ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Τα «γεμάτα βιβλιάρια» των αγροτών!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ξέρετε ότι τα βιβλιάρια των αγροτών γέμισαν από χρήματα και από τις επιδοτήσεις της ΕΕ και από την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων; Είναι πραγματικό το γεγονός». Θα μπορούσε να ήταν μια «συνήθης» ευήθεια του υπουργού Μακεδονίας Μ. Τζίμα, όπως την εξέφρασε χτες στο ραδιοσταθμό «Αλφα 9,89», αν στο ίδιο «πνεύμα» δεν ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην επίσκεψή του χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δε φτάνει που οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα, χάρη και στην ΚΑΠ, έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα πείνας, έρχεται και η προπαγάνδα των κυβερνώντων που εμφανίζουν τους αγρότες με «γεμάτα βιβλιάρια»!.. Δε φτάνει που ολοένα και περισσότεροι αγρότες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και του ξεκληρίσματος, χάρη στην αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν και από πάνω τον πρωθυπουργικό εμπαιγμό ότι η πολιτική της κυβέρνησης παράγει απτά αποτελέσματα και καρπούς. Μόνο που οι καρποί είναι σκέτο δηλητήριο για τους αγρότες, που ήδη έχουν βγει στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης. Δεν υπάρχει και άλλος δρόμος.

ΣΔΙΤ που... «καίνε»

Πανάκριβα θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό, ακόμη και από την κατασκευή τους, τα έργα - συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς το παρόν - που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθέσει με τις περιβόητες ΣΔΙΤ.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα τα «μεγάλα έργα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), Γρ. Γρηγορόπουλος, κάνοντας τη σύγκριση της κατασκευής ενός πυροσβεστικού σταθμού που κατασκευάζεται στο Κιλκίς ως κλασικό δημόσιο έργο, με τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς που πρόκειται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ. Ειδικότερα:

  • Ο πυροσβεστικός σταθμός του Κιλκίς, με δομημένη επιφάνεια 2.350 τ.μ. ανατέθηκε πρόσφατα ως κλασικό δημόσιο έργο με προϋπολογισμό 1.995.000 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Κάθε ένας από τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς που θα γίνουν με ΣΔΙΤ έχει κατά μέσο όρο δομημένη επιφάνεια 1.395 τ.μ. και ανατίθεται με μέσο κόστος κατασκευής 3.928.000 ευρώ, χωρίς σ' αυτό να συμπεριλαμβάνεται το κόστος συντήρησης 20% επί του προϋπολογισμού, δηλαδή άλλα 785.000 ευρώ.

Συμπέρασμα: Το κόστος των 850 ευρώ ανά τ.μ. δομημένης επιφάνειας για τον πυροσβεστικό σταθμό του κιλκίς εκτoξεύτηκε στα 2.815 ευρώ ανά τ.μ. για τους σταθμούς που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ. Δηλαδή τα έργα με ΣΔΙΤ κοστίζουν ακριβότερα στον ελληνικό λαό κατά 3,30 φορές! Μόνοι ωφελημένοι μερικοί μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι που θα κατασκευάσουν τα έργα με ΣΔΙΤ και μερικές από τις «αναξιοπαθούσες» εσχάτως μεγάλες τράπεζες που θα τα χρηματοδοτήσουν, με το αζημίωτο...

Το... διαφορετικό ψήφισμα

Προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έκανε εκ νέου η παράταξη «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» που πρόσκειται στον ΣΥΝ, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, καταθέτοντας ξεχωριστό ψήφισμα με τις θέσεις της. Βέβαια, πρέπει να θυμίσουμε ότι οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΝ στις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ τα τελευταία χρόνια, ομοφωνούν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά αντιδραστικές επιλογές, όπως η μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια 2», η μερική απασχόληση, ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, η ανάληψη φορολογικής εξουσίας από τους δήμους και άλλα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ψήφισμα της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» ζητείται «επιτελικό κράτος, αιρετή περιφέρεια, ισχυροί ΟΤΑ, μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση», «φορολογική αποκέντρωση», «ανάπτυξη προγραμμάτων ΟΑΕΔ με τους δήμους». Κατά τα άλλα, η παράταξη διαπιστώνει ότι «η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι καλή. Εχει τελματώσει». Μόνο που γι' αυτή την κατάσταση αλλά και για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης που σαν κομμάτι του κρατικού μηχανισμού λειτουργεί ως μοχλός υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και στους δήμους που διοικούν.

Πάντα ευτυχισμένοι

Ενα όμορφο γλέντι ήταν αυτό που μοιραστήκαμε προχτές, για τη χαρά του δικού μας συντρόφου Περικλή Κουρμούλη και της συντρόφισσάς του Ολυμπίας, που αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους. Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και οι εργαζόμενοι του «Ρ» τους ευχόμαστε κάθε ευτυχία, για μια ζωή ανθόσπαρτη, μα πάνω απ' όλα αγωνιστική.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δική μας ευκαιρία

Στην αρχή ειπώθηκε κάπως δειλά, αλλά όσο περνάει ο καιρός έχει γίνει μόνιμο σλόγκαν στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και, μαζί, της κυβέρνησης Καραμανλή. Η κρίση, λένε, είναι ευκαιρία, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων, που από καιρό έχουν εκπονηθεί, αλλά η υλοποίησή τους παρουσιάζει κάποια καθυστέρηση. Εξειδικεύοντας, μάλιστα, τι ακριβώς εννοούν, παραπέμπουν στις διαβόητες και σε όλους γνωστές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που οδηγούν στην παραπέρα υπονόμευση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας, προς δόξαν της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού κέρδους.

Και με όσους πλήττονται από την κρίση, τι θα γίνει; Το 'χουν σκεφτεί κι αυτό και - άλλωστε - τα δημοσιοποιούμενα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Επίδομα θέρμανσης σε όσους κινδυνέψουν να ξυλιάσουν από το ψύχος, κάνα ευρώ παραπάνω σε εκείνους που δεν μπορούν καν να σιτιστούν, καμιά τριανταριά ευρώ αύξηση το μήνα για όσους υποχρεώνονται να ζουν με μηνιάτικο της τάξης των 300 και 400 ευρώ. Αυτά θα είναι το αντιστάθμισμα για τα 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες και όσα ακόμα δοθούν στις διάφορες επιχειρηματικές ομάδες. Αυτήν την αριθμητική - την αριθμητική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και σπρώχνει τα λαϊκά στρώματα στον γκρεμό της οικονομικής περιθωριοποίησης - ζητούν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν η ΕΕ και η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες δυνάμεις - το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - που από κοινού αναζητούν τους αναγκαίους ...χειρισμούς, για τη διαχείριση της κρίσης και των επιπτώσεών της.

Ολα αυτά αποτελούν μιαν ακόμα απόδειξη ότι η κρίση είναι, πράγματι, μια ευκαιρία. Οχι, όμως, για εκείνους που προκαλούν τις κρίσεις και στη συνέχεια ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα σπασμένα. Οχι γι' αυτούς που αναπνέουν, ζουν και γιγαντώνονται χάρη στη συνεχώς αυξανόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι ευκαιρία για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Γι' αυτούς, που μέχρι τώρα δεν έχουν σταματήσει στιγμή να ματώνουν για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να ενισχύεται η δύναμη των μονοπωλίων. Η κρίση είναι, πράγματι, μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τη δική τους δύναμη, να οργανώσουν το δικό τους αγώνα, να βάλουν μπροστά τις δικές τους προτεραιότητες και τις δικές τους ανάγκες.

Η κρίση είναι, πράγματι, μια ευκαιρία να κατανοηθούν τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, η αναρχία της παραγωγής, η αντίθεση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, που οξύνεται καθώς μειώνεται το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και περιορίζεται η καταναλωτική της δύναμη. Είναι ευκαιρία να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη της κοινωνικοποίησης και συνεταιριστικοποίησης, του κεντρικού σχεδιασμού, του εργατικού, κοινωνικού ελέγχου. Η κρίση είναι, πράγματι, μια πολύ καλή ευκαιρία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ώστε αποφασιστικά και μαχητικά να προβάλει, να διεκδικήσει και να επιβάλει μέτρα και πολιτικές, που θα είναι κόντρα στη διαχειριστική λογική και την αριθμητική της άρχουσας τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ