Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κάμποι και θάλασσα γίνανε ένα από τα νερά των ποταμών

Την Κυριακή στην Αρτα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Κομμένο, Λουτρό, Συκιές, Κεραμάτες, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Αρτας και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Οι αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το φράγμα Πουρναρίου προκειμένου να γίνει εκτόνωση και διοχέτευση της μεγάλης ποσότητας νερού που είχε συσσωρευτεί, προς τον Αραχθο ποταμό ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, η απόφαση για εκτόνωση του φράγματος καθυστέρησε σημαντικά. Ως αποτέλεσμα πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών, χωράφια, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες στις περιοχές Βλαχέρνα, Ελεούσα, Γλυκόρυζο, Καλογερικό, Μύτικας, Γραμένιτσα, Ψαθοτόπι, ενώ αρκετά χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα. Στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.

Στην πόλη και τον κάμπο της Αρτας βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη. Η επίσκεψη ξεκίνησε από το ιστορικό γεφύρι της Αρτας, όπου το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την κατάσταση, στη συνέχεια επισκέφθηκε τον κάμπο της Αρτας, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ μετά ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τις ζημιές που υπέστη εργοτάξιο του Δήμου Αρταίων.

Σε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ, ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε στην πλήρη και μακροχρόνια έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τις τεράστιες ευθύνες της ΔΕΗ, που στο όνομα του κέρδους δεν προχώρησε τις προηγούμενες μέρες στη σταδιακή εκτόνωση του φράγματος, με αποτέλεσμα η βίαιη και απότομη εκτόνωσή του να προκαλέσει τις καταστροφές. Τόνισε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που μπροστά στη λογική του κέρδους αφήνει να καταστραφούν ο παραγωγικός ιστός, αλλά και ιστορικά μνημεία, όπως το γεφύρι της Πλάκας, που ουσιαστικά είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη. Τέλος, ο Ν. Μωραΐτης δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των πληγέντων, ζητώντας άμεση καταγραφή των ζημιών και πλήρη αποζημίωση όλων όσοι έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, σε χτεσινές του δηλώσεις υπογράμμισε πως έχουν γίνει τεράστιες καταστροφές σε όλη τη ΒΔ Ελλάδα και ότι ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της πολιτείας. «Ολα αυτά τα χρόνια δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας, με αποτέλεσμα να αφήνονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα - αυτά πλήττονται στην ουσία - έρμαια των καιρικών φαινομένων». Τόνισε ότι δεν είναι ακραία τα φαινόμενα, είναι σε μεγάλη ένταση, αλλά αυτό το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν.

Εξέφρασε επιφυλάξεις για το ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών, παρά τις εξαγγελίες της συγκυβέρνησης, επειδή ο ΕΛΓΑ έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό οργανισμό. Βάζει χαράτσια και δεν καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ζημιών.

Είπε ότι σωστά κηρύχθηκε η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη, αλλά «φοβόμαστε ότι θα μετατοπιστούν οι αποζημιώσεις στα περιβόητα παλιά ΠΣΕΑ. Είναι χρονοβόρα διαδικασία και θα δοθούν ψίχουλα στους αγρότες και στους πληγέντες». Πρόσθεσε ότι στην Αιτωλοακαρνανία δεν λειτουργούσαν τα ΤΟΕΒ, χωρίς καθαρισμό των αυλάκων και έτσι δεν πήγαιναν τα νερά στη θάλασσα.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητά άμεση καταγραφή των ζημιών, αποζημίωση στο 100% των πληγέντων και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις. Χρειάζεται οι κάτοικοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να ληφθούν πρωτοβουλίες από την Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, τα ΕΚ Αρτας και Αγρινίου.

Στην Αρτα

Τον πραγματικό ένοχο για τις καταστροφές από τις πλημμύρες καταδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Αρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ, καλώντας τους πλημμυροπαθείς και το λαό της περιοχής να απαιτήσουν την άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους αλλά και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Στην ανακοίνωση, ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζεται: «Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, απ' την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε απ' την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες. Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισής τους. Είναι πασίγνωστο πως και στην περιοχή μας, κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.

Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δε λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους στις περιοχές στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να καταστρέφουν τη φυσική γεωμορφολογία του Νομού (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Αραχθου, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα) υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάνοιξη δρόμου πάνω στο ανάχωμα που υπήρχε παράλληλα στην κοίτη του Αραχθου, οι προσχώσεις στην κοίτη του, καθώς επίσης η άναρχη οικιστική δόμηση κοντά στην κοίτη του. Επίσης, η μη συντήρηση των ανασχετικών φραγμάτων, όπου υπήρχαν, είναι η αιτία που το γεφύρι στο Κομπότι είναι έτοιμο να πέσει.

Η απελευθερωμένη λειτουργία της ΔΕΗ, δηλαδή η πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης που θέλει τη ΔΕΗ, άσχετα με τη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ανάγκη τα φράγματα, η κατασκευή τους και η λειτουργία τους να γίνονται με βάση το κέρδος, δεν οδήγησαν σε αναγκαία έργα περαιτέρω επέκτασης των φραγμάτων και γενικότερα κατάλληλων υποδομών, ώστε να μπορούν να αναχαιτίσουν εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα».

Στην Πρέβεζα

Κλιμάκιο της ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τα χωριά, για να έχει ιδία άποψη από τις καταστροφές. Η εικόνα αποκαρδιωτική. Ολόκληρη η περιοχή του Φαναρίου έχει πλημμυρίσει και ιδιαίτερα τα χωριά Καναλάκι, Σταυροχώρι, Αχερουσία, Κορώνη, Κυψέλη, Θέμελο και Αμμουδιά. Πολλά σημεία έχουν μείνει χωρίς οδική πρόσβαση. Παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο επαρχιακό δίκτυο. Σταβλικές εγκαταστάσεις, σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια συνεργεία σε όλη η βιοτεχνική περιοχή Καναλακίου πλημμύρισαν. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές ήταν καθολικές. Ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα που έγινε ένα με τις κατοικίες και τα καταστήματα των χωριών με άμεσες οικονομικές, και όχι μόνο, επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Οι δρόμοι των χωριών έγιναν ένα απέραντο ρέμα, γεμάτοι λάσπες και φερτά υλικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή του Φαναρίου το κράτος δεν βρήκε ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Παρόλο που οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Πάργας σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα αυτά τα χρόνια έβαζαν το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, αφού, ειδικά η περιοχή του Φαναρίου, έχει πληγεί πάρα πολλές φορές από πλημμύρες και την υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα.

Στα Γιάννενα

Στα Ιωάννινα, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα ήταν τα φαινόμενα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης του ύψους των νερών της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση. Μάλιστα, στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν την περιοχή του δήμου Δωδώνης, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Από το Επισκοπικό, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων μέχρι το Ζωτικό και από τη Μπεστιά μέχρι τα χωριά κοντά στο Λούρο η κατάσταση είναι δραματική. Δρόμοι κατέρρευσαν, σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, τα ιχθυοτροφεία στις πηγές Λούρου έχουν γεμίσει με θολά νερά. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκε κατολίσθηση στο Πετούσι Παραμυθιάς, με αποτέλεσμα τόνοι χώματος να κλείσουν την επαρχιακή οδό Παραμυθιάς - Δωδώνης.

Στη Θεσπρωτία έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Σουλίου. Στο δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, στην οδό Μίχλας - Πολύδροσου. Η πεδιάδα των Φιλιατών πλημμύρισε λόγω υπερχείλισης του Καλαμά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ