ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απεργούν οι πανεπιστημιακοί

Ποικίλες «αντιδράσεις» στα ΑΕΙ για τα κολέγια

Για δεύτερη μέρα σήμερα απεργούν οι πανεπιστημιακοί, αντιδρώντας στο νόμο της κυβέρνησης και την ευρωοδηγία για τα κολέγια, καθώς και στο νόμο για τα μεταπτυχιακά, ενώ απαιτούν χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών σύμφωνα με τις ανάγκες τους (ενιαίο μισθολόγιο, με καθαρές αποδοχές για τον νεοδιοριζόμενο λέκτορα 2.000 ευρώ, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, αποκλειστική απασχόληση του ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, κατάργηση των εκτάκτων κ.ά.).

Παράλληλα, με ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Γραμματείας, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ αντιδρά στον πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό που επιβάλλεται στα ιδρύματα, καλεί τους πανεπιστημιακούς να μην τον εφαρμόσουν, όπως τους καλεί και να μην προχωρήσουν τη διαδικασία «αξιολόγησης» (να μη φτιάξουν επιτροπές «αξιολόγησης» και να μη συμπληρώσουν τα αντίστοιχα δελτία), ούτε την εφαρμογή των «πιστωτικών μονάδων». Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς να εναντιωθούν στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση και σπρώχνουν τα ιδρύματα να λειτουργούν όλο και περισσότερο ως επιχειρήσεις. Τους καλεί να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού.

Η πλειοψηφούσα παράταξη στην ΠΟΣΔΕΠ, η «Συσπείρωση» (του ΣΥΝ) καλεί, στο όνομα της ομοσπονδίας, σε συγκέντρωση σήμερα στα Προπύλαια, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση από κανένα συλλογικό όργανο της ομοσπονδίας.

Σύγκλητοι και συμβούλια

Παράλληλα, όμως, εκφράζονται και άλλες «αντιδράσεις» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, για τις εξελίξεις με τα κολέγια (που δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τις κατευθύνσεις της ΕΕ) και τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Το υπουργείο Παιδείας δε λέει κουβέντα για τα κολέγια και τις αντιδράσεις, ενώ η τοποθέτηση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση εκφράστηκε στον κρατικό προϋπολογισμό, όπου οι επιχορηγήσεις για τα ΑΕΙ βρίσκονται καθηλωμένες στα ανεπαρκή επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναστέλλει σήμερα τη λειτουργία του ιδρύματος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το νόμο της κυβέρνησης και την ευρωοδηγία για τα κολέγια. Η σύγκλητος του ίδιου ιδρύματος εκφράζει επίσης την ανησυχία της για το ίδιο θέμα, επικεντρώνοντας το πρόβλημα στην απουσία ελέγχου των κολεγίων «την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΠΘ διατηρεί ασφυκτικό έλεγχο πάνω στα δημόσια ΑΕΙ»... Επαναφέρει έτσι το θέμα της λεγόμενης «αυτοτέλειας» των ΑΕΙ, που συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα των ιδρυμάτων να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Στο διά ταύτα, καλεί την πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σπέρνοντας αυταπάτες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη πολιτική εντός της ΕΕ.

Το ίδιο αίτημα για επαναφορά του θέματος στα κοινοτικά όργανα έχει και η σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (ΓΠΑ), που την περασμένη βδομάδα ενέκρινε σχετικό ψήφισμα της πρυτανείας (κι όχι αυτό των συλλόγων πανεπιστημιακών κι εργαζομένων). Η σύγκλητος του ΓΠΑ επαναφέρει υπαινικτικά και το συντεχνιακό αίτημα αναγνώρισης των πενταετών σπουδών ως μάστερ.

Αντιδράσεις που, επίσης, δεν κάνουν λόγο για απειθαρχία και μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, συνεχίζουν να εμφανίζονται σποραδικά και στα ΤΕΙ, που επικεντρώνουν τα αιτήματά τους στο θέμα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και της θεσμοθέτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ειδικότητες που εκκρεμούν. Σ' αυτό το πλαίσιο, κλειστά έμειναν χτες τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Μεσολογγίου.

Απόπειρες τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος

«Ξεκάθαρη προβοκάτσια», καταγγέλλει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, κατά τη διάρκεια χτεσινής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικού Νομικής, όπου την ώρα που οι φοιτητές συζητούσαν για την οργάνωση της πάλης τους, «περίπου 10 άτομα από το χώρο των γνωστών "αναρχοαυτόνομων" εμφανίστηκαν "ξαφνικά" στη ΓΣ, φορώντας κράνη και κρατώντας γκλομπ και σφυριά. Διέλυσαν τη Γενική Συνέλευση, επιτέθηκαν σε φοιτητές με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν, έσπασαν το τζάμι της πόρτας και έριξαν το υγρό του πυροσβεστήρα, προκαλώντας πανικό».

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτού του είδους τα "περιστατικά" δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά προβοκάτσιες». «Εχουν στόχο να κάμψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τον προσανατολισμό των αγώνων, να μη σηκώσουν κεφάλι η εργατική τάξη και η νεολαία», λέει η ΠΚΣ και ξεκαθαρίζει: «Δε θα τους κάνουμε τη χάρη»!

ΔΑΠίτες στο ΤΕΙ Λαμίας

Επίθεση τρομοκράτησης από μέλη της ΔΑΠ ενάντια σε σπουδαστές - μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Λαμίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προχτές 10 - 15 μέλη της ΔΑΠ, «επέκτειναν τη μέχρι τώρα τρομοκρατική δράση τους από τραμπούκικη σε δολοφονική». Η επίθεση είναι η τρίτη μέσα σε ένα μήνα. Μόλις την περασμένη βδομάδα, μέλη της ΔΑΠ επιτέθηκαν σε σπουδαστές μέλη της ΚΝΕ, βρίζοντας, σπρώχνοντας και σκίζοντας τα υλικά τους.

Προχτές, οι ΔΑΠίτες έστειλαν «δυο σπουδαστές στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα», καταγγέλλει η ΝΕ του ΚΚΕ και εξηγεί: «Εντελώς αναίτια, πολυπληθής ομάδα των γαλάζιων παιδιών επιτέθηκε, με στόχο τη σωματική ακεραιότητα σπουδαστών για να εκφοβίσουν και να φιμώσουν και κάθε φωνή που θέλει να αντισταθεί στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική τους». Η ΝΕ του ΚΚΕ προσθέτει ότι «η διαπλοκή ΔΑΠ, Διοίκησης ΤΕΙ, κυβερνητικής εξουσίας, έχει μετατρέψει τους υπεύθυνους της ΔΑΠ σε επικίνδυνους εγκληματίες που μπορεί ακόμα και ανεπανόρθωτες βλάβες να προξενήσουν».

Στο Αριστοτέλειο

Ανανδρη επίθεση δέχτηκε ΚΝίτισσα στο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ την περασμένη Παρασκευή από «άγνωστο». Η ΚΝίτισσα, την ώρα που έκανε αφισοκόλληση, δέχτηκε πισώπλατη επίθεση από άγνωστο, ο οποίος ξεστόμισε βρισιά και τη χτύπησε στο σβέρκο. Οταν γύρισε το κεφάλι της και πριν χάσει τις αισθήσεις της, πρόλαβε να δει την πλάτη του αγνώστου, ο οποίος είχε καλυμμένο το κεφάλι με κουκούλα.

Την τραμπούκικη επίθεση καταδικάζει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τέτοιες θρασύδειλες ενέργειες είναι η μαζική συσπείρωση λαού και νεολαίας ενάντια στην πολιτική που τις επιστρατεύει.

Κοινή εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΚΝΕ και τα 65 χρόνια ΕΔΟΝ, διοργανώνουν από κοινού οι δυο οργανώσεις νεολαίας την Παρασκευή 28 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφ. Σ. Καράγιωργα), με ομιλητές τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Χρίστο Χριστοφίδη, Γραμματέα του ΚΣ της ΕΔΟΝ.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους ποιητές Κώστα Βάρναλη και Θεοδόση Πιερίδη, που συνέδεσαν το έργο τους με τα δίκια της εργατικής τάξης και του κομμουνιστικού κινήματος και θα πλαισιωθεί με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προβολές κι έκθεση φωτογραφίας.

Καμπάνια του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ:

Σήμερα Τετάρτη, στο ΤΕΙ Χαλκίδας στα Ψαχνά (12 το μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο), ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα μιλήσει με θέμα: «Οικονομική κρίση - συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη νεολαία - Θέσεις και πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ιδρύματος.

Αύριο Πέμπτη, στο ΤΕΙ Αρτας θα περιοδεύσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα μιλήσει στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Φυτικής Παραγωγής.

Με μεγάλη συγκέντρωση στο ΤΕΙ Αθήνας κορυφώνεται η καμπάνια συζήτησης και δράσης του ΚΚΕ με τους σπουδαστές των ΤΕΙ. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι στο ΤΕΙ Αθήνας και περιλαμβάνει πορεία στο ίδρυμα που θα καταλήξει στον κεντρικό διάδρομο, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

Φοβούνται τη φωνή του ΚΚΕ

Οτι δε θέλουν να φτάσει στους σπουδαστές των ΙΕΚ η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αποδεικνύουν με τη στάση τους σχολάρχες ιδιωτικών ΙΕΚ. Το παράδειγμα έρχεται και από το ΙΕΚ «Ιπποκράτειο». Τις προηγούμενες μέρες η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ επίμονα ζητούσε άδεια για να κάνει περιοδεία προκειμένου να ενημερώσει τους σπουδαστές για τις προτάσεις του ΚΚΕ, όμως η διεύθυνση του ΙΕΚ αρνήθηκε.

Θεωρώντας αναφαίρετο το δικαίωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να συνομιλεί με τους σπουδαστές, κλιμάκιο της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα του ΣΠ Αθήνας και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Π. Παπαγεωργόπουλο, πήγε χτες στο συγκεκριμένο ΙΕΚ. Και παρ' όλο που τα μέλη της ΚΝΕ ξεκαθάρισαν ότι προκειμένου να μη χαθεί ώρα μαθήματος, θα μιλήσουν με τους σπουδαστές στο διάλειμμα, η Διεύθυνση κάλεσε την Αστυνομία για να ζητήσει από το κλιμάκιο της ΚΝΕ να αποχωρήσει.

Είναι πια φανερό ότι εκείνο που φοβούνται είναι οι δεσμοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τη νεολαία, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ που κινούνται σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και καλούν τους σπουδαστές να διεκδικήσουν τα συμφέροντά τους στη μόρφωση και τη δουλειά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ