Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις

Να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη, 3 Δεκέμβρη, στις 6 μμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, καλεί, με ανακοίνωση - κάλεσμα, τους κτηνοτρόφους του νομού η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων Ν. Λάρισας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Το τελευταίο διάστημα όλοι μιλάνε για την οικονομική κρίση και για τις συνέπειές της. Για μας είναι βέβαιο ότι το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και γενικότερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι κτηνοτρόφοι ζούνε από καιρό "στο πετσί τους" τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών, γι' αυτό η κατάσταση στον κτηνοτροφικό τομέα πάει από το κακό στο χειρότερο για τα μικρομεσαία κτηνοτροφικά νοικοκυριά.

Οι τιμές στο γάλα και στο κρέας παραμένουν στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα για μια 15ετία, την ίδια στιγμή που το κόστος και η ακρίβεια κατατρώει το φτωχό εισόδημα των κτηνοτρόφων. Τα τελευταία 17 χρόνια 2 στα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, χωρίς ωστόσο να μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο, πράγμα που σημαίνει πως συγκεντρώθηκαν τα ζώα σε λιγότερα χέρια.

Παρ' όλα αυτά η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική δημιούργησε ξανά νέα "στρατιά" υποψηφίων για ξεκλήρισμα κτηνοτροφικών νοικοκυριών. Η συγκέντρωση της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια συνεχίζεται διά μέσω του ξεκληρίσματος των πιο μικρών και αδύνατων νοικοκυριών».

Πολιτικές οι ευθύνες

Και συνεχίζει: «Για να φτάσουμε εδώ εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται συγκεκριμένες πολιτικές από τη ΝΔ σήμερα και από το ΠΑΣΟΚ χθες, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΕΕ.

Γιγάντωσαν τις γαλακτοβιομηχανίες και τους εμπόρους κρέατος που λειτουργούν ως μονοπώλια, κόβοντας και ράβοντας τις τιμές όπως τους συμφέρει. Ετσι αγοράζουν πάμφθηνα από τους κτηνοτρόφους και πουλάνε πανάκριβα στην κατανάλωση.

Ταυτόχρονα αύξησαν το δείκτη κινδύνου σε σχέση με την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, καθώς και τη διατροφική τους αξία. Στο όνομα του κέρδους και της επικράτησης στον αναμεταξύ τους ανταγωνισμό χρησιμοποιούν μη φυσικά μέσα για τη διατροφή των ζώων, όπως κρεατάλευρα, διοξινούχες ζωοτροφές, ορυκτέλαια, μεταλλαγμένα κλπ. Χρησιμοποιούν μεθόδους που εμφανίζουν το γάλα του ενός μήνα ως φρέσκο ή επίσης το κρέας του ενός μήνα ως νωπό και φρέσκο».

Και η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός από αυτή την πολιτική που στηρίζουν, ως προς την κατεύθυνση και τη στρατηγική της, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση με την ΚΑΠ και την ΕΕ, που τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και συνολικά οι αγρότες μαζί μ' όλο τον εργαζόμενο λαό πρέπει να οργανώσουν για να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση προς όφελός τους. Ο κοινός αγώνας κτηνοτρόφων - αγροτών - εργαζομένων πάνω σε κοινά αιτήματα και συμφέροντα μπορεί να δώσει και άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η νόθα διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας με την έως τώρα στάση της έχει γίνει παντελώς ανυπόληπτη και αναξιόπιστη για κάθε καλόπιστο κτηνοτρόφο. Ουσιαστικά έχει μετεξελιχθεί σε μια ομάδα παρατρεχάμενων του υπουργείου Γεωργίας που, με το αζημίωτο, στηρίζουν την πολιτική του, όπως έκαναν πρόσφατα επιτιθέμενοι στους γεωτεχνικούς επειδή άσκησαν κριτική στο υπουργείο.

Γι' αυτό ο συντονισμός του αγώνα των κτηνοτρόφων διά μέσω των συντονιστικών επιτροπών είναι μονόδρομος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ