Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απαραίτητη η κατασκευή φραγμάτων στο Δήμο Βιάννου

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα την κατασκευή Φραγμάτων Αμιρά-Αγίου Βασιλείου και Καλαμίου στον Δήμο Βιάννου Νομού Ηρακλείου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου και Σταύρος Σκοπελίτης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Στην επαρχία Βιάννου, Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, υπάρχει σήμερα οξύ πρόβλημα στη διαχείριση όμβριων υδάτων. Με τις κατά καιρούς βροχοπτώσεις και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην τοπική παραγωγή και η ζωή των κατοίκων έχει απειληθεί πολλές φορές.

Πρόκειται για μια περιοχή, όπου στη μετακατοχική περίοδο η επέκταση στην ελαιοκαλλιέργεια και ιδιαίτερα στην μπανανοκαλλιέργεια και στα πρώιμα κηπευτικά, συγκράτησε σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο επειδή τα πηγαία νερά της περιοχής δεν κάλυπταν τις ανάγκες των καλλιεργειών, οι κάτοικοι στράφηκαν στις γεωτρήσεις και στα φράγματα. Από το 1985 άρχισε η κατασκευή του φράγματος στο φαράγγι του Χόντρου, όπου μετά από 20 χρόνια και τη διάθεση αρκετών χρημάτων εγκαταλείφθηκε.

Τη δεκαετία του 1980 προγραμματίστηκε η κατασκευή δύο άλλων φραγμάτων, του Αμιρά-Αγίου Βασιλείου και του Καλαμίου. Παρόλο που δόθηκε τότε η πρώτη χρηματοδότηση (5.700.000 δρχ.) προχώρησε η αναγκαία μελέτη και οι κάτοικοι του Καλαμίου με δήλωσή τους παραχώρησαν δωρεάν τα κτήματά τους για τον σκοπό αυτό, η κατασκευή των φραγμάτων δεν προχώρησε ποτέ.

Το 2000, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Βιάννου ότι και τα δύο φράγματα θα γίνουν. Δύο χρόνια αργότερα στις 5/1/2003 ο τότε περιφερειάρχης Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, βρέθηκε στην Αρβη όπου μαζί με τους κατοίκους παρακολούθησε τα εκατομμύρια κυβικά νερού να οδηγούνται στη θάλασσα αφού πρώτα είχαν προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Σε σχετική ερώτηση των κατοίκων, ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως το φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου και πολύ περισσότερο του Καλαμιού, δεν επρόκειτο να γίνουν γιατί δεν είχε δοθεί στην περιφέρεια η αναγκαία πίστωση. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις των κατοίκων για να δοθεί σε λίγους μήνες η παραπλανητική απάντηση ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των μελετών.

Φτάσαμε στο 2008, οι ραγδαίες καταστροφικές βροχοπτώσεις συνεχίζονται με αποκορύφωμα αυτή της 21ης προς την 22 Νοέμβρη. Μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται στη θάλασσα αντί να οδηγούνται στα φράγματα και στις γεωτρήσεις. Η ύπαρξη των φραγμάτων θα περιόριζε σημαντικά τις ζημιές και θα βοηθούσε ιδιαίτερα τις καλλιέργειες, θα μείωνε την άντληση του νερού από τις γεωτρήσεις που η μια μετά την άλλη στερεύουν αλλά αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να εισχωρήσει σε αυτές νερό από τη θάλασσα και να γίνουν ακατάλληλες για την άρδευση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί,

- Ποιος είναι ο προγραμματισμός που αφορά την κατασκευή των φραγμάτων Αμιρά-Αγίου Βασιλείου και Καλαμίου Δήμου Βιάννου και σε ποια φάση βρίσκεται.

- Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να χορηγήσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την κατασκευή των δύο φραγμάτων έτσι ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στην τοπική και εθνική οικονομία και να μην οδηγηθεί σε ερήμωση η περιοχή.

- Αν θα αποζημιωθούν οι αγρότες για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

- Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να επισκευαστούν οι επαρχιακοί δρόμοι άμεσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στον Εβρο (2015-02-15 00:00:00.0)
Κάμποι και θάλασσα γίνανε ένα από τα νερά των ποταμών (2015-02-03 00:00:00.0)
Σταματάει και το έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλας! (2012-07-07 00:00:00.0)
Παραμονεύει ο κίνδυνος της πλημμύρας (2007-10-26 00:00:00.0)
Χωριά κινδυνεύουν να βουλιάξουν! (2006-03-15 00:00:00.0)
Διεκδικούν την κατασκευή αρδευτικού φράγματος (2001-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ