Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΔΙΤ που... «καίνε»

Πανάκριβα θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό, ακόμη και από την κατασκευή τους, τα έργα - συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς το παρόν - που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθέσει με τις περιβόητες ΣΔΙΤ.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα τα «μεγάλα έργα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), Γρ. Γρηγορόπουλος, κάνοντας τη σύγκριση της κατασκευής ενός πυροσβεστικού σταθμού που κατασκευάζεται στο Κιλκίς ως κλασικό δημόσιο έργο, με τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς που πρόκειται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ. Ειδικότερα:

  • Ο πυροσβεστικός σταθμός του Κιλκίς, με δομημένη επιφάνεια 2.350 τ.μ. ανατέθηκε πρόσφατα ως κλασικό δημόσιο έργο με προϋπολογισμό 1.995.000 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Κάθε ένας από τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς που θα γίνουν με ΣΔΙΤ έχει κατά μέσο όρο δομημένη επιφάνεια 1.395 τ.μ. και ανατίθεται με μέσο κόστος κατασκευής 3.928.000 ευρώ, χωρίς σ' αυτό να συμπεριλαμβάνεται το κόστος συντήρησης 20% επί του προϋπολογισμού, δηλαδή άλλα 785.000 ευρώ.

Συμπέρασμα: Το κόστος των 850 ευρώ ανά τ.μ. δομημένης επιφάνειας για τον πυροσβεστικό σταθμό του κιλκίς εκτoξεύτηκε στα 2.815 ευρώ ανά τ.μ. για τους σταθμούς που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ. Δηλαδή τα έργα με ΣΔΙΤ κοστίζουν ακριβότερα στον ελληνικό λαό κατά 3,30 φορές! Μόνοι ωφελημένοι μερικοί μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι που θα κατασκευάσουν τα έργα με ΣΔΙΤ και μερικές από τις «αναξιοπαθούσες» εσχάτως μεγάλες τράπεζες που θα τα χρηματοδοτήσουν, με το αζημίωτο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ