Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εγκλωβισμός του λαού σε αυταπάτες το σενάριο της «αριστερής» κυβέρνησης

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, φιλοξενείται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης, που δόθηκε στο δημοσιογράφο Τάσο Παππά, δημοσιεύουμε στη συνέχεια.

Στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισημάνθηκε η θέση που έχουν εκφράσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ότι «το ΚΚΕ είναι δεκανίκι της Δεξιάς», αυτό σε συνδυασμό και με την άποψη που εκφράζουν οι κομμουνιστές πως «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Ρωτήθηκε, λοιπόν, γιατί η κριτική του ΚΚΕ θεωρείται τεκμηριωμένη και η κριτική του ΠΑΣΟΚ συκοφαντική;

-- Αλ. Π.: «Αυτό που λέει το ΚΚΕ το γνωρίζουν και πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν πετάμε λάσπη, δεν κάνουμε προβοκάτσιες. Η σοσιαλδημοκρατία και τα συντηρητικά κόμματα διαμόρφωσαν κοινή στρατηγική. Η ΕΕ είναι δημιούργημά τους. Στη Γερμανία συγκυβερνούν. Στη χώρα μας ο ένας συνεχίζει τα αντιλαϊκά μέτρα από εκεί που τα άφησε ο άλλος. Οι διαφορές είναι ασήμαντες. Η απάντηση που δίνουν και οι δυο στη φτώχεια διαφέρει κατά δέκα λεπτά την ημέρα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χειρότεροι μπορούν να γίνουν, καλύτεροι όχι. Γιατί σήμερα είναι πιο μεγάλες οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ δε χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό ενοχλεί. Δεν τους φοβόμαστε».

Στην ίδια κατεύθυνση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό του ΠΑΣΟΚ

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε, επίσης, γιατί το ΚΚΕ επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που η ηγεσία του αρνείται κατηγορηματικώς...

-- Αλ. Π.: «Το πρόγραμμα και η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με του ΠΑΣΟΚ. Ο ένας προτείνει μία τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει και δύο ακόμα. Εχει και ξεπερασμένες προτάσεις, ενώ λέει τα ίδια με τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή παρέμβαση στην αγορά που κυριαρχούν τα μονοπώλια και στο πλαίσιο της ΕΕ. Και τρεις κρατικές τράπεζες αν υπήρχαν - που ούτε αυτό δεν επιτρέπει η ΕΕ - την κερδοφορία του κεφαλαίου θα στήριζαν και αυτές.

Επομένως, δεν μπορεί παρά να κινηθεί προς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Εκανε και πρόταση για "αριστερή κυβέρνηση"».

Μια άλλη ερώτηση αφορούσε τα συμπεράσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, όπου το συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις είναι αυτό του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων και των σοσιαλιστών που θα απεγκλωβιστούν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί λοιπόν το ΚΚΕ λέει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενότητα;

-- Αλ. Π.: «Η συνεργασία προϋποθέτει δυνατότητες κοινού προγράμματος. Δεν υπάρχουν. Το σενάριο της "αριστερής" κυβέρνησης δεν είναι απεγκλωβισμός, αλλά εγκλωβισμός του λαού σε αυταπάτες. Του δένουν τα χέρια σε μια στιγμή που πρέπει να αντεπιτεθεί. Αν πηγαίναμε σε τέτοια συνεργασία, μετά από λίγο καιρό θα μας προπηλάκιζε ο κόσμος. Αυτά δοκιμάστηκαν σε Ιταλία, Γαλλία και αλλού. Εφεραν απογοήτευση και διάλυση.

Χρειάζεται ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Απεγκλωβισμός του από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, το δικομματισμό, την επίδραση του οπορτουνισμού. Μόνο έτσι μπορεί ο λαός να έχει αποτελέσματα σήμερα, νίκη αύριο».

Η αλήθεια είναι ότι θεωρούν έγκλημα την κατάργηση του κεφαλαίου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε, επίσης, για μια δημόσια παρέμβασή της στην οποία είπε ότι το ΚΚΕ «υπερασπίζεται την περίοδο 1917-1949 στην ΕΣΣΔ, παρά τις υπερβολές που έγιναν». Ηταν απλώς υπερβολές τα γκούλαγκ, η βίαιη κολεκτιβοποίηση, η εξόντωση της παλιάς φρουράς των μπολσεβίκων;

-- Αλ. Π.: «Υπερασπιζόμαστε την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης σοσιαλισμού που έγινε στη Σοβιετική Ενωση, γιατί έδωσε πολλά στους λαούς. Αποδείχτηκε η ανωτερότητα απέναντι στον καπιταλισμό. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος. Μελετάμε, βγάζουμε συμπεράσματα. Δεν αγιοποιούμε καμία προσωπικότητα, δεν εξιδανικεύουμε καμία περίοδο. Αλλά και αντιπαλεύουμε τις τερατώδεις συκοφαντίες που εξαπέλυσαν κατά του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα οι κάθε μορφής υπερασπιστές του καπιταλισμού. Η αλήθεια είναι ότι θεωρούν έγκλημα την κατάργηση του κεφαλαίου. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις.

Λάθη, υπερβολές, αδικίες, πάντα γίνονται. Δείτε τη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση. Δεν άφησε πέτρα όρθια. Εφερε όμως μπροστά τον κόσμο. Σε μια διαρκή σύγκρουση με έναν ύπουλο και αδίστακτο εχθρό βρισκόταν η σοβιετική εξουσία.

Ας μας πουν: Επρεπε το σοβιετικό κράτος να τιμωρήσει τις χιλιάδες συνεργατών των Γερμανών; Επρεπε να τους τιμήσει, όπως γίνεται τώρα στις βαλτικές χώρες, με την υποστήριξη της ΕΕ; Τι έπρεπε να κάνει με τους πρώην κεφαλαιοκράτες που οργάνωναν υπονομεύσεις, για να ξαναπάρουν τις ιδιοκτησίες τους; Τι, με τους ανθρώπους ξένων υπηρεσιών; Αν το σοβιετικό κράτος δεν έπαιρνε μέτρα, θα το είχαν συντρίψει οι στρατιές του Χίτλερ».

Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι στο τελευταίο κείμενό του ο Λένιν (γνωστό και ως διαθήκη) έλεγε για τον Στάλιν ότι «είναι πολύ βάναυσος» και καλούσε τους συντρόφους του να σκεφτούν τον τρόπο μετάθεσής του από τη θέση που κατείχε. Ρώτησε λοιπόν την Αλ. Παπαρήγα, αν στη σύνταξη των Θέσεων για το σοσιαλισμό έλαβαν υπόψη αυτό το κείμενο.

-- Αλ. Π.: «Μελετάμε τη σοσιαλιστική οικοδόμηση με επιστημονική μέθοδο, από το 1917 μέχρι το 1991. Δε βγάζουμε συμπεράσματα με βάση προσωπικά προτερήματα ή ελαττώματα. Αναζητούμε τους λόγους αυτής ή της άλλης απόφασης, που πάρθηκε σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης και καπιταλιστικής περικύκλωσης και υπονόμευσης. Τα λάθη δεν ήταν δημιούργημα ανθρώπων με δόλιες προθέσεις. Είχαν να λύσουν πρωτόγνωρα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα. Ορισμένα κρίσιμα ζητήματα σε κάποια φάση δε λύθηκαν με το σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα να γίνουν επιλογές που υπονόμευσαν το σοσιαλισμό, φθάνοντας στην προδοσία της "περεστρόικα" και στην αντεπανάσταση.

Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί μαζί μας, αξίζει τον κόπο να διαβάσει τις Θέσεις μας. Θα γνωρίσει πράγματα που του κρύβουν, που τα αγνοεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ