ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση να αναλάβει την ανέλκυση του ναυαγίου

Συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Θηραίων Πολιτών και φορέων της Σαντορίνης

Η κυβέρνηση της ΝΔ να αφήσει τα προσχήματα και να αναλάβει όχι μόνο την απάντληση των καυσίμων αλλά και την ανέλκυση του ναυαγίου του «SEA DIAMOND» επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες το μεσημέρι με εκπροσώπους της Επιτροπής Θηραίων Πολιτών και φορέων της Σαντορίνης, στα γραφεία της ΚΕ του Κόμματος.

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελούσαν οι: Μαργαρίτα Ρουσσάκη, Μαρία Αργυρού, Βαγγέλης Σιγάλας, Λουκάς Λυγνός, Κώστας Τσιγαρίδας. Μαζί τους ήταν ο έπαρχος Θήρας Χρύσανθος Ρούσσος, ο Γιάννης Γρατσίας πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ο Νίκος Παγώνης, αντιπρόεδρος της κοινότητας Οίας - Θηρασιάς.

Το κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND» της εταιρίας «ΛΟΥΗΣ» ναυάγησε στη θάλασσα της Σαντορίνης τον Απρίλη του 2006 με απολογισμό δύο αγνοούμενους και σταδιακή οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη από πετρελαιοειδή, λιπαντικά και χημικές ουσίες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Δεν ισχύει καμία δικαιολογία, η κυβέρνηση να μην έχει αναλάβει την ευθύνη όχι μόνο της απάντλησης των καυσίμων, αλλά και της ανέλκυσης του "SEA DIAMOND" από τα νερά της Σαντορίνης. Ο χρόνος που περνάει μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση ας κάνει ό,τι νομίζει. Να ζητήσει αυτή από την πλοιοκτήτρια εταιρία αποζημίωση.

Το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την περιοχή του Αιγαίου, δεν αφορά μόνο τη Σαντορίνη. Είναι διεθνής θάλασσα το Αιγαίο και όχι μόνο αυτό, την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Και να αφήσει κατά μέρος το πρόσχημα ότι δε διαθέτει χρήματα για να μη φορολογήσει το λαό. Δεν της ζήτησε κανείς να φορολογήσει το λαό. Να φορολογήσει αυτούς που πρέπει και ανάμεσα σε αυτούς και τους εφοπλιστές. Να πληρώσουν οι εφοπλιστές οι ίδιοι. Αλλά το τιμόνι το έχει η κυβέρνηση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προανήγγειλε τη λήψη νέων κατασταλτικών μέτρων

H λήψη κατασταλτικών μέτρων στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης «φρούριο», προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών σε αυτήν, είναι κατά τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή η απάντηση στο πρόβλημα που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος για μια ακόμα φορά έδειξε το ρατσιστικό και ξενοφοβικό του πρόσωπο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε επίπεδο ΕΕ γίνονται βήματα «που οδηγούν σταδιακά στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών» και έσπευσε να αποδώσει τα εύσημα στη Γαλλική Προεδρία του Ν. Σαρκοζί. Κοινός στόχος, ανέφερε, είναι η θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την καθιέρωση εντατικότερων και ουσιαστικότερων ελέγχων και, μάλιστα, η Ελλάδα πρότεινε στην ΕΕ να λειτουργήσει σχετικό κέντρο διαχείρισης στον Πειραιά.

Ακόμα, προανήγγειλε αυστηροποίηση των διαδικασιών νομιμοποίησης, οι οποίες, σύμφωνα και με αποφάσεις της ΕΕ, δε θα γίνονται με γενικές αποφάσεις νομιμοποίησης, αλλά μόνο «κατά περίπτωση στο πλαίσιο των εθνικών νομοθεσιών για ανθρωπιστικούς ή οικονομικούς λόγους».

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης αποκάλυψε για μια ακόμα φορά το πραγματικό ρατσιστικό του πρόσωπο, φτάνοντας στο σημείο να θεωρήσει τους μετανάστες υπεύθυνους, γιατί «έχει επανέλθει η φυματίωση και δημιουργείται η ανάγκη να μετατραπεί ξανά η "Σωτηρία" από γενικό νοσοκομείο σε νοσοκομείο θώρακος»! Στο ξενοφοβικό του ξέσπασμα, κατηγόρησε τους μετανάστες, λέγοντας για άλλη μια φορά ότι έχουν κατακλύσει το μαιευτήριο «Ελενα» και δεν μπορούν να πάνε σε αυτό Ελληνες «γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, δεν υπάρχει χώρος». Και πρόσθεσε: «Βγάζουμε έξω τους εγκληματίες, να ξαναέρθουν πίσω στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, γιατί δε χωράνε οι φυλακές που γέμισαν από τους μετανάστες», ήταν η κατάληξη του ρατσιστικού του παραληρήματος.

Εκθεση φωτογραφίας στη «Διάβαση»

Το Πολιτιστικό Στέκι του θεραπευτικού προγράμματος «ΔΙΑΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ θα φιλοξενεί μέχρι και την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου την έκθεση φωτογραφίας των Κώστα Μούλου και Γιώργου Καραγιάννη με θέμα: «Τα ταξίδια είναι μόνο η αφορμή για τις εικόνες». Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργεί Δευτέρα - Πέμπτη - Παρασκευή από τις 6:30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Ενώ το Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Κύκλωμα δουλεμπόρων στην Αργολίδα

Επί 13 χρόνια κύκλωμα δουλεμπόρων εκμεταλλευόταν μετανάστες. Ολα αυτά, έναντι αδράς αμοιβής. Ο λόγος για συνολικά 12 άτομα, από τους οποίους οι τρεις συνελήφθησαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 3 άτομα, αφού βρήκαν 30 μετανάστες στην παγωμένη καρότσα ενός φορτηγού ψυγείου, στο Κρανίδι Αργολίδας. Ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης του φορτηγού, ο άλλος, ο οδηγός του και, ο τρίτος, ο γιος του τελευταίου. Οι συλληφθέντες, μαζί με τους άλλους που αναζητούνται, φέρονται να είχαν στήσει ολόκληρο δίκτυο μεταφοράς οικονομικών μεταναστών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, μέσω Τουρκίας, στην Αθήνα, έναντι 6.000 ευρώ ο καθένας.

Η έρευνα έγινε μετά τον εντοπισμό - προχτές - δύο νεκρών μεταναστών, στο 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γαλατά - Ερμιόνης. Τα θύματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, επέβαιναν στο σκάφος που μετέφερε τους άλλους 30. Λόγω διαμαρτυριών των μεταναστών για την ταχύτητα που είχε το σκάφος, οι κατηγορούμενοι άρχισαν να τους χτυπούν άγρια. Ετσι, πιθανολογείται πως από τα χτυπήματα με το κουπί του σκάφους, έχασαν τη ζωή τους οι δύο μετανάστες.

  • Ενας αλλοδαπός συνελήφθη για μεταφορά δύο μεταναστών έναντι χρηματικής αμοιβής στο Χειμώνιο Ορεστιάδας Εβρου.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Κοινωνικό φαινόμενο ο «εθισμός»

Το 90% των νέων που αναζητούν θεραπεία για «εθισμό» στα παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν είναι εθισμένοι. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Αυτό λέει μιλώντας στο «BBC News» ο Κιθ Μπέικερ, ο ιδρυτής και επικεφαλής της πρώτης και μοναδικής κλινικής για τη θεραπεία των εθισμένων στα παιχνίδια, στο Αμστερνταμ, η οποία έχει θεραπεύσει εκατοντάδες νεαρούς παίκτες από το 2006.

Η κλινική αλλάζει τη θεραπεία της, καθώς συνειδητοποιεί, ότι το «εθισμένο παιχνίδι στον υπολογιστή» είναι μάλλον κοινωνικό παρά ψυχολογικό πρόβλημα.

Για το 90% που μπορεί να περνούν 4 ή περισσότερες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια, o K. Μπέικερ υπογραμμίζει: «Οσο περισσότερο δουλεύω με αυτά τα παιδιά, τόσο πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αποκαλούμε αυτό που τους συμβαίνει, "εξάρτηση". Αυτό που χρειάζονται πολλά από αυτά τα παιδιά είναι οι γονείς τους και οι δάσκαλοί τους - αυτό είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα». Και συμπληρώνει: «Αυτό το πρόβλημα με τα παιχνίδια είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας που ζούμε σήμερα. Πολλά από τα συμπτώματα που έχουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με το να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας».

Συγκέντρωση για την ανάγκη οργάνωσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών και την ενδυνάμωση των ταξικών συνδικάτων πραγματοποιούν τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Κλωστοϋφαντουργών, σήμερα Σάββατο, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στις 6 το απόγευμα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πυροπλήκτων Ηλείας καλεί σε σύσκεψη σήμερα, Σάββατο 29 Νοέμβρη, στις 7.30 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Ο Σύλλογος «ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ», προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς, η ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν, στις 7 Δεκέμβρη 2008, μνημόσυνο για τους 41 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές το Δεκέμβρη του 1943 στον κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά (Γυθείου).

Για τη συμμετοχή στο μνημόσυνο από την Αθήνα, οι διοργανωτές του οργανώνουν διήμερη εκδρομή - προσκύνημα με αναχώρηση με πούλμαν το Σάββατο 6.12.08, ώρα 8 το πρωί, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης(Δημαρχείο Αθήνας). Για κρατήσεις θέσεων στα τηλ.: 2108837086 - 2104626345 και 6977252204.

Κράτησαν Nιγηριανό επί 15 μέρες στο Tμήμα

Οτι τον κράτησαν επί 15 μέρες στο αστυνομικό τμήμα ενώ έχει άδεια παραμονής, τον έγδυσαν και τον ξυλοκόπησαν, καταγγέλλει Νιγηριανός εργαζόμενος, ενώ τέτοια φαινόμενα άγριας καταστολής και τρομοκράτησης των μεταναστών έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια. Οπως είπε στον «Ρ», τον συνέλαβαν στις 4 Νοέμβρη στην πλατεία Αμερικής με το πρόσχημα ότι το δίπλωμα οδήγησης που έχει είναι πλαστό. «Δεν είναι πλαστό. Το έβγαλα στο υπουργείο Μεταφορών», τονίζει ο μετανάστης. Καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει πλέον η καταστολή και η τρομοκράτηση των μεταναστών.

«Μου έδεσαν πίσω τα χέρια, με ακούμπησαν στο πεζοδρόμιο και άρχισαν να με χτυπούν. Τους ρωτούσα συνεχώς "για ποιο λόγο" και μου έλεγαν ότι κάνουν τη δουλειά τους!», καταγγέλλει. Επειτα, μεταφέρθηκε στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και την επόμενη μέρα στο Δικαστήριο, όπου ο δικαστής είπε να επανέλθει στις 18 Δεκέμβρη. Στη συνέχεια κρατήθηκε στον Κολωνό, σημειώνει. Μάλιστα, όπως λέει, «στο αστυνομικό τμήμα προσπάθησαν να με αναγκάσουν να υπογράψω το χαρτί απέλασής μου». Ο Νιγηριανός, ο οποίος εργάζεται στα «Carrefour» στα Σπάτα και κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της μακρόχρονης απουσίας του, αφέθηκε ελεύθερος στις 18/11. Τέλος, όπως μας είπε, όταν πήγε στο υπουργείο για να δει τι γίνεται με το δίπλωμά του, τού είπαν πως δεν είναι πλαστό και πως όλα είναι εντάξει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ