ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Επίθεση αυτοκτονίας σε απόσταση αναπνοής - μόλις 200 μέτρων - από την αμερικανική πρεσβεία σημειώθηκε χτες στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Ακόμα 22 Αφγανοί και ξένοι που περίμεναν να μπουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την Ημέρα των Ευχαριστιών τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγήθηκε κοντά στην πρεσβεία ενώ οι αμερικανικές διπλωματικές αρχές δήλωσαν ότι δε σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε κανείς υπήκοος των ΗΠΑ. Το γεγονός που αποδίδεται στους Ταλιμπάν, πραγματοποιήθηκε σε μέρα και ώρα που λόγω των γιορτασμών των Ευχαριστιών, πολλοί δυτικοί ξένοι ήταν συγκεντρωμένοι τόσο στην πρεσβεία όσο και γύρω από αυτή, ενώ το ωστικό κύμα της έκρηξης έγινε ιδιαίτερα αισθητό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών της Καμπούλ, η επίθεση αυτή εντάσσεται στις «προσπάθειες εντυπωσιασμού» και «επίδειξης δύναμης» των Ταλιμπάν, καθώς σε γενικές γραμμές αποφεύγουν τα χτυπήματα στην πρωτεύουσα.

ΙΝΔΙΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση

Η ινδική ηγεσία «φωτογραφίζει» το Πακιστάν

Μακελειό έξω από σταθμό λεωφορείων
Μακελειό έξω από σταθμό λεωφορείων
ΜΟΥΜΠΑΪ.--

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ινδία, μετά τις 10 συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων σε διαφορετικά σημεία της Βομβάης, το βράδυ της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ ακολούθησαν και τρεις ισχυρότατες εκρήξεις. Οι ένοπλοι, που, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ανήκουν σε ισλαμιστική οργάνωση, άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, πυροβολώντας αδιακρίτως έξω από πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά και σταθμούς τρένων. Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον 119 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 288 να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ένα εκ των δύο ξενοδοχείων, το «Ομπερουά», υπάρχουν 20-30 όμηροι και περίπου 200 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτά. Η αστυνομία υπολογίζει ότι μεταξύ των νεκρών είναι 14 αστυνομικοί, 81 Ινδοί και έξι ξένοι, προσθέτοντας ότι σκοτώθηκαν τέσσερις από τους δράστες και συνελήφθησαν ακόμα 10.

Γύρω στις 8.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον τερματισμό της πολιορκίας των ισλαμιστών στο ξενοδοχείο «Ταζ Μαχάλ» και το θάνατο των τεσσάρων δραστών.

Την ευθύνη του μακελειού ανέλαβε μία άγνωστη μέχρι σήμερα οργάνωση οι «Μουτζαχεντίν του Ντεκά», με ανώνυμο τηλεφώνημα. Ταυτόχρονα, από τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για διασυνδέσεις με την πάντα ...χρήσιμη Αλ Κάιντα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μανμόχαν Σινγκχ ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες και να απελευθερωθούν οι όμηροι, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις έχει τη βάση της εκτός της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «οι πολύ καλά οργανωμένες και ενορχηστρωμένες επιθέσεις στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος πανικού, με την επιλογή καίριων στόχων και τις δολοφονίες ξένων». Διαμήνυσε δε φωτογραφίζοντας το γειτονικό Πακιστάν: «Σκοπεύουμε να καταστήσουμε σαφές στους γείτονές μας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε να χρησιμοποιούν το έδαφός τους για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μας και ότι εάν δε λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, θα πληρώσουν ακριβό τίμημα».

Στο μεταξύ χτες ένοπλος οχυρωμένος σε εβραϊκό κέντρο στην ίδια πόλη πρότεινε συνομιλίες με την κυβέρνηση για την απελευθέρωση ομήρων, διαμαρτυρόμενος παράλληλα για την κατάσταση στο ινδικό Κασμίρ.

Μετά τις αιχμές που αφέθηκαν για εισαγωγή τρομοκρατίας από γειτονικά κράτη, το Πακιστάν που έχει ξανακατηγορηθεί από την ινδική κυβέρνηση ως υπεύθυνο για επιθέσεις στο έδαφός της, σε δηλώσεις του προέδρου του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, καταδίκασε την επίθεση. Παράλληλα το μακελειό κατήγγειλαν η Βρετανία, η ΕΕ, με ανακοίνωση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πρόκειται για οργανωμένο τρομοκρατικό χτύπημα και συμπληρώνει ότι «περιμένει από την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας να ξεσκεπάσουν τους υποκινητές και τους δράστες της επίθεσης» και η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει το λαό ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος. Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) ζητά από το λαό «να αντιμετωπίσει με σύνεση την κατάσταση αποθαρρύνοντας κάθε προσπάθεια αποσχιστικών ομάδων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», σημειώνοντας παράλληλα ότι όλος ο λαός εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κόσμο της Βομβάης. Ταυτόχρονα, συλλυπείται τους συγγενείς των θυμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του κρατιδίου Μαχαρασάτρα, Χεμάντ Καρκάρε, που επίσης έχασε τη ζωή του.

Το ΚΚ Ινδίας, επίσης, καταδικάζει την «εγκληματική τρομοκρατική επίθεση ενάντια στους πολίτες» και σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο στόχος είναι η αποδυνάμωση και η αποσταθεροποίηση της Ινδίας, καθώς και η διαίρεση του λαού».

ΙΡΑΚ
Επισήμως παράταση της κατοχής

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εγκρίθηκε, τελικά, από το ιρακινό Κοινοβούλιο με μία μέρα καθυστέρηση η «συμφωνία ασφαλείας» που ορίζει το νομικό καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στη χώρα. Επειδή η ψηφοφορία έγινε με ανάταση χειρός, ήταν ελαφρώς συγκεχυμένη η εικόνα για το πόσοι ακριβώς βουλευτές ήταν παρόντες και πόσοι ψήφισαν υπέρ.

Οι περισσότερες πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι παρόντες στη συνεδρίαση ήταν 198 βουλευτές και τη συμφωνία ενέκριναν οι 144, αν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης επέμεναν ότι τόσο οι παρόντες όσο και όσοι ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ήταν περισσότεροι. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν ο σιιτικός κυβερνητικός συνασπισμός, οι κουρδικές παρατάξεις και ο μεγαλύτερος σουνιτικός κοινοβουλευτικός σχηματισμός, το Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας. Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να υπογραφτεί από τον Πρόεδρο Ταλαμπανί και τους δύο αντιπροέδρους.

Την ικανοποίησή τους έσπευσαν να εκφράσουν ο Αμερικανός πρέσβης Ράιαν Κρόκερ και ο Αμερικανός διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Ρέι Οντιέρνο. Για την τρανότερη «απόδειξη ότι προοδεύει η δημοκρατία στο Ιράκ» έκανε λόγο ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπους, που εξήρε και το «κουράγιο του ιρακινού λαού». Αντίθετα, οι επικριτές της συμφωνίας, με επικεφαλής τους βουλευτές που πρόσκεινται στον Μουκτάντα Σαντρ, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας.

ΥΕΜΕΝΗ
Σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας

ΣΑΝΑ'Α.--

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Τη διαδήλωση οργάνωσε το λεγόμενο «Κοινό Φόρουμ», μια οργάνωση όπου συμμετέχουν το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο ισλαμικό κόμμα, το «Αλ Ισλάχ», και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κυβερνών κόμμα στην πρώην σοσιαλιστική νότια Υεμένη, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τραυματίστηκαν εννιά διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί ενώ έγιναν και 18 συλλήψεις. Τα επεισόδια φέρονται να άρχισαν όταν η Αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον κύριο όγκο της διαμαρτυρίας.

Βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν να μην διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 27 Απρίλη καθώς η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο εκλογικός νόμος είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της κυβέρνησης και αφήνει πολλά περιθώρια άσκησης πίεσης και παραχάραξης των αποτελεσμάτων. Διαβουλεύσεις για την εκπόνηση νέου εκλογικού νόμου διεξάγονταν μέχρι πρόσφατα με το κυβερνών «Γενικό Κόμμα του Κογκρέσου», του Προέδρου Αλι Αμπντουλάχ Σάλεχ, αλλά κατέρρευσαν. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει τις τοπικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν παράλληλα με τις βουλευτικές, για μία τετραετία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ