Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμονή και προσήλωση στις διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Δ. Χριστόφιας

Διατεθειμένος να φτάσει το ταξίδι προς την Ιθάκη - τη λύση του Κυπριακού - μέχρι τέλους, με συνέπεια, επιμονή και προσήλωση στις αρχές μιας λύσης, «που να συνάδει και να στηρίζεται στα όσα έχουν οι δυο κοινότητες συναποφασίσει και στα όσα προβλέπουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια λύση, δηλαδή, που να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της Κύπρου, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα», δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα ελληνικά ΜΜΕ, στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Μια λύση «όπως αυτή καθορίζεται, περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και να προμηνύει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και στο οποίο να κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι επιστρέφει στην Κύπρο πλήρως ικανοποιημένος και συγκινημένος από τα αποτελέσματά της, καθώς στις συναντήσεις του τόσο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Ελληνα πρωθυπουργό, όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και την πολιτική ηγεσία της χώρας, «επαναβεβαιώθηκε η πλήρης συναντίληψη που υπάρχει στο Κυπριακό και στην πολιτική που ακολουθείται με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πρόβλημα, το συντομότερο δυνατό. Είμαστε σε συνεχή επαφή και υπάρχει όντως συντονισμός μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Οπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεχή και στενή σχέση».

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις, παρά τα όποια προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται, είναι η μόνη διέξοδος από την κατοχή, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική διαδικασία, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, η οποία και οφείλει να αποφασίσει να συνεργαστεί εποικοδομητικά και να συναινέσει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, με παράλληλη συνεργασία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, που θα πρέπει να καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λογικές και διαπραγματεύσιμες προτάσεις.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ επισήμανε ότι στόχος της Κύπρου δεν είναι να τεθεί «βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες, αλλά να αξιοποιηθούν σαν μοχλός πίεσης για να αλλάξει πολιτική και να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια της οποίας οι Κύπριοι να είναι αφέντες της πατρίδας τους, καθώς η Αγκυρα δεν είναι δυνατόν να φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ συνεχίζοντας να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Να παραβιάζει, δηλαδή, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Παράλληλα, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι η Αγκυρα δε θα απαγορεύσει στην Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ως κράτος.

Οσον αφορά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και στα προβλήματα που προκύπτουν, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η κατάσταση είναι αντιφατική και χρειάζονται ατσάλινα νεύρα καθώς, ενώ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχεται τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηρίζεται η λύση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, την ίδια ώρα και δημόσια μιλούν οι Τούρκοι και ο Μ. Ταλάτ για ένα «νέο Συνεταιρισμό». Ο ίδιος ο Ταλάτ, βέβαια, στις συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο ισχυρίζεται ότι δε μιλάει για «συνεταιρισμό δύο κρατών». Οπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, η λύση θα προκύψει από συμφωνία δύο κοινοτήτων και όχι δύο κρατών και «δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η λύση της συνομοσπονδίας».

Επανέλαβε ότι χρειάζεται υπομονή δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας και ακόμα δεν έχουν θιγεί τα ζητήματα του εδαφικού, του περιουσιακού, των εποίκων και της επιστροφής των προσφύγων, σημειώνοντας ότι προς το παρόν υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και αποκλίσεις και είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα ότι δεν πάμε καλά.

Συσχετίζοντας τις παροτρύνσεις που του γίνονται, προκειμένου η κυπριακή κυβέρνηση να ενεργοποιήσει περισσότερο την ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, ο Δ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν είναι ο ομφαλός της Γης και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η γενικότερη κατάσταση, καθώς η «ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει φοβερά προβλήματα», στηλιτεύοντας τη συνεχιζόμενη κατοχή σε Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, αλλά και αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «πέραν από την έξαρση και της τρομοκρατίας, αλλά και ένεκα του γεγονότος ότι η υπερδύναμη συνεχίζει την παρουσία της σε χώρους που δεν έπρεπε να ήταν παρούσα, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ., ξεσπά και η οικονομική κρίση. Και τα μεγαθήρια αυτή τη στιγμή διερωτώνται και προβληματίζονται και αγωνιούν τι θα κάνουν, γιατί αυτά τα οποία παρουσίαζαν στον κόσμο ως άγια και ως είδωλα για να τα αντιγράψει ο κόσμος, βλέπετε ότι στραπατσάρονται και δικαιώνονται και άλλες απόψεις».

Κλείνοντας ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε το Κυπριακό «Οδύσσεια», δεσμευόμενος ότι θα δώσει τη μάχη μέχρι να τελειώσει και τονίζοντας ότι ήδη προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ