ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο συναινετικός Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η αλλαγή» στις Ηνωμένες Πολιτείες που ευαγγελίζεται ότι θα προωθήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Ανώτατο στέλεχος των Δημοκρατικών δήλωσε προχτές ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να ζητήσει από τον νυν υπουργό Αμυνας (ρεπουμπλικάνο) Ρόμπερτ Γκέιτς να παραμείνει στην ηγεσία του Πενταγώνου.

Την ίδια στιγμή εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να ανακοινώσει το διορισμό της Χίλαρι Κλίντον, ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ετσι ο Ομπάμα πλαισιώνει το επιτελείο του με στελέχη που είχαν εξ αρχής ταχθεί αναφανδόν υπέρ του πολέμου. Αυτά για τις ψευδαισθήσεις του αντιπολεμικού κινήματος των ΗΠΑ...

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει σε λεπτομερή έλεγχο τις ομοσπονδιακές δαπάνες, ζήτησε συναίνεση για την «ανόρθωση της οικονομίας» και σημείωσε με έμφαση: «η σοφία δεν είναι το μονοπώλιο ενός κόμματος. Οι Αμερικανοί δε θέλουν ιδεολογία, δε θέλουν φιλονικίες».

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ανακοινώνει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Χτες ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Πολ Βόλκερ, θα προεδρεύει της νέας συμβουλευτικής επιτροπής του Λευκού Οίκου για τη σταθεροποίηση των χρηματαγορών. Ο Βόλκερ είναι αξιωματούχος που διορισμένος από τον Τζίμι Κάρτερ στην προεδρία της FED στην οποία παρέμεινε και επί προεδρίας Ρήγκαν, ανέλαβε να βγάλει τις ΗΠΑ από τη μεγάλη κρίση του '70.

Επίσης, ανακοινώθηκε και επισήμως ο διορισμός του Τίμοθι Γκάιτνερ στη θέση του υπουργού Οικονομικών ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών του προέδρου Μπιλ Κλίντον, Λόρενς Σάμερς, 53 ετών, διορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ALBA
Προβληματισμοί και αυταπάτες για την κρίση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με αντικείμενο την «αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειές τους στους λαούς» πραγματοποιήθηκε χθες στο Καράκας η έκτακτη Σύνοδος της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική-ALBA, δηλαδή της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας, της Ονδούρας και ο αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Κούβας, Ρικάρντο Καμπρίσας. Παρόντες επίσης ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα και ο πρωθυπουργός της Δομινικανής Δημοκρατίας Ρούζβελτ Σκέριτ, οι οποίοι παρακολούθησαν τη Σύνοδο ως παρατηρητές.

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ούγο Τσάβες, πρότεινε σύμφωνα με τον Τελεσούρ τη δημιουργία «νομισματικής ζώνης» εντός της ALBA, και τόνισε ότι η Βενεζουέλα θα καταθέσει πρόταση στον ΟΗΕ, «για να μετασχηματιστεί συνολικά το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ταυτόχρονα είπε ότι οι χώρες της ALBA «θα πρέπει να διαμορφώσουν τους δικούς τους μηχανισμούς». Πρόσθεσε δε ότι «η μεγάλη κρίση που βιώνει ο πλανήτης είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού και η μοναδική λύση, μοναδική διέξοδος, είναι ο σοσιαλισμός».

Φυσικά είναι αδύνατο με το σημερινό συσχετισμό δύναμης να αλλάξει κάτι στον ΟΗΕ, όπως και το τί σοσιαλισμό προτείνει ο Τσάβες, είναι ιδιαίτερο θολό.

Απο την μεριά του ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες είπε ότι «η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει εάν δεν τελειώσει ο καπιταλισμός» και συμφωνώντας με τον πρόεδρο Τσάβες, δήλωσε ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε τους δικούς μας μηχανισμούς», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η πάλη για τον σοσιαλισμό δεν σημαίνει και κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας». Ο πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια τόνισε ότι ο «καπιταλισμός έχει καταρρεύσει» αλλά «δημιούργησε φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση και οι λαοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από "αναμορφώσεις"» και σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου Τσάβες. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΥΟΥΚ.-- Με ποσοστό 75,75%, οι πολίτες της Γροιλανδίας τάχθηκαν υπέρ μιας μεγαλύτερης αυτονομίας της περιοχής από τη Δανία, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκε μόλις το 23,57% σε δημοψήφισμα που διεξήχθη την Τρίτη. Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 71,96% στο σύνολο των 39.000 πολιτών του νησιού που είχαν δικαίωμα ψήφου. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο στη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της Γροιλανδίας, στην πιθανή απόκτηση δικαιωμάτων στους πόρους της Αρκτικής, τον έλεγχο επί του συστήματος δικαιοσύνης και αστυνόμευσης και ως ένα βαθμό και των διεθνών της σχέσεων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εάν γίνονταν διεθνώς εξετάσεις για τον ιό HIV και χορηγούνταν άμεσα θεραπευτική αγωγή στους φορείς και στους ασθενείς, τότε ο αριθμός των ανθρώπων που θα πέθαιναν απ' το σύνδρομο AIDS θα μειωνόταν κατά 95%, εκτιμούν συντάκτες της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης «Λάνσετ».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Πιέσεις για αποστολή του ευρωστρατού στη ΛΔ Κονγκό με άλλοθι την «προστασία των αμάχων» απ' τις συγκρούσεις στρατού και πολέμαρχου Νκούντα άσκησαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ, πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφόρων χωρών και κληρικοί, ανάμεσά τους ο πολυεκατομμυριούχος χρηματιστής Τζορτζ Σόρος, ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάκλαβ Χάβελ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Λουκέτο έβαλαν χτες οι αρχές της Νιγηρίας στα εργοστάσια της ντόπιας φαρμακευτικής εταιρείας «Barewa Pharmaceuticals Ltd» γιατί οδοντιατρικό σκεύασμά της για παιδιά προκάλεσε απ' τις 19 του μήνα το θάνατο 25 νηπίων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ αναμένεται να γίνει η Αλβανία στην επόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο, τον Ιούνιο του 2009, ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Λουζλίμ Μπάσα, στις Βρυξέλλες.

ΒΛΑΔΙΚΑΒΚΑΖ.-- Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας, Βιτάλι Καραγιέφ, δολοφονήθηκε χτες το πρωί από αγνώστους που τον πυροβόλησαν καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό του. Νωρίτερα αυτό το μήνα, 12 άτομα είχαν σκοτωθεί από επίθεση βόμβας στο Βλαδικαβκάζ.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Γεωργίας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην Γεωργιανού πρεσβευτή στη Ρωσία, Ερόσι Κιτσμαρισβίλι, ότι η Γεωργία, και όχι η Ρωσία, ξεκίνησε τον πόλεμο στη Νότια Οσετία τον περασμένο Αύγουστο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Για σήμερα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες ψηφοφορία στο ιρακινό κοινοβούλιο σχετικά με την έγκριση της «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ. Επίσης ανακοινώθηκε και η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «συμφωνία ασφαλείας» στις 30 Ιουλίου, όπως επίσης είχαν ζητήσει οι σουνίτες βουλευτές.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η πρώην υπουργός Εργασίας, δήμαρχος της Λιλ και κόρη του Ζακ Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί, είναι και επισήμως η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μία μέρα μετά την επικύρωση της νίκης της από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, που εξέτασε τις ενστάσεις και, κατά την ανακαταμέτρηση, τοποθέτησε τη διαφορά από την Σεγκολέν Ρουαγιάλ στις 102 ψήφους.

ΙΝΔΙΑ
Μακελειό από ενόπλους

ΒΟΜΒΑΗ.--

Μακελειό σημειώθηκε χτες στη Βομβάη της Ινδίας, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε τουλάχιστον επτά σημεία της πόλης και πυροβολούσαν αδιακρίτως για πολλή ώρα. Ο αριθμός των νεκρών, που αυξάνεται συνεχώς, φτάνει προς το παρόν τους 80, ενώ τουλάχιστον 200 υπολογίζεται ότι είναι και οι τραυματίες. Οι αστυνομικές αρχές του κρατιδίου Μαχαρασάτρ, του οποίου πρωτεύουσα είναι η Βομβάη, εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα αυξηθούν κατά πολύ. Μεταξύ των στόχων αναφέρονται ένας σταθμός τρένου, ένα τουριστικό εστιατόριο, αλλά και δύο ξενοδοχεία πολυτελείας. Η αστυνομία, που εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, αποδίδει την πλειοψηφία των επιθέσεων σε Μουσουλμάνους, ενώ συνέλαβε και Ινδουιστές εξτρεμιστές, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Πληροφορίες φέρουν κάποιους από τους ενόπλους να διέφυγαν και με ομήρους από τα πολυτελή ξενοδοχεία.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιθέσεις και ζυμώσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Κατηγορηματικά αντίθετος με την πιθανότητα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου εμφανίστηκε χτες ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία.

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι ομάδα ερευνητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με επικεφαλής τον Ελβετό Ντικ Μάρτι, θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες τη Βόρεια Αλβανία, προκειμένου να ερευνήσουν την υπόθεση της αφαίρεσης οργάνων από Σέρβους που απήχθησαν από Αλβανούς αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο (1998-1999). Σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» αναφέρει πως οι ερευνητές του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επισκεφθούν και το διαβόητο «κίτρινο σπίτι» στη Βόρεια Αλβανία, όπου (σύμφωνα και με βιβλίο της πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε) αφαιρούνταν τα όργανα Σέρβων και στη συνέχεια προωθούνταν στη «μαύρη αγορά».

Ολα αυτά ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν αργά χτες βράδυ να συζητηθεί η έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, σχετικά με το σχέδιο έξι σημείων που θα τροποποιήσει την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) προκειμένου να αναπτυχθεί άλλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (αστυνομικο-δικαστική αποστολή EULEX). Εως και λίγες ώρες πριν τη συζήτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα το απέρριπτε, θεωρώντας ότι αποσκοπεί στην έμμεση «διχοτόμηση» του Κοσσυφοπεδίου, αφού φημολογείται πως στο σχέδιο καταγράφεται ρητά ο έντονος πολιτικο-οικονομικός ρόλος του Βελιγραδίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο όπου διαβιούν σερβικές κοινότητες...

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
Με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Τη Βενεζουέλα επισκέπτεται από χτες ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με αντικείμενο την υπογραφή σειράς συμφωνιών με τη Βενεζουέλα, που έχουν στόχο την περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας, που χαρακτηρίζεται «στρατηγική», μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ συμπίπτει με την άφιξη του στόλου ρωσικών πολεμικών πλοίων για τα κοινά ναυτικά γυμνάσια που θα αρχίσουν την 1η Δεκέμβρη. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετέβη στη Βενεζουέλα από τη Βραζιλία όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Οι δύο πρόεδροι στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν λίγο πριν την αναχώρηση του Μεντβέντεφ, δήλωσαν ότι επιθυμούν να πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής των μεγαλύτερων αναδυόμενων χωρών, γνωστής ως BRIC, τον επόμενο χρόνο στη Ρωσία. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα αποτελούν την BRIC.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ