των Αρχών για «το πάγωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών, λέγοντας ότι μετά το «πάγωμα» δεν μπορούν να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.

Ο Εφραίμ, στο υπόμνημά του, αναφέρει ότι ποτέ δεν είχε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, ούτε προσωπική περιουσία και «στους πλέον των 100 μοναχούς που εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή διδάσκω την ακτημοσύνη»! Θέλοντας να δικαιολογήσει την ανάγκη χρημάτων για τη Μονή, είπε ότι προχώρησαν εκτεταμένα έργα αναστήλωσης στο μοναστήρι που ήταν ερειπωμένο, ενώ όραμά τους ήταν να γίνουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και γηροκομείο στην Κύπρο.

Για το υπό εξέταση σκάνδαλο, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «ιδιαίτερη γνώση για τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης», αλλά είπε ότι γνωρίζει «από τους προηγούμενους πατέρες ότι η λίμνη Βιστονίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν ως μετόχι στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου με τίτλους που ανάγονται στους Βυζαντινούς αυτοκράτορες και έχουν αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος». Ο Εφραίμ αναφέρει στο υπόμνημα ότι έχει υποχρέωση να προστατεύσει την περιουσία της Μονής με κάθε νόμιμο τρόπο, γιατί η περιουσία αυτή είναι αναγκαία «για τη διαβίωση των μοναχών, τη φιλοξενία των 25.000 επισκεπτών κάθε χρόνο, για την αναστήλωση της Μονής και για το πολυσχιδές και παγκοσμίως γνωστό πνευματικό έργο που επιτελεί». Σχετικά με τις επισκέψεις του (μαζί με τον Αρσένιο) στους αρμόδιους υπουργούς, ισχυρίζεται ότι αυτές γίνονταν για να τους εκθέσουν τις θέσεις της Μονής και αναφέρει ότι «όποιες άλλες επαφές είχα με άλλους υπουργούς (σ.σ. Ρουσόπουλο) αυτές δεν αφορούσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση της Μονής, αλλά εντάσσονταν στο πνευματικό μου έργο».

Με βάση τα παραπάνω, κάνει λόγο για «καλώς συγχρονισμένες και ενορχηστρωμένες επιθέσεις κατά της Μονής» και καλεί όσους αναφέρονται στο θέμα να «είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μήπως στην πολεμική τους κατά της Ιεράς Μονής προξενήσουν ανεπανόρθωτο κακό στην Εκκλησία και το Εθνος!».

Περισσότερο αναλυτικός και πιο προκλητικός είναι στο δικό του υπόμνημα ο «μάνατζερ», ουσιαστικά, της Μονής Βατοπεδίου Αρσένιος, ο οποίος από την αρχή κιόλας αναφέρει ότι «ο δημοσιογραφικός θόρυβος» δεν επέτρεψε να υλοποιηθούν μια σειρά από φιλανθρωπικές ενέργειες που προγραμμάτιζε η Μονή. Επαναλαμβάνει ότι και ο ίδιος δεν έχει προσωπική περιουσία, ούτε διατηρεί λογαριασμό σε κάποια τράπεζα και ισχυρίζεται ότι στην υπό εξέταση υπόθεση δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη πράξη και είναι άσχετος «με όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον μου από ετερόκλητους παράγοντες, φορείς και πρόσωπα που εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα»!

Είπε ότι άρχισαν να ασχολούνται με τη λίμνη Βιστονίδα από το 1990 και υπήρχε η πεποίθηση ότι η λίμνη αποτελεί μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Επικαλείται, δε, γνωμοδότηση του καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου Γ. Κονιδάρη, στην οποία, όμως, αποκαλύπτεται το διαχρονικό προσκύνημα των καλόγερων στους κάθε λογής κατακτητές, αφού σε αυτήν αναφέρεται: «Η συνεννόηση του Αγίου Ορους με τους Σουλτάνους, ήδη πριν από την κατάληψη της περιοχής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, επέστρεψε την προστασία των δικαιωμάτων των Ιερών Μονών του Αγίου Ορου...»! Προκλητικά αναφέρει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση στην περιουσία του Αγίου Ορους και παραδέχεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ Α. Φωτιάδης το 2002 είχε αποδεχτεί γνωμοδοτήσεις που έδιναν στη Μονή ιδιοκτησιακά δικαιώματα στη Λίμνη Βιστονίδα.

Παραδέχεται, επίσης, ότι επικοινώνησε με την πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, που δίκασε την υπόθεση όχι για να την επηρεάσει, αλλά για να της δώσει διευκρινίσεις πάνω στην υπόθεση, ενώ είπε ότι η υπόθεση δικαστικά έληξε οριστικά όταν τον Ιούνη του 2004 το Δημόσιο (επί υφυπουργίας Π. Δούκα) παραιτήθηκε από την υπόθεση της κυριότητας της Βιστονίδας.

Αναφερόμενος συνολικά στις ανταλλαγές δημόσιας γης με τη Βιστονίδα, υπογραμμίζει ότι στηρίχτηκαν στην κοινή υπουργική απόφαση Μπασιάκου - Δούκα και λέει ότι η επιλογή των προς ανταλλαγή οικοπέδων έγινε από το υπουργείο Γεωργίας και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Για, δε, το «Ολυμπιακό Ακίνητο» στους Θρακομακεδόνες, λέει ότι προτάθηκε για ανταλλαγή στη Μονή από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και για την πώλησή του σε ιδιώτες είπε ότι έγινε γιατί το κτίριο είχε «πολλά προβλήματα». Σχετικά με τη «δωρεά» των εννιά εκατομμυρίων που πήρε η Μονή για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, είπε ότι θα επιστραφεί.

Από τα στοιχεία που κατέθεσαν οι δύο μοναχοί στην Επιτροπή προκύπτει ότι οι συνολικοί τραπεζικοί λογαριασμοί της Μονής ανέρχονται στα 49.722.877 ευρώ και οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, ερωτηματικά δημιουργούνται για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων του Δημοσίου που ανταλλάχτηκαν με τη Μονή. Οπως ενημέρωσε τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Χ. Μαρκογιαννάκη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, όσοι υπάλληλοι ορίστηκαν για αυτή τη δουλειά δήλωσαν διάφορα κωλύματα και αποχώρησαν! Ως εκ τούτου, η εκτίμηση των ακινήτων θα γίνει από τις κατά τόπους Εφορίες, οι οποίες, όμως, τα εκτιμούν στην αντικειμενική και όχι στην πραγματική τους αξία.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Σπάρτη για την υπόθεση Βατοπεδίου

Από τη Σπάρτη, όπου βρέθηκε την περασμένη Κυριακή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε για την υπόθεση του Βατοπεδίου:

«Πολύ φοβάμαι, αν πάρω υπόψη μου τις προηγούμενες επιτροπές, ότι η αλήθεια θα μείνει απέξω και προπαντός δε θα υπάρξουν ποινικές συνέπειες. Παρ' όλα αυτά εμείς θα διεκδικήσουμε, έστω για πρώτη φορά, να υπάρξει μια ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος και εκεί που υπάρχουν ποινικές ευθύνες να αποδοθούν. Αλλά πάνω απ' όλα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και στα δύο κόμματα, να ηττηθούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Η θέση μας είναι «όλα στο φως»

Αιτιολογώντας την ψήφο του για την παραλαβή ή μη του υπομνήματος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος σε γραπτή δήλωση αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την άρνηση των Εφραίμ και Αρσένιου να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Οι λόγοι της άρνησής τους είναι προφανείς.

Για το διαδικαστικό ζήτημα που προέκυψε εξηγώ: Η ψήφος μου για να παραληφθούν από την Εξεταστική Επιτροπή τα γραπτά υπομνήματα των μαρτύρων υπηρετεί τη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν να μάθουμε από τα ΜΜΕ το περιεχόμενο των υπομνημάτων και να μην έχουμε τη δυνατότητα σαν μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να δούμε το περιεχόμενό τους και φυσικά ελεύθερα να το αξιολογήσουμε.

Η θέση μας είναι "όλα στο φως" και όχι με την επίκληση διαδικαστικών ζητημάτων να οδηγούμαστε αντικειμενικά στο να μη μάθουμε το τι λένε εγγράφως οι πρωταγωνιστές ύποπτοι της όλης υπόθεσης». Κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «η παραλαβή των υπομνημάτων δημιουργεί προηγούμενο και για επόμενους μάρτυρες προκειμένου αυτοί να αρνηθούν την προφορική εξέταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ