Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΟΕΝΓΕ
Με οδηγό την εφαρμογή της «διευθέτησης»

Υπογράφτηκε χτες η σύμβαση εργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της ηγεσίας των νοσοκομειακών γιατρών

Σε συμφωνία με οριστική κατάληξη τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, που σηματοδοτεί τη συνολική ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, κατέληξαν χτες το υπουργείο Υγείας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μέσα από τη νέα σύμβαση που υπογράφτηκε.

Η συμφωνία έρχεται στο φόντο των αντιδραστικών κοινοτικών προοπτικών για την εφαρμογή του 65ωρου και όταν, ήδη, με βάση την εφαρμογή Προεδρικών Διαταγμάτων και κοινοτικών οδηγιών, προβλέπουν την (κατά μέσο όρο) εβδομαδιαία απασχόληση μέχρι και 48 και 56 ώρες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, αντίστοιχα.

Παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις (τόσο της ηγεσίας του υπουργείου, όσο και της πλειοψηφίας της ΟΕΝΓΕ), που, ουσιαστικά, παρουσίαζαν τη νέα σύμβαση ως ...επαναστατική συμφωνία, και τις προσπάθειες να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι «χαλαρώνει» προσωρινά η εφαρμογή της σκληρά αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την επιτάχυνση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Με τη νέα σύμβαση:

  • Προβλέπονται 11 εφημερίες το μήνα παντός τύπου, αντί για τέσσερις ενεργείς εφημερίες το μήνα, προβλέποντας (το αυτονόητο) 24ωρη ανάπαυση μετά από κάθε ρεπό, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται αν το ρεπό θα λειτουργεί αντισταθμιστικά. Αν, δηλαδή (και πώς), οι εργαζόμενοι θα αμείβονται παραπάνω για τις περισσότερες ώρες που θα δουλεύουν.
  • Στο μισθολογικό τομέα, οι συμφωνίες απέχουν παρασάγγας ακόμα και από τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου που συγκάλεσε το περασμένο καλοκαίρι η ΟΕΝΓΕ, με αντικείμενο την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, όπου είχε διατυπωθεί το αίτημα για 1.600 ευρώ καθαρό μισθό για τον ειδικευόμενο - ενώ η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών είχε προτείνει 1.700 ευρώ. Από τη συμφωνία προκύπτει ότι ο καθαρός μισθός σε αυτή την κατηγορία θα είναι - μετά και τις κρατήσεις - περίπου 1.200 ευρώ. Αλλωστε, οι αυξήσεις δίνονται στο πλαίσιο της διαιώνισης των συνθηκών εργασιακού Μεσαίωνα, στις οποίες ήδη απασχολούνται οι γιατροί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πώς προχώρησαν στην υπογραφή της σύμβασης, όταν παλιότερα διακήρυσσαν πως προαπαιτούμενο για την υπογραφή είναι η εγγραφή των απαραίτητων κονδυλίων για τις προσλήψεις στον προϋπολογισμό - κάτι που δεν υπάρχει για το 2009 - η απάντηση της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ ήταν πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους νόμους, καθ' όσον η συμφωνία θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή.

Απ' τη μεριά της, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε σαφές πως μετά την κύρωση της συμφωνίας με νόμο θα ισχύσει ο νόμος σε κάθε περίπτωση!

Οι όροι της συμφωνίας

Η σύμβαση μεταξύ των άλλων προβλέπει:

  • Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5ήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία, παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη μέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δε μεταφέρεται πέραν της μιας βδομάδας.
  • Από 1/1/2009 στο ισχύον μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών δίνονται οι εξής αυξήσεις στο βασικό μισθό κατά βαθμό: Ειδικευόμενος κατά 210 ευρώ και το νοσοκομειακό επίδομα κατά 90 ευρώ. Επιμελητής Β' κατά 300 ευρώ. Επιμελητής Α` κατά 360 ευρώ. Διευθυντής κατά 420 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ