Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ALBA
Προβληματισμοί και αυταπάτες για την κρίση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με αντικείμενο την «αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειές τους στους λαούς» πραγματοποιήθηκε χθες στο Καράκας η έκτακτη Σύνοδος της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική-ALBA, δηλαδή της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας, της Ονδούρας και ο αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Κούβας, Ρικάρντο Καμπρίσας. Παρόντες επίσης ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα και ο πρωθυπουργός της Δομινικανής Δημοκρατίας Ρούζβελτ Σκέριτ, οι οποίοι παρακολούθησαν τη Σύνοδο ως παρατηρητές.

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ούγο Τσάβες, πρότεινε σύμφωνα με τον Τελεσούρ τη δημιουργία «νομισματικής ζώνης» εντός της ALBA, και τόνισε ότι η Βενεζουέλα θα καταθέσει πρόταση στον ΟΗΕ, «για να μετασχηματιστεί συνολικά το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ταυτόχρονα είπε ότι οι χώρες της ALBA «θα πρέπει να διαμορφώσουν τους δικούς τους μηχανισμούς». Πρόσθεσε δε ότι «η μεγάλη κρίση που βιώνει ο πλανήτης είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού και η μοναδική λύση, μοναδική διέξοδος, είναι ο σοσιαλισμός».

Φυσικά είναι αδύνατο με το σημερινό συσχετισμό δύναμης να αλλάξει κάτι στον ΟΗΕ, όπως και το τί σοσιαλισμό προτείνει ο Τσάβες, είναι ιδιαίτερο θολό.

Απο την μεριά του ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες είπε ότι «η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει εάν δεν τελειώσει ο καπιταλισμός» και συμφωνώντας με τον πρόεδρο Τσάβες, δήλωσε ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε τους δικούς μας μηχανισμούς», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η πάλη για τον σοσιαλισμό δεν σημαίνει και κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας». Ο πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια τόνισε ότι ο «καπιταλισμός έχει καταρρεύσει» αλλά «δημιούργησε φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση και οι λαοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από "αναμορφώσεις"» και σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου Τσάβες. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ