Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το... «σκάνδαλο» των Γάλλων αστέγων

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλος ένας άστεγος βρέθηκε νεκρός, χτες τα ξημερώματα, στην πλατεία της Βαστίλλης. Ο 55χρονος, αγνώστων στοιχείων, είναι ο έκτος νεκρός άστεγος από τις αρχές του μήνα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, και ο 266ος από τις αρχές του χρόνου σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Για «σκάνδαλο» μίλησε ο Πρόεδρος Σαρκοζί, που τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να πεθαίνει κόσμος στο δρόμο από το κρύο σε μία από τις πλέον πλούσιες χώρες στον κόσμο!!!» Και κάλεσε τις αρχές να μεταφέρουν τους αστέγους στα υπάρχοντα άσυλα, όπου, αν οι ίδιοι το επιθυμούν, μπορούν να μένουν.

Η «έκπληξη» βέβαια του Προέδρου δεν είναι και τόσο γνήσια. Σε μία από τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης, άστεγοι υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Μάλιστα, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν οι αρχές «καθάρισαν» όλο το τουριστικό ιστορικό κέντρο του Παρισιού από το «δυσάρεστο θέαμα» των αστέγων, πετάγοντάς τους στα προάστια.

Οι άστεγοι στη Γαλλία, σήμερα, υπολογίζονται σε 100.000!! Η διαδρομή προς το πεζοδρόμιο και το χαρτόκουτο είναι, τις περισσότερες φορές, κοινή και δε σχετίζεται με την κινηματογραφική εκδοχή, των παλαιότερων χρόνων, κάποιου ελαφρώς... σαλεμένου αλκοολικού ή περιθωριακού τύπου.

Μάλιστα πολλές περιπτώσεις των τωρινών αστέγων στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού είναι πρώην στελέχη επιχειρήσεων, που, κάποια στιγμή, απολύθηκαν. Με λίγους μήνες εκτός δουλειάς, έχασαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις υπέρογκες υποχρεώσεις που δημιούργησαν ως μεγαλοστελέχη και σταδιακά έχασαν και το (ενοικιαζόμενο εννοείται λόγω των απίστευτων τιμών των ακινήτων) σπίτι τους. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο θεσμός της οικογένειας στην προηγμένη και ανεπτυγμένη καπιταλιστικά Γαλλία δε λειτουργεί τόσο σφιχτά, όσο ίσως σε άλλες χώρες, ο δρόμος προς τις αποβάθρες του Σηκουάνα και τα πεζοδρόμια είναι ανοιχτός!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ