ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Η οργή γίνεται αγώνας

Ξεκινούν από τη Θεσσαλία κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Η αρχή γίνεται σήμερα από τα Φάρσαλα (φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση στα Φάρσαλα)
Η αρχή γίνεται σήμερα από τα Φάρσαλα (φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση στα Φάρσαλα)
Με επαρχιακές συγκεντρώσεις στο Νομό Λάρισας ξεκινούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, που θα κλιμακωθούν με τα νομαρχιακά συλλαλητήρια τα οποία προγραμματίζονται για την 1η του Δεκέμβρη στα Τρίκαλα και τις 3 του Δεκέμβρη στη Λάρισα και στην Καρδίτσα. Οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις των Θεσσαλών αγροτών εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης της ΠΑΣΥ για κινητοποιήσεις, ανά νομό, σε πανελλαδικό επίπεδο, που θα προβάλλουν τις άμεσες αγροτικές διεκδικήσεις και θα στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Η αρχή γίνεται σήμερα από τα Φάρσαλα, με τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της πόλης. Αύριο, Τετάρτη, τη σκυτάλη παίρνουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, που θα συγκεντρωθούν, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία. Ακολουθούν την ερχόμενη Παρασκευή, οι αγρότες της Αγιάς, που θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί, στην πλατεία της πόλης, και του Τυρνάβου, στις 7.30 μ.μ. στο «Καφέ Αραμις».

Με τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες θα απαιτήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων τους, που, φέτος, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, η οποία, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περικοπές στη χρονιάτικη ενιαία ενίσχυση και την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, έχει αποδεκατίσει το αγροτικό εισόδημα.

Τα αιτήματα

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα και συγκεκριμένα 26 λεπτά το κιλό για το καλαμπόκι, 40 λεπτά για το σκληρό σιτάρι, 60 λεπτά για το βαμβάκι, 1,40 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, 90 λεπτά για το γίδινο γάλα, 70 λεπτά για το αγελαδινό γάλα, 8 ευρώ για το αιγοπρόβειο κρέας, 6 ευρώ για το βοδινό κρέας και 1,70 ευρώ για το χοιρινό.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων κατακρατήσεών της.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ και επιδότηση για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού κι άλλα μέτρα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων.
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσαν η ξηρασία, η ακαρπία, η καρπόπτωση, κλπ.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Τους εμπαίζουν

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα τρία τελευταία χρόνια, έφερε τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας «στο αμήν». Παρ' όλα αυτά, οι κυβερνώντες της ΝΔ συνεχίζουν να αδιαφορούν και να τους κοροϊδεύουν. Ο πρωθυπουργός, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να «καλμάρει» την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου, περιοδεύει στην επαρχία - το περασμένο Σάββατο επισκέφτηκε τη Μαγνησία - επαναλαμβάνοντας απλώς τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για το δάνειο στις Ενώσεις Συνεταιρισμών και τη γρηγορότερη καταβολή των εξισωτικών επιδοτήσεων, οι οποίες - όπως σημείωσε η ΠΑΣΥ - δεν αποτελούν «ούτε καν ασπιρίνες».

Το ΠΑΣΟΚ βρήκε την ευκαιρία να ασχοληθεί με τους αγρότες και να παρουσιάσει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους, οι οποίες, όμως, δε διαφέρουν, επί της ουσίας, από αυτές της κυβέρνησης και είναι το ίδιο αναποτελεσματικές και αδιέξοδες. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που, ξαφνικά, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για τη φτωχή αγροτιά κι ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει, «ξεχνάει» να πει ότι η «πηγή» αυτής της πολιτικής βρίσκεται στην ΚΑΠ της ΕΕ και στον ΠΟΕ.

Από κοντά και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και οι νεοδημοκράτες αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας, που, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεφτιλιστεί στα μάτια των αγροτών, εξακολουθούν να δηλώνουν «εκπρόσωποί» τους.

Η διέξοδος στους δρόμους

Η ΠΑΣΥ και το ΚΚΕ καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες να μην πέσουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης που τους στήνουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να παλέψουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής.

Προϋπόθεση, όμως, γι' αυτό είναι η ισχυροποίηση του συνεπούς αγροτικού κινήματος που εκφράζεται από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και η αγωνιστική συμπόρευσή του με το ταξικό εργατικό κίνημα, καθώς και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας. Αυτή, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα προωθήσει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και σε όφελος του ελληνικού λαού.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις

Να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη, 3 Δεκέμβρη, στις 6 μμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, καλεί, με ανακοίνωση - κάλεσμα, τους κτηνοτρόφους του νομού η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων Ν. Λάρισας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Το τελευταίο διάστημα όλοι μιλάνε για την οικονομική κρίση και για τις συνέπειές της. Για μας είναι βέβαιο ότι το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και γενικότερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι κτηνοτρόφοι ζούνε από καιρό "στο πετσί τους" τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών, γι' αυτό η κατάσταση στον κτηνοτροφικό τομέα πάει από το κακό στο χειρότερο για τα μικρομεσαία κτηνοτροφικά νοικοκυριά.

Οι τιμές στο γάλα και στο κρέας παραμένουν στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα για μια 15ετία, την ίδια στιγμή που το κόστος και η ακρίβεια κατατρώει το φτωχό εισόδημα των κτηνοτρόφων. Τα τελευταία 17 χρόνια 2 στα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, χωρίς ωστόσο να μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο, πράγμα που σημαίνει πως συγκεντρώθηκαν τα ζώα σε λιγότερα χέρια.

Παρ' όλα αυτά η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική δημιούργησε ξανά νέα "στρατιά" υποψηφίων για ξεκλήρισμα κτηνοτροφικών νοικοκυριών. Η συγκέντρωση της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια συνεχίζεται διά μέσω του ξεκληρίσματος των πιο μικρών και αδύνατων νοικοκυριών».

Πολιτικές οι ευθύνες

Και συνεχίζει: «Για να φτάσουμε εδώ εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται συγκεκριμένες πολιτικές από τη ΝΔ σήμερα και από το ΠΑΣΟΚ χθες, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΕΕ.

Γιγάντωσαν τις γαλακτοβιομηχανίες και τους εμπόρους κρέατος που λειτουργούν ως μονοπώλια, κόβοντας και ράβοντας τις τιμές όπως τους συμφέρει. Ετσι αγοράζουν πάμφθηνα από τους κτηνοτρόφους και πουλάνε πανάκριβα στην κατανάλωση.

Ταυτόχρονα αύξησαν το δείκτη κινδύνου σε σχέση με την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, καθώς και τη διατροφική τους αξία. Στο όνομα του κέρδους και της επικράτησης στον αναμεταξύ τους ανταγωνισμό χρησιμοποιούν μη φυσικά μέσα για τη διατροφή των ζώων, όπως κρεατάλευρα, διοξινούχες ζωοτροφές, ορυκτέλαια, μεταλλαγμένα κλπ. Χρησιμοποιούν μεθόδους που εμφανίζουν το γάλα του ενός μήνα ως φρέσκο ή επίσης το κρέας του ενός μήνα ως νωπό και φρέσκο».

Και η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός από αυτή την πολιτική που στηρίζουν, ως προς την κατεύθυνση και τη στρατηγική της, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση με την ΚΑΠ και την ΕΕ, που τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και συνολικά οι αγρότες μαζί μ' όλο τον εργαζόμενο λαό πρέπει να οργανώσουν για να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση προς όφελός τους. Ο κοινός αγώνας κτηνοτρόφων - αγροτών - εργαζομένων πάνω σε κοινά αιτήματα και συμφέροντα μπορεί να δώσει και άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η νόθα διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας με την έως τώρα στάση της έχει γίνει παντελώς ανυπόληπτη και αναξιόπιστη για κάθε καλόπιστο κτηνοτρόφο. Ουσιαστικά έχει μετεξελιχθεί σε μια ομάδα παρατρεχάμενων του υπουργείου Γεωργίας που, με το αζημίωτο, στηρίζουν την πολιτική του, όπως έκαναν πρόσφατα επιτιθέμενοι στους γεωτεχνικούς επειδή άσκησαν κριτική στο υπουργείο.

Γι' αυτό ο συντονισμός του αγώνα των κτηνοτρόφων διά μέσω των συντονιστικών επιτροπών είναι μονόδρομος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ