Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση βαθαίνει

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Στο δρόμο των οικονομιών των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών μπαίνει και η Σουηδία, με την κρίση να οξύνεται. Και επισήμως ανακοινώθηκε ότι η χώρα «εισήλθε σε ύφεση αφού το τρίτο τρίμηνο φέτος, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», δηλαδή η κρίση εκδηλώνεται με τα πιο χαρακτηριστικά της στοιχεία. Το τρίμηνο Απρίλη - Ιούνη το ΑΕΠ είχε επίσης καταγράψει πτώση 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Η σουηδική στατιστική υπηρεσία SCB γνωστοποίησε επίσης ότι στο τρίμηνο Ιούλη-Σεπτέμβρη 2008, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,2% και είναι η πρώτη φορά που οι καταναλωτικές δαπάνες σημειώνουν πτώση από το 2001. Στην ίδια περίοδο, οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν αύξηση 2,2%.

Την ίδια στιγμή, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Suzuki» ανακοίνωσε χτες ότι καταργεί 1.200 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό της στο Εστεργκομ στην Ουγγαρία, περίπου το ένα τέταρτο του εκεί απασχολούμενου εργατικού δυναμικού που ανέρχεται σε 5.523 άτομα.

Η δεύτερη σε μέγεθος περιφερειακή τράπεζα της Γερμανίας, BayernLB, κάλεσε σε βοήθεια τις αρχές, εν προκειμένω την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας που, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, θα ανταποκριθεί με ένα πρώτο δάνειο ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, στον έλεγχο του βρετανικού Δημοσίου πέρασε το 57,9% της Royal Bank of Scotland μετά την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, κατά την οποία έμεινε αδιάθετο το 98,8% των μετοχών. Η Royal Bank of Scotland ήταν πριν την κρίση η δεύτερη μεγαλύτερη ως προς τη χρηματιστηριακή αξία, βρετανική τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ