Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Με συνέπεια κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς

Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ

Λίγες μόλις μέρες μετά τις νέες αντιαγροτικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ενώ στους μικρομεσαίους αγρότες ανά την επικράτεια επικρατεί «αναβρασμός», ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, με χτεσινές του δηλώσεις, προσπάθησε αφ' ενός να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του και αφ' ετέρου να «σπείρει» αυταπάτες στον αγροτικό κόσμο για ένα «καλύτερο μέλλον», που όλο το υπόσχεται, μα ...ποτέ δε φτάνει.

Ο Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την πορεία υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής και αμέσως μετά προχώρησε σε δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά, επανέλαβε τις αποφάσεις που πάρθηκαν προ 15μέρου στο πλαίσιο τις κυβερνητικής επιτροπής, οι οποίες συμπυκνώνονται στις εξής δύο: Την καταβολή στους δικαιούχους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της «εξισωτικής αποζημίωσης», ύψους 170 εκατ. ευρώ, και την καταβολή «άτοκου δανείου», ύψους 150 εκατ. ευρώ, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), ώστε να δοθούν προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών. Η ταχύτερη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, και ιδιαίτερα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, δεν πρόκειται να αλλάξει τους όρους διαβίωσης και την πορεία ξεκληρίσματος που έχει προαποφασίσει γι' αυτούς η νέα ΚΑΠ. Το ίδιο μέτρο εφαρμόστηκε και πέρσι, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τους φτωχούς παραγωγούς αυτών των περιοχών. Επίσης, το «πολυδιαφημισμένο» άτοκο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να δώσουν προκαταβολές στους αγρότες και να διατεθούν τα προϊόντα αργότερα, όταν θα υπάρξουν πιο ικανοποιητικοί όροι στην αγορά, μόνον ως ευχολόγιο μπορεί να εκληφθεί, που ενδεχομένως να προκαλέσει νέους «μπελάδες» στις ήδη υπερχρεωμένες ΕΑΣ. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις «μάχες» που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΕΕ, με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων καπνοπαραγωγών και βαμβακοπαραγωγών, ισχυριζόμενος, ψευδώς, ότι διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και, βέβαια, δε θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει το Δ' ΚΠΣ για να δημιουργήσει προσδοκίες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

«Επικριτικοί» προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εμφανίστηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Το ΠΑΣΟΚ, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Εξαρχου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη σχεδίου», «αδυναμία χάραξης αγροτικής πολιτικής», όπως, επίσης, και για «αδιαφορία» και «ανικανότητα». Οσο για τον ΣΥΝ, μέσω του προέδρου Αλ. Τσίπρα, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει στρατηγική» και να θέσει ως «εθνικό στόχο» την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ