Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Σε σταθερή αντιλαϊκή ρότα

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 11-12 Δεκέμβρη, είναι το κατ' εξοχήν θέμα που συζητούν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών στα συμβούλια «Γιούρογκρουπ» και ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται σήμερα. Οι υπουργοί Οικονομίας πρόκειται να συζητήσουν και να αποφανθούν για το σχέδιο Μπαρόζο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, το οποίο προβλέπει κρατικές ενισχύσεις 200 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της «πραγματικής οικονομίας». Οι τελικές αποφάσεις επί του σχεδίου πρόκειται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Οι εργασίες των δύο οργάνων πραγματοποιούνται υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, η οποία αγκαλιάζει τη μια μετά την άλλη τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία (οι τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ενωσης) έχουν εισέλθει σε ύφεση (εμφανίζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης), ενώ σε κατάσταση στασιμότητας βρίσκεται η γαλλική οικονομία. Το πλέον απαισιόδοξο είναι ότι η οικονομική κρίση θα έχει διάρκεια, καθώς οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή θα παραταθεί και το 2009, ενώ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει από το 2010.

Το σίγουρο είναι ότι ΕΕ, εθνικές κυβερνήσεις και ευρωπαϊκό κεφαλαίο επεξεργάζονται από κοινού μέτρα πολιτικής εξόδου από την κρίση, κοινή συνισταμένη των οποίων είναι η μεταφορά των οικονομικών βαρών στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στα πλαίσια αυτά, τον προηγούμενο Οκτώβρη, συμφώνησαν στην παροχή κρατικών ενισχύσεων προς το κλυδωνιζόμενο από την κρίση τραπεζικό κεφάλαιο - κάθε χώρα εφάρμοσε δικό της πρόγραμμα - ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φυσικά επωμίζονται, μέσω των εθνικών προϋπολογισμών, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι. Αλλά και το σχέδιο Μπαρόζο, ύψους 200 δισ. ευρώ, κινείται σε ακραία αντιλαϊκή κατεύθυνση. Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η προώθηση της περιβόητης «Στρατηγικής της Λισαβόνας» με την προσοχή να εστιάζεται στη συνέχιση των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων (ευελφάλεια). Αλλά και τα 200 δισ. ευρώ προβλέπεται να διοχετευτούν σε διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη οικονομία», μέσω της δημιουργίας κοινών χρηματοδοτικών σχημάτων με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των κρατών - μελών και επιχειρηματικών φορέων.

Πέρα των θεμάτων που αφορούν την προετοιμασία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στα δύο κοινοτικά όργανα συζητούνται μία σειρά προτάσεις που αποβλέπουν στη δημιουργία ενός «νέου» χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, ώστε να «προστατεύονται» οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την έκθεσή τους σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου. Στα πλαίσια αυτά συζητούνται διάφορες κοινοτικές οδηγίες που αφορούν το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, νέο πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών, έκδοση νέας Οδηγίας για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (αμοιβαία κεφάλαια κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ