ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Διατηρητέα, αλλά με υπαρκτούς κινδύνους

Τα σημάδια από τις σφαίρες των μαχών του Δεκέμβρη του '44 αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορικότητας των κτιρίων
Τα σημάδια από τις σφαίρες των μαχών του Δεκέμβρη του '44 αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορικότητας των κτιρίων
Υπέρ της διατήρησης και των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας γνωμοδότησε (27/11) το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, γεγονός που αποτελεί νίκη των πολύχρονων αγώνων πλήθους μαζικών φορέων για τη διάσωση αυτού του σημαντικού κομματιού αρχιτεκτονικής και ιστορικής μνήμης, αλλά δεν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κίνδυνοι.

Με τη γνωμοδότηση αυτή, ουσιαστικά, ακυρώνεται η Υπουργική Απόφαση του 2003, η οποία είχε στηριχτεί σε σχετική γνωμοδότηση του ίδιου οργάνου. Το πρόβλημα τώρα είναι αν, πότε και από ποιον θα συντηρηθούν τα κτίρια, που επί δεκαετίες παραμένουν σε άσχημη κατάσταση. Το σοβαρότερο, όμως, είναι, ότι, όπως είπε εκπρόσωπος του Οργανισμού της Αθήνας στη συνεδρίαση, υπάρχει σχέδιο «ανάπλασης» της περιοχής, που δε λαμβάνει υπόψη του τις οκτώ πολυκατοικίες. Επιπλέον, 180 από τα 200 διαμερίσματα έχουν, ήδη, απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο, με στόχο την παραπάνω «ανάπλαση».

Οι δηλωμένες προθέσεις για κατεδάφιση του «κορμού» του συγκροτήματος από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2006 είχαν καταγγελθεί και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Η οποία, σε χτεσινή της ανακοίνωση, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, σημειώνοντας ωστόσο πως αποτελεί «μια πρώτη δικαίωση των αγώνων των συλλογικών φορέων και των κατοίκων, όμως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη».

Προσθέτει ότι τώρα, τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου «πρέπει επιτέλους να κινηθούν στην κατεύθυνση της προστασίας και της αναβάθμισης του συνόλου των προσφυγικών πολυκατοικιών και να σταματήσουν πια κάθε ενέργεια για γκρέμισμα κάποιων από αυτές, στο όνομα, δήθεν, του πράσινου. Αν ειλικρινά θέλουν να δώσουν έναν πνεύμονα πράσινου στην περιοχή, δεν έχουν παρά να μετατρέψουν την περιοχή ανάπλασης στα Κουντουριώτικα σε πάρκο ψηλού και πυκνού πράσινου και να σταματήσουν να δείχνουν ανοχή στους καταπατητές και στους επιχειρηματίες - κερδοσκόπους που προσπαθούν να τσιμεντοποιήσουν κομμάτια της περιοχής».

Συνέδριο προϊστορικής αρχαιολογίας

Εκδήλωση, φέτος το καλοκαίρι, του περιοδικού «ΘέματαΠαιδείας» στον προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού, με ομιλητή τον εικονιζόμενο ανασκαφέα του, Γιώργο Χουρμουζιάδη
Εκδήλωση, φέτος το καλοκαίρι, του περιοδικού «ΘέματαΠαιδείας» στον προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού, με ομιλητή τον εικονιζόμενο ανασκαφέα του, Γιώργο Χουρμουζιάδη
Με στόχο «να καταγράψει τις προοπτικές και τους στόχους της ελληνικής προϊστοριολογίας σήμερα» διοργανώνεται από 4-7/12 το 2ο Συνέδριο Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Βόλο (Αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης», Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), που συνδιοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Το συνέδριο συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη δημοσίευση του βιβλίου του Χρήστου Τσούντα «Αι προϊστορικαί ακροπόλεις Διμηνίου και Σέσκλου» (1908) και είναι αφιερωμένο στη μεγάλη μορφή του «πατέρα» της ελληνικής Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Συμπίπτει, επίσης, με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας και των Αρχαιολογικών Μουσείων Βόλου και Αλμυρού.

Θα γίνουν 77 ανακοινώσεις από Ελληνες και ξένους επιστήμονες (μεταξύ αυτών και του ομότιμου καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργου Χουρμουζιάδη, με θέμα «Το "ιστορικό" περιεχόμενο της Προϊστορίας») μοιρασμένες σε 11 θεματικές συνεδρίες. Οι ανακοινώσεις αφορούν την Παλαιολιθική Εποχή, τη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού. Θέτουν θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα για τις έννοιες και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η έρευνα της προϊστορίας, το ρόλο και την υποδοχή της από τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, τη διεπιστημονικότητα και τις θεωρητικές προσεγγίσεις στην ανάλυση και την ερμηνεία των αρχαιολογικών δεδομένων και των διαφορετικών όψεων του υλικού πολιτισμού του παρελθόντος.

Η απογευματινή συνεδρία στις 6/12 θα είναι αφιερωμένη στον Χρήστο Τσούντα. Θα ακολουθήσει εκδήλωση, κατά την οποία θα τιμηθούν οι προϊστορικοί αρχαιολόγοι: Μαρία Θεοχάρη, Γιώργος Χουρμουζιάδης, Κώστας Γαλλής, οι οποίοι συνέδεσαν τη ζωή και το επιστημονικό τους έργο και με την προϊστορική Θεσσαλία, συνεχίζοντας την παράδοση του Χρήστου Τσούντα.

«Παιχνίδια» στη βροχή

Οι παιδικές αναμνήσεις, οι στιγμές εκείνες που μένουν ζωντανές στη μνήμη και παγώνουν μέσα στο χρόνο, όπως το παιχνίδι με τη βροχή μέσα στα λασπόνερα μιας σπιτικής αυλής, αποτέλεσαν έμπνευση της παράστασης «Rain», που θα παρουσιάσει το «Cirque Eloize» (4-21/12), στο θέατρο «Badminton». Ενα «ταξίδι» στα χρόνια της παιδικής αθωότητας μέσα από ένα διαφορετικό θεατρικό τσίρκο χωρίς ζώα κι ένα σόου με εκπληκτικά οπτικά εφέ, κινήσεις γεμάτες φαντασία, συγκινητικές στιγμές και μαγευτικούς σωματικούς άθλους. Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, από την καταξιωμένη ομάδα, που εδώ και δεκαπέντε χρόνια βρίσκεται στην καρδιά της ανανέωσης της τέχνης του τσίρκου, έχοντας ανεβάσει τις έξι μέχρι σήμερα παραγωγές της, σε 3.000 παραστάσεις, σε 300 πόλεις, σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Συνομιλία» χορού - μουσικής

«Συνομιλία» μουσικής - δημιουργού - χορευτή είναι η παράσταση της «Ομάδας Σύγχρονου Χορού» του Χάρη Μανταφούνη, με τίτλο «Δεν έχω θέμα» (2-3/12, 9-10/12, 16-17/12, 9.30μ.μ.) στις «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι). Με πηγή έμπνευσης τη μουσική, με την τεχνική του σύγχρονου χορού, ο καλός χορογράφος παρουσιάζει δέκα χορευτικά στιγμιότυπα πάνω σε σύγχρονα μουσικά ακούσματα. Χορογραφία: Χάρης Μανταφούνης (με τη συνεργασία των χορευτών). Μουσική: Jay Livingston, Gia Kancheli, Fumio Yasuda κ.ά. Κοστούμια - φωτισμοί: Ευδοκία Βεροπούλου. Χορεύουν: Ζαφειροπούλου Λίλα, Ζάννου Στέλλα, Χατζάκη Εύη, Σολωμός Θανάσης, Νικολάου Φώτης, Rivero Rodriguez Alain, Κοπανάκης Μάνος.

Συσπείρωση καλλιτεχνών

Στη δεύτερη ανοιχτή συγκέντρωση της Κίνησης για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών και Δημιουργών, καλούνται οι καλλιτέχνες, τη Δευτέρα (1/12), στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3) με θέμα συζήτησης: Ονομασία της κίνησης, προγραμματισμός δράσης, εκλογή γραμματείας.

Θυμίζουμε ότι η Κίνηση για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών είναι μια κίνηση καλλιτεχνών με σκοπό την ανάπτυξη συλλογικής δράσης για τα προβλήματα στον πολιτισμό, τις αιτίες και την αντιμετώπισή τους.

Μεταξύ άλλων, η διακήρυξη αναφέρει: «Εμείς οι δημιουργοί - καλλιτέχνες ανησυχούμε για το πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κλίμα των ημερών μας και αναζητούμε διέξοδο από αυτή τη μίζερη και φθοροποιό πραγματικότητα. Θεωρούμε την τέχνη πολύτιμο κομμάτι της συνολικής κοινωνικής δραστηριότητας και διεκδικούμε τον ανάλογο κοινωνικό μας ρόλο. Αρνιόμαστε να είμαστε θύτες και θύματα, ταυτόχρονα, υπηρετώντας μια πολιτιστική πολιτική που βυθίζει το λαό μας και τους καλλιτέχνες σε παρακμιακά φανταχτερά αδιέξοδα».

Ο θίασος - θέατρο «Ασκηση» παρουσιάζει το έργο του Ιονέσκο «Παιχνίδια σφαγής». Μία επιδημία αποδεκατίζει την πόλη. Οι άνθρωποι πεθαίνουν, ο ένας μετά τον άλλον. Φαντάζουν γελοίοι, λαμβάνοντας μέτρα κατά του θανάτου, ελπίζοντας να ζήσουν. Αδυνατώντας να επικοινωνήσουν, με τη μικροαστική τους αντίληψη ρητορεύουν, δρουν, τρέχουν για να ξεχάσουν ότι θα πεθάνουν. Μετάφραση Σοφίας Διονυσοπούλου, σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη, σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή, μουσική επιμέλεια Μάνου Περγιουδάκη, φωτισμοί Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Γιάννης Μπόγρης, Μάριος Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Ματίνα Περγιουδάκη κ.ά.

Στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας φιλοξενείται (έως 12/12) έκθεση κοσμήματος, ανάγλυφης ζωγραφικής και γλυπτικής της Κατερίνας Γρόλλιου με θέμα «Συμβόλων ίχνη». Επίσης, παρουσιάζεται και η συλλογή: «Γούρια 2009». Την έκθεση πλαισιώνει video art με έργα της δημιουργού και απαγγελίες ποιημάτων της.

  • Για λίγες παραστάσεις, στο θέατρο «Αργώ», η ομάδα «κάνθαρος» θα παρουσιάσει την παράσταση «31» - μια κωμωδία για τη γενιά των 700 ευρώ. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Φώτης. Μετά από ένα πτυχίο, ένα μεγάλο έρωτα, ένα μεταπτυχιακό, ένα χωρισμό, ένα δεύτερο μεταπτυχιακό, μια δωδεκάμηνη θητεία, δυο διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, βγαίνει στη ζωή. Επαγγελματική αβεβαιότητα, οικονομική εξάρτηση, συναισθηματική ακύρωση, τα βασικά του χαρακτηριστικά. Τον Φώτη υποδύεται ο Γιώργος Αγγελόπουλος και όλους τους γυναικείους ρόλους η Σωσώ Χατζημανώλη. Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Γιώργος Αγγελόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Νόρα Πορτέκη.

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι αρχαίοι» είναι το θέμα της στρογγυλής τράπεζας, που θα πραγματοποιήσει (10/12, 7.30μ.μ.) σε αίθουσα του ΥΠΕΞ (Ακαδημίας 1) η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη». Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Σταματίου, Βασίλειος Κύρκος, Αναστάσιος Στέφος. Συντονισμός: Κλαίρη Αγγελίδου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ