Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επισήμως παράταση της κατοχής

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εγκρίθηκε, τελικά, από το ιρακινό Κοινοβούλιο με μία μέρα καθυστέρηση η «συμφωνία ασφαλείας» που ορίζει το νομικό καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στη χώρα. Επειδή η ψηφοφορία έγινε με ανάταση χειρός, ήταν ελαφρώς συγκεχυμένη η εικόνα για το πόσοι ακριβώς βουλευτές ήταν παρόντες και πόσοι ψήφισαν υπέρ.

Οι περισσότερες πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι παρόντες στη συνεδρίαση ήταν 198 βουλευτές και τη συμφωνία ενέκριναν οι 144, αν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης επέμεναν ότι τόσο οι παρόντες όσο και όσοι ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ήταν περισσότεροι. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν ο σιιτικός κυβερνητικός συνασπισμός, οι κουρδικές παρατάξεις και ο μεγαλύτερος σουνιτικός κοινοβουλευτικός σχηματισμός, το Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας. Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να υπογραφτεί από τον Πρόεδρο Ταλαμπανί και τους δύο αντιπροέδρους.

Την ικανοποίησή τους έσπευσαν να εκφράσουν ο Αμερικανός πρέσβης Ράιαν Κρόκερ και ο Αμερικανός διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Ρέι Οντιέρνο. Για την τρανότερη «απόδειξη ότι προοδεύει η δημοκρατία στο Ιράκ» έκανε λόγο ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπους, που εξήρε και το «κουράγιο του ιρακινού λαού». Αντίθετα, οι επικριτές της συμφωνίας, με επικεφαλής τους βουλευτές που πρόσκεινται στον Μουκτάντα Σαντρ, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ