ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Διαχρονικά τα προβλήματα με τα νοσοκομεία

Στο Νοσοκομείο Χανίων περιόδευσε, χτες, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ επισκέφτηκε τους μετανάστες απεργούς πείνας στην πόλη

Τα μεγάλα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων συζήτησε χτες το πρωί με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα πλαίσια περιοδείας του στο Νομό, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Ο Σπύρος Χαλβατζής με κλιμάκιο της ΝΕ Χανίων του Κόμματος, είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και με τους υπεύθυνους από το χώρο της ιατρικής και τεχνικής υπηρεσίας, καθώς και εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων.

Το κύριο πρόβλημα που αναδείχτηκε αφορά τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, διοικητικό, βοηθητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε ιατρικά μηχανήματα, γεγονός που καθιστά αδύνατο να αντεπεξέλθει το Νοσοκομείο στις ανάγκες όλου του πληθυσμού για ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη. Το κλιμάκιο του Κόμματος μαζί με τον βουλευτή πραγματοποίησε περιοδεία και στους χώρους εργασίας - πλυντήρια, μαγειρεία, γραφείο κίνησης και διοικητικές υπηρεσίες - και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Σε δηλώσεις του ο Σπύρος Χαλβατζής αμέσως μετά την περιοδεία τόνισε: «Τα προβλήματα της Υγείας είναι αποτέλεσμα και συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται πολλά χρόνια τώρα, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Της πολιτικής της ΕΕ, που εμπορευματοποιεί την Υγεία την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση. Τα νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό πρωτίστως, αλλά και σε άλλες ειδικότητες, όπως γιατροί και διοικητικό προσωπικό.

Ζητήσαμε πρόσφατα στη Βουλή να γίνουν άμεσα διορισμοί, δεν πάει άλλο η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας και είμαστε το μοναδικό κόμμα το οποίο ζητά να καταργηθεί οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας».

Με τους μετανάστες απεργούς πείνας

Ο Σπύρος Χαλβατζής, με το κλιμάκιο της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, επισκέφτηκαν και τους 15 οικονομικούς μετανάστες που πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και 18 μέρες στο Δημαρχείο Χανίων, με αίτημα την αλλαγή του νόμου ώστε να πάψει ο αποκλεισμός της πλειονότητας των μεταναστών από τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ανέφερε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενα πρόβλημα που λύνεται άμεσα και δεν πρέπει να βασανίζονται άλλο αυτοί οι μετανάστες που κινδυνεύουν άμεσα. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές για την αντιμετώπιση των μεταναστών από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά η σημερινή κυβέρνηση τίθεται μπροστά στο ερώτημα: Θα αφήσει τους ανθρώπους να πεθάνουν;», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις: «Οι μετανάστες έχουν δικαιώματα και πρέπει αυτά τα δικαιώματα η κυβέρνηση να σταματήσει να τα καταπατάει».

Το απόγευμα ο Σπύρος Χαλβατζής περιόδευσε στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ Ταυρωνίτη και το βράδυ μίλησε σε συνεστίαση που διοργάνωσε η ΝΕ Χανίων ενόψει του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος και της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζει την «αθώωσή» της

Το έδαφος για το «αθωωτικό» πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής προετοιμάζει συστηματικά η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να «κλείσει», διά του συμψηφισμού με το ΠΑΣΟΚ, την υπόθεση Βατοπεδίου.

Το «κλείσιμο» της υπόθεσης θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως απαραίτητη προϋπόθεση για μπορέσει η κυβέρνηση να δρομολογήσει την αντεπίθεσή της, μέσω των πολυδιαφημισμένων πρωτοβουλιών του Κ. Καραμανλή, με στόχο την «αναχαίτιση» της φθοράς που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει μέχρι τέλους στη θέση της ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», προσφέροντας πλήρη κάλυψη στους εμπλεκόμενους υπουργούς και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον απορρίπτονται οι εισηγήσεις για μια «αυτοκριτική» δήλωση που θα αναγνωρίζει τις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση, απλά και μόνο για να κλείσει το σκάνδαλο με όσο το δυνατόν μικρότερη πολιτική ζημιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε και χτες τη θέση ότι «δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες», ενώ απέφυγε να σχολιάσει την κατάθεση του μοναχού Ευδόκιμου ότι οι Εφραίμ και Αρσένιος είχαν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Επικαλούμενος ότι «δεν κάνει κανένα σχόλιο για καταθέσεις» - θέση που εφαρμόζει κατά το δοκούν και όποτε βολεύει την κυβέρνηση - περιορίστηκε να επισημάνει ότι «όλα τα στοιχεία αξιολογούνται από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και θα ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη του πορίσματος».

Επέμεινε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε θέσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση του DVD, αλλά ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους ζητούν να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. «Εάν κάποιοι κρίνουν ότι θέλουν να καλέσουν πολλά άτομα, που δε σχετίζονται με την υπόθεση, κανείς δεν μπορεί να τους αποτρέψει», είπε ο Ε. Αντώναρος και αμέσως μετά πέρασε στην αντεπίθεση: «Αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι και να καταλαβαίνουν όλοι γιατί κάποιοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τον κατάλογο των μαρτύρων. Και αυτό είναι προφανές: Για να κερδίσουν χρόνο, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ενδεχομένως να ευτελίσουν τη λειτουργία της Επιτροπής».

Περισσότερο άνετος εμφανίστηκε ο Λ. Ζαγορίτης, δηλώνοντας ότι «αυτή την ώρα, οφείλουμε να σεβαστούμε τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής. Οφείλουμε να περιμένουμε την ολοκλήρωση του έργου της. Δεν προκαταλαμβάνουμε την έρευνα. Αν ανακύψει ζήτημα, όποιον και αν αφορά, εκπτώσεις δε θα γίνουν». Δίχως να παραδεχτεί βέβαια πολιτικές ευθύνες, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ζήτημα» και πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τα τελικά συμπεράσματα και τη στοιχειοθετημένη αξιολόγηση».

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

Εκδηλώσεις «Σύγχρονης Εποχής»

-- Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν αύριο Κυριακή 30/11, στις 7 μ.μ., στο «Συρμό», εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του κομμουνιστή λογοτέχνη Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί μικρή έκθεση με ντοκουμέντα από τη ζωή του κομμουνιστή συγγραφέα.

-- Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν την Τετάρτη 3/12, στις 6.30 μ.μ., στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (Καραΐσκου 111), εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας».

-- Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν την Κυριακή 7/12, στις 6 μ.μ. στο Λαύριο, στο χώρο του «Μηχανουργείου», εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας».

Υπό... μερική απόσυρση ο Εφραίμ

Τη δέσμευση ότι θα θέσει στην Αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου την πρόθεση του να αποσυρθεί από τις διοικητικές και διαχειριστικές του ευθύνες, έδωσε χτες, στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ