Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζει την «αθώωσή» της

Το έδαφος για το «αθωωτικό» πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής προετοιμάζει συστηματικά η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να «κλείσει», διά του συμψηφισμού με το ΠΑΣΟΚ, την υπόθεση Βατοπεδίου.

Το «κλείσιμο» της υπόθεσης θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως απαραίτητη προϋπόθεση για μπορέσει η κυβέρνηση να δρομολογήσει την αντεπίθεσή της, μέσω των πολυδιαφημισμένων πρωτοβουλιών του Κ. Καραμανλή, με στόχο την «αναχαίτιση» της φθοράς που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει μέχρι τέλους στη θέση της ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», προσφέροντας πλήρη κάλυψη στους εμπλεκόμενους υπουργούς και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον απορρίπτονται οι εισηγήσεις για μια «αυτοκριτική» δήλωση που θα αναγνωρίζει τις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση, απλά και μόνο για να κλείσει το σκάνδαλο με όσο το δυνατόν μικρότερη πολιτική ζημιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε και χτες τη θέση ότι «δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες», ενώ απέφυγε να σχολιάσει την κατάθεση του μοναχού Ευδόκιμου ότι οι Εφραίμ και Αρσένιος είχαν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Επικαλούμενος ότι «δεν κάνει κανένα σχόλιο για καταθέσεις» - θέση που εφαρμόζει κατά το δοκούν και όποτε βολεύει την κυβέρνηση - περιορίστηκε να επισημάνει ότι «όλα τα στοιχεία αξιολογούνται από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και θα ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη του πορίσματος».

Επέμεινε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε θέσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση του DVD, αλλά ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους ζητούν να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. «Εάν κάποιοι κρίνουν ότι θέλουν να καλέσουν πολλά άτομα, που δε σχετίζονται με την υπόθεση, κανείς δεν μπορεί να τους αποτρέψει», είπε ο Ε. Αντώναρος και αμέσως μετά πέρασε στην αντεπίθεση: «Αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι και να καταλαβαίνουν όλοι γιατί κάποιοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τον κατάλογο των μαρτύρων. Και αυτό είναι προφανές: Για να κερδίσουν χρόνο, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ενδεχομένως να ευτελίσουν τη λειτουργία της Επιτροπής».

Περισσότερο άνετος εμφανίστηκε ο Λ. Ζαγορίτης, δηλώνοντας ότι «αυτή την ώρα, οφείλουμε να σεβαστούμε τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής. Οφείλουμε να περιμένουμε την ολοκλήρωση του έργου της. Δεν προκαταλαμβάνουμε την έρευνα. Αν ανακύψει ζήτημα, όποιον και αν αφορά, εκπτώσεις δε θα γίνουν». Δίχως να παραδεχτεί βέβαια πολιτικές ευθύνες, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ζήτημα» και πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τα τελικά συμπεράσματα και τη στοιχειοθετημένη αξιολόγηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ