Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΡΩΣΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών στρατηγικής σημασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σειρά συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της πυρηνικής τεχνολογίας, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ της Ρωσίας και της Βενεζουέλας υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, η οποία θα ολοκληρωθεί στην Κούβα, στην οποία μετέβη αργά χτες, τοπική ώρα. Πριν την αναχώρησή του από τη Βενεζουέλα, ο Ρώσος Πρόεδρος επιθεώρησε το ρωσικό στόλο που έχει καταπλεύσει από την Τρίτη στη Βενεζουέλα, για την πραγματοποίηση κοινών ναυτικών γυμνασίων, που θα αρχίσουν την 1η Δεκέμβρη, σύμφωνα με το ΑΒΝ.

Συγκεκριμένα στις συμφωνίες: Η πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA υπέγραψε συμφωνία με τις ρωσικές Gazprom, Lukoil, TNK-BP και Rosneft για δημιουργία κοινοπραξίας με στόχο την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην περιοχή Καραμπόμπο, την πιο πλούσια σε πετρέλαια περιοχή της Ζώνης του Ορινόκου. Παράλληλα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς που στοχεύει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της Βενεζουέλας. Θα την καταστήσει, εξάλλου, την τρίτη λατινοαμερικανική χώρα που θα διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες, μετά την Αργεντινή και Βραζιλία.

Σκέψεις Ρωσίας για σύνδεση με την ALBA

Πάντως ο Ρώσος Πρόεδρος ξάφνιασε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον Ούγο Τσάβες, δηλώνοντας ότι η Ρωσία σκέφτεται ακόμη και τη «σύνδεσή» της με την Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική (ALBA). «Εχουμε ήδη σχεδιάσει να αναλύσουμε και να εκτιμήσουμε τη συμμετοχή μας σε αυτή την ένωση. Θα είναι είτε ως συνεργαζόμενο μέλος είτε με κάποιο άλλο σχήμα» τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι «έχει συνειδητοποιήσει τις βασικές επιδιώξεις των ενεργειών της ALBA και εξετάζει τη σημασία της εξάλειψης της ηγεμονίας των ΗΠΑ σε ένα μονοπολικό κόσμο», σύμφωνα με το «Τελεσούρ».

Στο μεταξύ, στην έκτακτη Σύνοδο της ALBA, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με βασικό αντικείμενο την οικονομική κρίση, αποφασίστηκε να εξεταστεί από τις ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν το ζήτημα της υιοθέτησης ενός κοινού νομίσματος για τις χώρες που ανήκουν στην ALBA - Βενεζουέλα, Κούβα, Νικαράγουα, Βολιβία, Ονδούρα, ενώ παρατηρητές είναι το Εκουαδόρ και η Δομινικανή Δημοκρατία - το οποίο θα ονομαστεί Σούκρε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ