Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ποιος θα δαγκώσει πρώτος, είναι το θέμα

Μόλις 1.500.000 ευρώ κοστίζει η εικονιζόμενη «Αστον Μάρτιν», για να οδηγάς και να πηγαίνουν κάτω τα φαρμάκια
Μόλις 1.500.000 ευρώ κοστίζει η εικονιζόμενη «Αστον Μάρτιν», για να οδηγάς και να πηγαίνουν κάτω τα φαρμάκια
Βατοπέδι και ξερό ψωμί.

Είναι αυτός ο δρόμος, για να επαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;

Είναι ένας δρόμος. Που βαδίζεται σχετικά εύκολα, όσο στο πεδίο της οικονομίας οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων επιμένουν να ταυτίζουν στη συνείδησή τους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σαν τα δυο κακά της μοίρας τους.

Οσο, λοιπόν, η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται προς τη ΝΔ, αλλά και δε γίνεται υποστήριξη στο ΠΑΣΟΚ, τόσο, αντί για συζήτηση επί της πολιτικής των δύο κομμάτων, θα προσπαθεί η αστική τάξη να διαμορφώσει θετικό κλίμα για το "μικρότερο κακό" στη βάση μιας ηθικολογίας.

Είναι πιο γαργαλιστικό να μιλάς για τους παπάδες, παρά για τους παπατζήδες της πολιτικής.

Την ίδια ώρα, η αστική τάξη κάνει καθαρό πως δεν κάνει ρούπι πίσω από τα βασικά ιδεολογήματά της. Παράδειγμα, το γεγονός ότι ενώ σ' όλους τους τόνους ζητάνε την κρατική παρέμβαση για να σωθεί η μερίδα του κεφαλαίου που υφίσταται την κρίση, την ίδια ώρα συνεχίζουν την προπαγάνδα για το κράτος ως «νοσταλγικό αφήγημα», όταν πρόκειται για αιτήματα που διατυπώνονται από τα λαϊκά στρώματα.

Παράδειγμα άλλο: Ο ένας σου εξηγεί απλά πως δεν μπορείς να τεμπελιάζεις, να καταναλώνεις και να μην παθαίνεις τίποτα στην κρίση. Τώρα θα πληρώσεις, λέει, κι όπως επίσης, λέει, δε σε λυπάται. Προφανώς, γιατί αυτός δουλεύει σκληρά.

Και στην Κύπρο δούλευαν σκληρά ορισμένοι τύποι για το «ναι». Τζάμπα, τελικά, το χρήμα, καθώς οι Κύπριοι είπαν «όχι», αλλά πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι. Ετσι, επιμένουν να δουλεύουν σκληρά. Τώρα, για να μας πείσουν ότι για την κρίση φταίνε αυτοί που δουλεύουν λίγο και ξοδεύουν αλόγιστα.

Εστίασε σ' αυτές τις τρεις ειδήσεις: Το χρήμα της πρεσβείας για να διαμορφώσει «κοινή γνώμη, το χρήμα του κεφαλαιοκράτη για να διαδώσει η κυρά του γυμνή την άποψή της για τον Στάλιν και το χρήμα της ίδιας συνομοταξίας για μια «Αστον Μάρτιν».

Αν, μετά από τα παραπάνω, ακόμα αναρωτιέσαι γιατί πέρα από τους αστυνομικούς που αντιστοιχούν ήδη σε δύναμη κοντά δυο Στρατιών, η αστική τάξη τώρα θέλει να βγάλει και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στο δρόμο, ε, ναι, έχεις δίκιο, εσύ είσαι ο εχθρός, που αναγκαστικά θα τους δαγκώσει. Και παίρνουν έγκαιρα τα μέτρα τους. Πάρε και συ τα δικά σου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ