ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
Σε συναγερμό οι Οργανώσεις του Πειραιά

Μεγάλο άνοιγμα στους εργαζόμενους, σε φίλους και οπαδούς του Κόμματος, σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, σχεδιάζει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος

Σε συναγερμό βρίσκονται όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος στον Πειραιά, και βέβαια τα μέλη της ΚΝΕ, ενόψει της έναρξης της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης. Ολες οι Κομματικές Οργανώσεις έχουν ήδη σχεδιάσει τη δουλειά, έχουν καταστρώσει τα πλάνα, έχουν προμηθευτεί τα κουπόνια και έχουν βάλει σε «θέση μάχης» όλες τους τις δυνάμεις, ενόψει της έναρξης της Οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος. Φυσικά, έχουν αρχίσει οι πρώτες επαφές με φίλους του ΚΚΕ, εργαζόμενους, για την πιο πλατιά διακίνηση του κουπονιού της εξόρμησης. Στόχος της ΚΟΠ είναι την πρώτη μέρα να πιαστεί το 30% του πολύ ανεβασμένου, συγκριτικά με τα προηγούμενα, πλάνου της εξόρμησης.

Βάση για την επιτυχία των ανεβασμένων στόχων της Οργάνωσης είναι η αξιοποίηση των παλιών δεσμών που υπάρχουν και έχουν δημιουργηθεί, διαχρονικά, με τους εργαζόμενους, μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, από την καθημερινή επαφή και τις συζητήσεις των μελών και φίλων του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους. Ετσι, αναμένεται με ανυπομονησία η έναρξη της εξόρμησης για να ανανεώσουν αυτούς τους δεσμούς.

Η αισιοδοξία για την υπερκάλυψη των πλάνων, είναι διάχυτη, καθώς, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα, πάρα πολύς κόσμος, αναγνωρίζοντας την προσφορά του ΚΚΕ, την αταλάντευτη δράση του, τους αγώνες που έχει αναπτύξει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και για την ειρήνη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την εθνική ανεξαρτησία, είναι διατεθειμένος να συμβάλει για να δυναμώσει το ΚΚΕ. Ενώ ξεχωριστή σημασία έχει η ενίσχυση για την αξιοποίηση του Αρχείου του Κόμματος με την κατασκευή του νέου κτιρίου που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση και αξιοποίηση του Αρχείου που αποτυπώνει ένα σημαντικότατο κομμάτι της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις της Οργάνωσης είναι το κουπόνι να φτάσει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε σπίτι και να συγκεντρωθούν, έστω και λίγα χρήματα από τον καθένα και πολλά από όλους.

Ολες οι κομματικές οργανώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τους και την εμπειρία προηγούμενων οικονομικών εξορμήσεων, αισιοδοξούν πως θα γίνει ένα πραγματικά πλατύ άνοιγμα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε στέκι της νεολαίας, παντού. Ηδη, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι νεολαίοι του Κόμματος απευθύνονται πλατιά με το κουπόνι της εξόρμησης και η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική. Η προσπάθεια αυτή εντείνεται μέρα με τη μέρα και θα συνεχιστεί όλο το δίμηνο της Εξόρμησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στη φθορά - απαξίωση του κεφαλαίου;

Εννοούμε την τάση που έχει το σταθερό κεφάλαιο, δηλαδή τα μέσα παραγωγής, να μην είναι πλέον σε θέση να συμβάλουν στη διαδικασία της παραγωγής με επικερδείς για τους καπιταλιστές όρους. Οι κύριες μορφές φθοράς του σταθερού κεφαλαίου είναι δύο: Πρώτον η φυσική και δεύτερον η ηθική φθορά.

Η φυσική φθορά είναι κατανοητή. Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός, κάποια στιγμή ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και βγαίνουν εκτός παραγωγής, προκειμένου να αντικατασταθούν με άλλα. Για να γίνει κατανοητή η ηθική φθορά - απαξίωση του σταθερού κεφαλαίου, θα πρέπει να αναφέρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος κεφαλαιοκράτης παραγωγός, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές μεθόδους, κατασκευάζει ένα νέο τύπο εργαλειομηχανών, τον οποίο ρίχνει στην αγορά. Λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας της εργασίας, είναι σε θέση αφ' ενός να πουλά τις εργαλειομηχανές του φθηνότερα από τους ανταγωνιστές του - οι οποίοι συνεχίζουν να παράγουν με τις παλιές μεθόδους παραγωγής - αφ' ετέρου οι προηγμένες εργαλειομηχανές προτιμούνται από τους αγοραστές επειδή συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Στο συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής, ωστόσο, η εισαγωγή νέων μηχανών επιφέρει αλλαγές και ανατροπές. Οσο καιρό η πλειοψηφία των εργαλειομηχανών που προωθούνται στην αγορά, θα κατασκευάζονται με τις παλαιότερες μεθόδους παραγωγής, την αξία τους (τιμή) θα τη διαμορφώνουν οι συγκεκριμένοι κλάδοι. Απλώς ο κεφαλαιοκράτης που χρησιμοποιεί τις περισσότερο προηγμένες παραγωγικές μεθόδους, θα είναι σε θέση να πουλά το εμπόρευμά του φθηνότερα (σε τιμή πάντως μεγαλύτερη από την ατομική αξία παραγωγής), κάτι που θα του επιτρέπει και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς να κατακτά, αλλά και να αποσπά μεγαλύτερη μάζα υπεραξίας. Στην προκειμένη περίπτωση, θα υπάρξει μια βίαιη αντίδραση από τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι θα επιδιώξουν να εισάγουν και αυτοί τις προηγμένες παραγωγικές μεθόδους, ώστε να πωλούν φθηνότερα τα εμπορεύματά τους και να προασπίσουν τις θέσεις τους, στην αγορά. Από τη στιγμή που ο παραγωγικός εκσυγχρονισμός αγκαλιάσει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραγωγής εργαλειομηχανών, τότε επανακαθορίζεται και ο αναγκαίος χρόνος εργασίας στη μονάδα του χρόνου, ενώ οι καπιταλιστές που έμειναν με τα παλιά μηχανήματα, αντιμετωπίζουν άμεσα την απαξίωση - φθορά του δικού τους σταθερού κεφαλαίου.

Πρόκειται για κεφάλαιο που δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις, που μένει πίσω στις προηγμένες μεθόδους εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Εχουμε το φαινόμενο της «ηθικής» του απαξίωσης, η οποία εκδηλώνεται και με άλλες μορφές. Οταν εμφανίζεται ένα νέο εμπόρευμα στην αγορά, ξεκινούν παράλληλα και οι τεχνικές του βελτιώσεις. Οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα το μεταμορφώνουν πλήρως. Ενώ η αρχική του έκδοση φέρνει όλες τις ατέλειες της πρωτοεμφανιζόμενης παραγωγής, η εμφάνισή του στην αγορά ωθεί τους κατασκευαστές του σε συνεχείς τεχνικές βελτιώσεις, κάτι που είναι πολύ σύνηθες π.χ. στους τύπους (μοντέλα) των αυτοκινήτων. Τι συμβαίνει τώρα; Η πρώτη έκδοση, η οποία έχει πάρει το δρόμο πλέον προς την αγορά, δεν ενδιαφέρει πλέον τους αγοραστές, οι οποίοι προτιμούν τις νέες βελτιωμένες, παραγωγικότερες εκδόσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, η τιμή του στην αγορά πέφτει κατακόρυφα, επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται να το αγοράσει. Το τοποθετημένο στην παραγωγή του κεφαλαίο, βραχυκυκλώνεται, δεν επιστρέφει (αυξημένος με την ενσωματωμένη υπεραξία) στον κεφαλαιοκράτη παράγωγό του). Επέρχεται η ηθική του απαξίωση. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται σήμερα στην πιο πλέρια του μορφή στους κλάδους των νέων τεχνολογιών, όπου οι κατακλυσμιαίες τεχνολογικές βελτιώσεις από τις ίδιες τις κατασκευάστριες εταιρείες, περιθωριοποιούν π.χ. τύπους υπολογιστών οι οποίοι είχαν παραχθεί μόλις πριν ένα χρόνο... Το τοποθετημένο κεφάλαιο δεν αναπαράγεται, απαξιώνεται «ηθικά» και αυτή είναι η βασική αιτία των κρίσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στους συγκεκριμένους κλάδους.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Αύριο, Τετάρτη 26/11

-- Στο ΤΕΙ Χαλκίδας, από τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), στις 7.00 το απόγευμα, από την ΚΟ Ιδιωτικών Υπαλλήλων του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα γραφεία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Σταυρούπολης» (Ν. Πλαστήρα 14), στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ.

Την Παρασκευή 28/11

-- Στο Δομοκό, στην ταβέρνα «Μάτι», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στη Μηχανιώνα, στις 7 μ.μ., με τον Αγγελο Τζέκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ.

Εκδηλώσεις «Σύγχρονης Εποχής»

-- Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν την Κυριακή 30/11, στις 7 μ.μ., στο «Συρμό», εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του κομμουνιστή λογοτέχνη Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί μικρή έκθεση με ντοκουμέντα από τη ζωή του κομμουνιστή συγγραφέα.

-- Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν την Τετάρτη 3/12, στις 6.30 μ.μ., στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (Καραΐσκου 111), εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας».

-- Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν την Κυριακή 7/12, στις 6 μ.μ. στο Λαύριο, στο χώρο του «Μηχανουργείου» εκδήλωση, με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ