Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αισιόδοξη η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Δημοσιοποιήθηκε χτες η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «συνολικά οι συνομιλίες προχωρούν καλά, με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν τις αντίστοιχες θέσεις τους και να εμπλέκονται μεταξύ τους κατά εποικοδομητικό και ανοιχτό τρόπο». Η έκθεση κάνει λόγο για είσοδο των συνομιλιών σε νέα φάση, καθώς η απόφαση των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, «αντανακλούσε στο πολιτικό θάρρος, όραμα και δέσμευση τα οποία και οι δύο ηγέτες μοιράζονται».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «τα θέματα που απομένουν είναι δύσκολα και διαφορές θα εμφανιστούν στην πορεία» γι' αυτό τονίζεται ότι η διαδικασία «απαιτεί αποφασιστική και υπομονετική προσέγγιση, εκτιμώντας ότι «πολλά θέματα διαπλέκονται και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απομονωμένα, αλλά μάλλον ως περιοχές πιθανού συμβιβασμού».

Παράλληλα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ καλωσορίζει σειρά συγκεκριμένων μέτρων που αποφασίστηκαν από τις τεχνικές επιτροπές, που τις χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτο σπάσιμο του αδιεξόδου», επισημαίνοντας ότι «η εφαρμογή τους όχι μόνο θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή πολλών Κυπρίων, αλλά επίσης θα ενθαρρύνει και θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη μεταξύ τους επαφή».

Κλείνοντας ο Μπ. Μουν υποστηρίζει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξακολουθεί να παίζει ζωτικό ρόλο στη νήσο, τόσο ως σταθεροποιητικός παράγοντας επί του εδάφους, όσο και ως πηγή κριτικής υποστήριξης της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, ενόσω δεν υπάρχει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εισηγούμενος την ανανέωση της θητείας της για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τη 15η Ιουνίου 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ