ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
122 ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2008
Θάφτηκε ζωντανός 33χρονος οικοδόμος

Επί τέσσερις ώρες η Πυροσβεστική προσπαθούσε να τον απεγκλωβίσει από τα θεμέλια οικοδομής στο Ν. Ψυχικό

Το άψυχο σώμα του εργάτη μόλις έχει βρεθεί. Οι πυροσβέστες πάλευαν επί τέσσερις ώρες για τον απεγκλωβισμό του
Το άψυχο σώμα του εργάτη μόλις έχει βρεθεί. Οι πυροσβέστες πάλευαν επί τέσσερις ώρες για τον απεγκλωβισμό του
Δεν είχε περάσει πολλή ώρα απ' όταν ο 33χρονος εργάτης Μπάσα Μπιλμπίλ έφυγε απ' το σπίτι του για το μεροκάματο, χτες το πρωί, πριν υπενθυμίσει με το θάνατό του ότι η «ανάπτυξη» που προωθούν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι βουτηγμένη στο αίμα της εργατικής τάξης. Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ανεβάζει τους νεκρούς από την αρχή του έτους σε 122. Η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» έχει μετατρέψει τους τόπους δουλειάς σε σφαγεία, με αποτέλεσμα, σταθερά, κάθε χρόνο οι νεκροί εργάτες να ξεπερνούν κατά πολύ τους 110. Πέρσι, μόνο η επίσημη καταγραφή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αριθμεί 115 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους σε «ατυχήματα», το 2006 128, το 2005 111.

Το χτεσινό «ατύχημα» σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί στο Νέο Ψυχικό. Ο νεαρός μετανάστης από την Αλβανία, του οποίου η οικογένεια ζει στην πατρίδα του, έσκαβε θεμέλια σε οικοδομή στην οδό Μπακοπούλου 7, όταν κατέρρευσε μαντρότοιχος από διπλανό οικόπεδο. Τρεις εργάτες που δούλευαν μαζί του κατάφεραν να ξεφύγουν, την ώρα που ο συνάδελφός τους καταπλακωνόταν από τόνους χωμάτων και υλικών. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, πήραν μέρος 12 άνδρες της Πυροσβεστικής. Στις 12 το μεσημέρι εντοπίστηκε το άψυχο πια σώμα του εργάτη, που μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που έσπευσε στο σημείο, διαπίστωσε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Οι οικοδόμοι χρησιμοποιούσαν μια ξύλινη σκάλα για να κατεβαίνουν σε βάθος περίπου 6 μέτρων, δεν υπήρχαν υποστυλώματα για το σαθρό έδαφος, η μάντρα «έχασκε» στο κενό. «Μ' αυτές τις συνθήκες ήταν βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι θα σκοτωνόταν άνθρωπος», δήλωσαν οι συνδικαλιστές στον «Ρ».

«Τη στιγμή που ο κλάδος μαστίζεται απ' την ανεργία, συνεχίζεται η εντατικοποίηση της δουλειάς, υποχωρούν παραπέρα οι έλεγχοι για τα μέτρα ασφαλείας, εντείνεται περισσότερο η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι όσο θα βαθαίνει η κρίση, θα γίνεται προσπάθεια να πληρώσουν οι εργάτες τα σπασμένα. Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Στη δουλειά, στο μεροκάματο, στην υγεία, στα προβλήματα της οικογένειας. Μια τέτοια προοπτική μόνο ο ενωμένος ταξικός αγώνας, με αιτήματα και στόχους πάλης που να απαντάνε στις σημερινές μας ανάγκες, μπορεί να αποτρέψει», καταλήγει μεταξύ άλλων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δεν αναγνωρίζει την αργία της Κυριακής

Αποκαλυπτική απάντηση σε Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα ο Γιώργος Τούσσας, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Πλάτη στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής βάζει χωρίς περιστροφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαιώνει η απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα, με την οποία καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των πολυεθνικών του λιανικού εμπορίου για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Στην απάντησή της η Επιτροπή αποκαλύπτει ότι αν και στην αρχική οδηγία 93/104 ΕΚ της 13.12.1993, για την οργάνωση του χρόνου εργασίας συμπεριλαμβανόταν «μία φράση σύμφωνα με την οποία η εβδομαδιαία περίοδος ανάπαυσης πρέπει, κατ' αρχήν, να συμπεριλαμβάνει Κυριακή», η φράση αυτή αφαιρέθηκε με εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση C-84/94, το Δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την αργία της Κυριακής, κρίνοντας - όπως επί λέξει αναφέρει η Επιτροπή στην απάντησή της - ότι «το Συμβούλιο υπερέβη τις αρμοδιότητές του όταν συμπεριέλαβε τη διάταξη περί Κυριακής, δεδομένου ότι "παρέλειψε να εξηγήσει για ποιο λόγο η Κυριακή, ως ημέρα εβδομαδιαίας αναπαύσεως, παρουσιάζει στενότερη συνάφεια με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων απ' ό,τι μια άλλη ημέρα της εβδομάδας"»!

Στη συνέχεια, και μεταξύ άλλων, αναφέρει απερίφραστα ότι «εντούτοις το κοινοτικό εργατικό δίκαιο δεν επιβάλλει ότι η ελάχιστη εβδομαδιαία περίοδος ανάπαυσης πρέπει να συμπίπτει με Κυριακή». Για να συμπληρώσει ότι «αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει τα κράτη - μέλη να νομοθετούν επί του θέματος», καθώς και ότι στην πράξη οι εθνικές νομοθεσίες πολλών κρατών - μελών προβλέπουν, κατ' αρχήν, ότι η εβδομαδιαία ανάπαυση συμπίπτει με Κυριακή, αν και δεν απαγορεύονται οι εξαιρέσεις από την αρχή αυτή.

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι στο λιανικό εμπόριο, τα μικρά καταστήματα έχουν ήδη τη δυνατότητα να ανοίγουν τις Κυριακές και ότι στο βαθμό που υφίστανται περιορισμοί, αυτοί ισχύουν μόνο για τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι «γίνονται εξαιρέσεις και για αυτά τα καταστήματα ιδίως όταν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές».

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι αυτή είναι η ΕΕ, είτε πρόκειται για το Δικαστήριό της, ή οποιοδήποτε άλλο όργανό της, προστατεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι η διαμόρφωση της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας τους, η αντιπαράθεση, η ρήξη με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών, στα κράτη - μέλη, που θα την ανατρέψει και θα ανοίξει το δρόμο για τη δική τους Λαϊκή Εξουσία», υπογραμμίζει.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΛΒΟ: Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην ΕΛΒΟ διοργανώνουν τη Δευτέρα 1 του Δεκέμβρη η παράταξη της ΔΑΣ στο σωματείο της επιχείρησης και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. «Το ΠΑΣΟΚ έβαλε τον ιδιώτη για να την εκσυγχρονίσει και την άφησε μισή. Η ΝΔ αρνείται να αιμοδοτήσει τη μονάδα με παραγγελίες του Στρατού. Μοναδική λύση για να μη χάσουν τη δουλειά τους όχι μόνο οι 650 εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, αλλά και εκατοντάδες άλλοι από τις προμηθεύτριες εταιρείες, για να μη χαθεί μια ακόμα μονάδα κρίσιμης εθνικής σημασίας, είναι να περάσει το σύνολο της ΕΛΒΟ υπό δημόσιο έλεγχο, να αποτελέσει την παραγωγική βάση ενός Εθνικού Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας», σημειώνει η ΔΑΣ.

ΕΛΠΕ: Την τακτική της ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων στον Ομιλο Ελληνικών Πετρελαίων ακολουθεί για μία ακόμα φορά η διοίκηση της επιχείρησης, η οποία σέρνει και πάλι στα δικαστήρια το πανελλαδικό σωματείο για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων (4ωρες στάσεις εργασίας σήμερα και τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, δύο 24ωρες σε όλο τον Ομιλο στις 5 και 6 Δεκέμβρη). Η αγωγή της εργοδοσίας θα εκδικαστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

ΚΕΑΤ: Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στο ΚΕΑΤ, την ερχόμενη Κυριακή στις 10.30 π.μ. θα γίνει στο Κέντρο μεγάλη σύσκεψη φορέων γονέων, εκπαιδευτικών, εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και την Πρόνοια, με σκοπό το συντονισμό για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών ΑμΕΑ και άλλα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Επιτυχία είχε η χτεσινή 3ωρη στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας) που έγινε μετά από απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο της Ηλιούπολης, με αίτημα την απορρόφηση στο δήμο των υπαλλήλων και του περιεχομένου της δημοτικής επιχείρησης και την καταβολή δεδουλευμένων περίπου δύο μηνών που οφείλονται σε εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (συμβασιούχοι, προγράμματα stage κτλ.).

ΑΛΤΕΚ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Ομίλου «Altec» (Πάτμου 16, Μαρούσι) διοργανώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., την ώρα που εκπρόσωποί τους θα συναντιούνται με τη Διοίκηση του Ομίλου για το θέμα των απολύσεων.

ΦΟΥΛΓΚΟΡ: Χωρίς να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους έγινε χτες η τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία της «Φούλγκορ», που προχωράει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες στο όνομα της κρίσης. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της πλειοψηφίας του σωματείου να μη συμμετέχει στην τριμερή ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ και αντιπρόεδρος του σωματείου. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

ΛΑΡΚΟ: Τις αρνητικές εξελίξεις στη βιομηχανία παραγωγής νικελίου ΛΑΡΚΟ συζήτησαν χτες σε κοινή σύσκεψη, που έγινε στη Λάρυμνα, τα διοικητικά συμβούλια από τα σωματεία Λάρυμνας, Εύβοιας, Αϊ Γιάννη Βοιωτίας, Εδρας και Σερβίων. Αφού εκτίμησαν την κατάσταση σαν κρίσιμη για την πορεία της επιχείρησης, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες και θα εκδηλωθούν αν μέχρι την 1/12 δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση που έχουν ζητήσει με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ