ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Με συνέπεια κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς

Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ

Λίγες μόλις μέρες μετά τις νέες αντιαγροτικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ενώ στους μικρομεσαίους αγρότες ανά την επικράτεια επικρατεί «αναβρασμός», ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, με χτεσινές του δηλώσεις, προσπάθησε αφ' ενός να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του και αφ' ετέρου να «σπείρει» αυταπάτες στον αγροτικό κόσμο για ένα «καλύτερο μέλλον», που όλο το υπόσχεται, μα ...ποτέ δε φτάνει.

Ο Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την πορεία υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής και αμέσως μετά προχώρησε σε δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά, επανέλαβε τις αποφάσεις που πάρθηκαν προ 15μέρου στο πλαίσιο τις κυβερνητικής επιτροπής, οι οποίες συμπυκνώνονται στις εξής δύο: Την καταβολή στους δικαιούχους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της «εξισωτικής αποζημίωσης», ύψους 170 εκατ. ευρώ, και την καταβολή «άτοκου δανείου», ύψους 150 εκατ. ευρώ, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), ώστε να δοθούν προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών. Η ταχύτερη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, και ιδιαίτερα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, δεν πρόκειται να αλλάξει τους όρους διαβίωσης και την πορεία ξεκληρίσματος που έχει προαποφασίσει γι' αυτούς η νέα ΚΑΠ. Το ίδιο μέτρο εφαρμόστηκε και πέρσι, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τους φτωχούς παραγωγούς αυτών των περιοχών. Επίσης, το «πολυδιαφημισμένο» άτοκο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να δώσουν προκαταβολές στους αγρότες και να διατεθούν τα προϊόντα αργότερα, όταν θα υπάρξουν πιο ικανοποιητικοί όροι στην αγορά, μόνον ως ευχολόγιο μπορεί να εκληφθεί, που ενδεχομένως να προκαλέσει νέους «μπελάδες» στις ήδη υπερχρεωμένες ΕΑΣ. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις «μάχες» που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΕΕ, με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων καπνοπαραγωγών και βαμβακοπαραγωγών, ισχυριζόμενος, ψευδώς, ότι διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και, βέβαια, δε θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει το Δ' ΚΠΣ για να δημιουργήσει προσδοκίες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

«Επικριτικοί» προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εμφανίστηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Το ΠΑΣΟΚ, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Εξαρχου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη σχεδίου», «αδυναμία χάραξης αγροτικής πολιτικής», όπως, επίσης, και για «αδιαφορία» και «ανικανότητα». Οσο για τον ΣΥΝ, μέσω του προέδρου Αλ. Τσίπρα, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει στρατηγική» και να θέσει ως «εθνικό στόχο» την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Ευκαιρία» η κρίση για επαναφορά αξιώσεων

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», λέει ο λαός. Ετσι και ο ΣΕΒ, αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση και ως «ύστατη ευκαιρία» για πολιτικές αποφάσεις κατά το συμφέρον του, πρότεινε χτες «μια νέα οικονομική πολιτική» με ορίζοντα 10ετίας και κύριο ονομαστικό στόχο τη μείωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 4% από 14% που είναι σήμερα. Ωστόσο, η πρόταση που εμπεριέχεται στο βιβλίο των Ι. Στουρνάρα (ΙΟΒΕ) και Μ. Αλμπάνη (Τράπεζα της Ελλάδας) με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία μετά την κρίση: Αναζητώντας ένα νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο», δεν έχει τίποτα το νέο ή το πρωτότυπο. Αποτελεί μια τεχνοκρατική υποστήριξη των πολιτικών και οικονομικών θέσεων που υποστηρίζει ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια, σε ένα «κοκτέιλ» με αρκετές δόσεις κατευθύνσεων της Κομισιόν και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οικονομικών οργανισμών.

Ακόμη και η θέση του ΣΕΒ για καθορισμό από τους «κοινωνικούς εταίρους» των μέτρων που θα εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία, επανήλθε χτες, ενισχυμένη και από την παρουσία - ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έθεσε ακόμη και ενδεχόμενο πρόσθετης κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, ζήτησε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων «στην παραγωγική οικονομία», προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, αναθεώρηση των προϋπολογισμών των υπουργείων, αναστολή των εξοπλιστικών προγραμμάτων για ένα έτος και, φυσικά, «εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος».

Οι κατευθύνσεις της πρότασης του ΣΕΒ είναι ανάλογες και χτυπούν στην «καρδιά» τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τη ζωή των οικογενειών τους: Θέσπιση «κανόνα βιωσιμότητας» της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου η αύξηση της μέσης σύνταξης θα είναι πάντα 1,5-2% μικρότερη του ποσοστού αύξησης του μέσου μισθού. Μείωση των εισφορών για τους νέους εργαζόμενους. Θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (αντί των ορίων των συλλογικών συμβάσεων). Επαναφορά των «πρότυπων» σχολείων και μείωση των μαθημάτων. Απελευθέρωση αγορών. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Απόσυρση του κράτους από κερδοφόρες δραστηριότητες και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα φυσικά μονοπώλια. Ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα προσωπικά εισοδήματα.

«COSMOTE» - «VODAFONE»
Ανακοίνωσαν μειώσεις χρεώσεων από το 2009

Τη μείωση των τελών τερματισμού κλήσεων από την 1η Γενάρη 2009, ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας «COSMOTE» και «VODAFONE», ενώ ανάλογη ανακοίνωση αναμένεται και από τη «WIND».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις - καρμπόν που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες, το όφελος για τους συνδρομητές από τη μείωση θα είναι της τάξης του 20,7%. Βάσει των νέων χρεώσεων, από την 1η Γενάρη 2009, το τέλος τερματισμού για κλήσεις προς «COSMOTE» θα κοστίζει 0,0786 ευρώ, έναντι 0,0989 ευρώ σήμερα, χωρίς ελάχιστη χρέωση, αλλά με χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Για κλήσεις προς «VODAFONE», το αντίστοιχο τέλος θα κοστίζει 0,0786 ευρώ, από 0,0991 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση ψαράδων

Πάνω από 70 αλιευτικά σκάφη είναι συγκεντρωμένα από χτες το απόγευμα στην παλαιά παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης των πλοιοκτητών μέσης αλιείας. Διεκδικούν από την κυβέρνηση να λάβει την πρωτοβουλία ώστε να πετύχει παρεκκλίσεις στον κοινοτικό κανονισμό 1967/2006, με τον οποίο, όπως λένε, βρίσκονται συνεχώς υπό διωγμό από το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας οι μηχανότρατες και τα γρι-γρι.

Αν το υπουργείο δεν απαντήσει στα αιτήματά τους, οι πλοιοκτήτες προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα στείλουν τα σκάφη τους μέσα στα λιμάνια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καλλιεργούν αυταπάτες με ψέματα

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Με μισές αλήθειες και ασύστολα ψέματα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες στους μικρομεσαίους αγρότες, εξωραΐζοντας την πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και προβάλλοντας ως σωτηρία τα αγροτικά κονδύλια του Δ' ΚΠΣ.

Ομως, η ΚΑΠ και οι αναθεωρήσεις της που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα κονδύλια των προηγούμενων ΚΠΣ, επιτάχυναν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, οδήγησαν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια και αύξησαν την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων. Υπεύθυνη θέση για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι να τιμωρήσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου", να ξεσηκωθεί για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ