ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑ
Εισπράξτε όσο περισσότερα μπορείτε!

Προσπαθώντας να περιορίσει τα αυξανόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλεί - με νέα εγκύκλιό της - τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την «περαίωση» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Προσπαθήστε να εισπράξετε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα, με «περαίωση» των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία! Αυτό είναι το στίγμα της νέας εγκυκλίου που κοινοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προς τις αρμόδιες φοροεισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους, επιχειρώντας έτσι να περιορίσει όσο γίνεται τις «μαύρες τρύπες» που παρουσιάζουν και φέτος τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως η εν λόγω εγκύκλιος κοινοποιήθηκε 3 μέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 2009, που μαρτυρά πως - παρά την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή των φοροεισπρακτικών και γενικότερα αντιλαϊκών πολιτικών - τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος διευρύνονται! Εννοείται πως τα σπασμένα από το κυβερνητικό κάλεσμα για ένταση του φοροκυνηγητού θα τα πληρώσουν, πρώτα και κύρια, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι (ΕΒΕ), καθώς από αυτούς προσδοκά να εισπράξει το κράτος τα 2,5 πρόσθετα έσοδα (από την «περαίωση» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) φέτος και μέχρι το τέλος του 2009.

Στην πράξη, όμως, οι προσδοκίες αυτές δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Αιτία και η οικονομική δυσπραγία των «ενδιαφερομένων» - μικροεπαγγελματιών να προσέλθουν στην Εφορία. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επανήλθε με νεότερη εγκύκλιο, με την οποία αξιώνει από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό την «εντατικοποίηση και επιτάχυνση όλων των απαραίτητων ενεργειών», δίνοντας νέες διευκρινιστικές οδηγίες για την «περαίωση». Να σημειωθεί ότι στο απυρόβλητο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ, παραμένουν οι λίγοι μεγαλοοφειλέτες που έχουν φεσώσει την Εφορία με πολλά δισ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή «καλά κρατεί».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στα αιτήματα που υποβάλλονται από επαγγελματικές ενώσεις και άλλους παράγοντες, που ζητούν να δοθεί παράταση στις προθεσμίες για την «περαίωση», τη ρύθμιση ληξιπρόσθεσμων οφειλών και να μειωθούν οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - προς το παρόν - απαντά αρνητικά. Η μέχρι τώρα σοδειά που έχει συγκεντρωθεί από τις Εφορίες είναι πολύ κάτω από τους στόχους που είχε βάλει η κυβέρνηση.

  • Το έργο της στην πάταξη της φοροδιαφυγής επιχειρεί να διαφημίσει η κυβέρνηση μετά την κατάθεση και του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα των φοροελέγχων που διενεργήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ποσοστό φοροπαραβατικότητας φτάνει στο 43% και τα εκτιμώμενα πρόστιμα σε 500 χιλ. ευρώ.
ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
Εξι αλυσίδες καταστημάτων λυμαίνονται τον κλάδο

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας της ICAP

Μόλις έξι αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών καρπώθηκαν το 2007 το 84% του τζίρου από τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν συνολικά στον κλάδο και την τελευταία διετία το 60% των ειδών βρεφανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της ICAP, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα σχετικά με τη λιανική αγορά παιχνιδιών και βρεφανάπτυξης, όπου καταγράφεται ανάγλυφα η μονοπώληση της αγοράς από μια χούφτα αλυσίδες. Ειδικότερα, οι συντάκτες της μελέτης συμπεραίνουν ότι την τελευταία δεκαετία έχουν κυριαρχήσει οι αλυσίδες στον κλάδο, συρρικνώνοντας δραστικά το μερίδιο των μεμονωμένων καταστημάτων, ενώ η ίδια τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με «περαιτέρω αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης».

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το λιανικό εμπόριο των παιχνιδιών συγκεντρώνεται σταδιακά σε λίγες μεγάλου μεγέθους αλυσίδες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και στην εμπορία ειδών βρεφανάπτυξης, εποχικών, ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου, με αποτέλεσμα να αποσπούν μερίδιο από τις επιμέρους αυτές αγορές. Αντιθέτως, ο αριθμός των μεμονωμένων σημείων πώλησης παιχνιδιών μειώνεται τα τελευταία χρόνια με γρήγορους ρυθμούς. Οσον αφορά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μικρό μέρος των πωλήσεών τους πραγματοποιείται μέσω των αλυσίδων παιχνιδιών. Το δίκτυο διανομής ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιλαμβάνει κυρίως τις αλυσίδες και τα μεμονωμένα καταστήματα πολυμέσων, ενώ στην εμπορία ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους και ορισμένα καταστήματα DVD και αλυσίδες πώλησης CD.

Οι συντάκτες της μελέτης αποδίδουν το γεγονός της κυριαρχίας των αλυσίδων παιχνιδιών και ειδών βρεφανάπτυξης σε τρεις παράγοντες: Στην τιμολογιακή τους πολιτική, στην προσφορά μεγάλης ποικιλίας προϊόντων (αναφορά δε γίνεται στην ποιότητα) και στη γεωγραφική εξάπλωση του δικτύου καταστημάτων τους.

Τα ίδια τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ισολογισμούς των αλυσίδων είναι αποκαλυπτικά: Οι συνολικές πωλήσεις τους παρουσίασαν την εξαετία 2002 - 2007 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 19% και οι πωλήσεις μόνο παιχνιδιών σημείωσαν αύξηση περίπου 8% το 2007 σε σχέση με το 2006. Οι πωλήσεις ειδών βρεφανάπτυξης μέσω αλυσίδων το 2007 αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ την τελευταία διετία το 40% καρπώθηκαν οι αλυσίδες βρεφανάπτυξης και το 60% οι αλυσίδες παιχνιδιών. Ακόμη, εννέα αλυσίδες παιχνιδιών είχαν αύξηση του τζίρου τους το 2006 σε σχέση με το 2005 κατά 18,3% και κερδών κατά 30,8%. Ενώ πέντε αλυσίδες καταστημάτων ειδών βρεφανάπτυξης είχαν αύξηση καθαρών κερδών το 2006 58,4%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ εκτιμάται ότι η λιανική αγορά παιχνιδιών θα παραμείνει στους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι πωλήσεις μέσω αλυσίδων αναμένεται ότι θα αυξηθούν την επόμενη διετία με ετήσιο ρυθμό περίπου 5%.

ΟΒΣΑ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή της θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) αύριο Τετάρτη, 26 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα.

Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων (Κειριαδών 1 Κάτω Πετράλωνα τηλ.: 210-3451025).

Βρέθηκαν κομμάτια γυαλιού σε «ΗΕΜΟ»

Ανακαλείται συγκεκριμένη παρτίδα του ροφήματος «HEMO» σε συσκευασία της οποίας βρέθηκαν θραύσματα γυαλιού. Πρόκειται για προϊόν της εταιρείας «ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ» και η παρτίδα που ανακαλείται έχει κωδικό L8F10 και ημερομηνία λήξης 06/2010.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Σε φάση αναδιάρθρωσης η «Μάρφιν»

Σε φάση αναδιάρθρωσης φαίνεται να μπαίνει όμιλος των μεγαλοεπιχειρηματιών της «Μάρφιν» (MIG), που χτες οριστικοποίησε την απόφασή του να προχωρήσει σταδιακά - και σε διάρκεια μέχρι 1 χρόνο - σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του Ομίλου, προκειμένου να αναζητήσει πρόσθετη ρευστότητα, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει και τη δυνατότητα να πουλήσει σε τρίτους κάποια από τα ποσοστά που διαθέτει σε άλλες θυγατρικές εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο υπέβαλαν αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αυξήσουν τη συμμετοχή στη θυγατρική τράπεζα του Ομίλου (MPB) από 9,6% σήμερα στο 30%. Σήμερα τα αραβικά κεφάλαια της Dubai μετέχουν στον όμιλο της «Μάρφιν» με ποσοστό περίπου 16% και στη θυγατρική τράπεζα (MPB) με περίπου 17% και για την ώρα δεν έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου.

Ατέλειες ταξιδιωτών από τρίτες χώρες

Αυξημένα ποσά δασμολογικής και φορολογικής ατέλειας δίνει το υπουργείο Οικονομικών στα καταναλωτικά αγαθά που έχουν μαζί τους, για προσωπική χρήση, οι ταξιδιώτες - επισκέπτες από «τρίτες χώρες». Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Αντ. Μπέζα τα νέα χρηματικά όρια απαλλαγής διαμορφώνονται:

  • Για επιβάτες αεροπλάνων και πλοίων (πάνω από 15 ετών) σε 430 ευρώ (από 175 ευρώ) και για επιβάτες άλλων μεταφορικών μέσων σε 300 ευρώ (από 175 ευρώ).
  • Για ταξιδιώτες κάτω από 15 ετών σε 150 ευρώ (από 90 ευρώ) ανεξάρτητα από μέσο μεταφοράς.

Ταυτόχρονα ισχύουν και ποσοσοτικά κριτήρια, όπως μέχρι 1 λίτρο αλκοολούχων ποτών, μέχρι 200 τεμάχια τσιγάρα κ.ά.

Τα νέα όρια ισχύουν από 1η Δεκέμβρη 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ