ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα

Μαζικές και μαχητικές οι κινητοποιήσεις σε Τρίκαλα και Εδεσσα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Με μαζικές και αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα Τρίκαλα και στην Εδεσσα ξεκίνησαν χτες, οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Την ώρα που ο πρωθυπουργός πανηγύριζε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας το μαύρο - άσπρο, για τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, οι μικρομεσαίοι αγρότες με τη μαχητική παρουσία τους στις κινητοποιήσεις έστειλαν μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και συνέχισης του αγώνα τους για την ανατροπή της, στο δρόμο της προοπτικής διεξόδου που προτείνει η ΠΑΣΥ. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν την υπονομευτική δράση κατά της ενότητας, της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας των κινητοποιήσεών τους, που ανέλαβαν, κάποιοι «νεόκοποι» δήθεν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με τους παλιούς «αγροτοπατέρες» της ΝΔ, οι οποίοι προχωρούν στο στήσιμο ξεχωριστών συγκεντρώσεων, με μοναδικό στόχο να «τραβήξουν» όσους αγρότες μπορούν μακριά από τις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ.

Στα Τρίκαλα

Η συγκέντρωση στα Τρίκαλα, που κατέληξε με συμβολικό αποκλεισμό του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αγρότες και αγρότισσες του νομού έδωσαν αγωνιστικό «παρών», διαμηνύοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη τους κατά της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» και στέλεχος της ΠΑΣΥ, προσθέτοντας ότι «ο μόχθος της χρονιάς μας, δηλαδή τα προϊόντα μας είτε πουλήθηκαν κοψοχρονιά και, σχεδόν, τζάμπα, είτε βρίσκονται στα αζήτητα και απούλητα στις αποθήκες». Και υπογράμμισε: «Ο μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος δεν έχει πια από πού να κρατηθεί εκτός από τον οργανωμένο αγώνα που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε όφελός του, αλλάζοντας πρώτα απ' όλα τους πολιτικούς συσχετισμούς σε βάρος των κομμάτων που μας έφτασαν σ' αυτό το χάλι».

Την ανάγκη ανάπτυξης κοινού αγώνα της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Β. Δημουλάς, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ενώ στη μαχητική παρουσία των αγροτισσών στον αγώνα, αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (μέλος ΟΓΕ).

Ακολούθησε αγωνιστική πορεία στους δρόμους των Τρικάλων που κατέληξε στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, όπου οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα της αγροτιάς.

Το ψήφισμα

Τα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες των Τρικάλων, όπως αυτά αναφέρονται στο ψήφισμα της κινητοποίησης, που διάβασε ο Σπ. Τσιοτινός, στέλεχος της ΠΑΣΥ, είναι:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές και σε περιπτώσεις κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση του ΦΠΑ, των επιτοκίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση εφοδίων.
  • Εκτέλεση βασικών έργων υποδομής που ν' αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
  • Εκδημοκρατισμός και ενίσχυση των συνεταιρισμών, για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Αποζημίωση στο 100% για ζημιές από ξηρασία.
  • Ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεση αντιμετώπιση των χρεών του, πλήρης ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών από την ΑΤΕ.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων.
  • Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία.
  • Σταμάτημα των αγροτοδικείων.
Στην Πέλλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Νομαρχία στην Εδεσσα πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας, διαμαρτυρόμενοι για την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας. Σε σύσκεψη που έγινε μετά την εκδήλωση, οι κτηνοτρόφοι του Νομού αποφάσισαν να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους των νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκης και όλοι μαζί να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα μέσα του Δεκέμβρη. Θα προηγηθούν συνελεύσεις κτηνοτρόφων κατά Δήμο που θα αποτελεί και την προετοιμασία για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν στο Νομάρχη οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας τονίζουν ότι η ζοφερή κατάσταση που ζουν «δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνο της αντικτηνοτροφικής πολιτικής, που επιβάλει η ΕΕ και - δυστυχώς - εφαρμόζουνε συνειδητά και κατά γράμμα οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το πολυδιαφημισμένο Νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός», αφού ούτε το θέμα της νομιμοποίησης παλιών εγκαταστάσεων με απλοποιημένο και -προπάντων μη δαπανηρό - τρόπο για το σχεδόν ανύπαρκτο κτηνοτροφικό εισόδημα πέτυχε. Οσο για τα ζητήματα τιμών των προϊόντων μας και το κοστολόγιο της παραγωγής ο παραπάνω νόμος ούτε καν τα άγγιξε».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Οι μικροπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Εκτός επιδότησης κινδυνεύουν να βρεθούν αρκετοί παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας στη Βοιωτία αφού το υπουργείο έθεσε ως όριο για την καταβολή επιδότησης την παραγωγή τουλάχιστον 4.000 κιλών ντομάτας ανά στρέμμα.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, ζητώντας ανάκληση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης αφού στη συγκεκριμένη περιοχή οι αποδόσεις ανά στρέμμα είναι μικρότερες από 4.000 κιλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Απαντώντας ο υπουργός Γεωργίας Α. Κοντός είπε απλώς ότι σε περίπτωση που η παραγωγή είναι κάτω από 4.000 κιλά ανά στρέμμα λόγω καταστροφής από καιρικές συνθήκες τότε θα δίνεται αποζημίωση, μόνο που αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από εξατομικευμένο πόρισμα του ΕΛΓΑ.

Η Δ. Μανωλάκου στην παρέμβασή της τόνισε ότι στη μείωση της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας στη Βοιωτία επέδρασαν στοιχεία ανεξάρτητα από τη θέληση των αγροτών. Είπε συγκεκριμένα ότι υπήρξε μείωση του νερού για την άρδευση λόγω ξηρασίας ενώ οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας επηρέασαν την καρποφορία με αποτέλεσμα να υπάρξει λιγότερη παραγωγή. Η συγκεκριμένη περίπτωση, είπε, δεν καλύπτεται από τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ και ζήτησε από τον υπουργό να γίνει εξαίρεση της περιοχής από τις κυβερνητικές προβλέψεις όπως ζητάει ομόφωνα και τα Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας.

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται

Σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης

Οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα:

  • Σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στο Λουδία σήμερα στις 11 το πρωί.
  • Αύριο Τετάρτη, 3 του Δεκέμβρη, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στη Μυτιλήνη.
  • Στις 5 του Δεκέμβρη στην Κέρκυρα.
  • Στις 10 του Δεκέμβρη στο Αγρίνιο.
  • Στις 16 του Δεκέμβρη στην Αρτα και στην Πρέβεζα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ