ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Νέα παρέμβαση για τους εργαζόμενους στον «Λαναρά»

Με υπόμνημά του, που κατατέθηκε από το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητά από την κυβέρνηση υπεύθυνη ενημέρωση για τις εξελίξεις στον Ομιλο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα διόδια των Μαλγάρων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα διόδια των Μαλγάρων
Ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποκτά η πολύμορφη αγωνιστική δράση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Νάουσας για τα δικαιώματα εργαζόμενων και άνεργων κλωστοϋφαντουργών στις επιχειρήσεις του Λαναρά, μετά τις εξελίξεις στον όμιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ). Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», με τις πλάτες κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που πρωτοστάτησαν για να εξασφαλίσει ο Λαναράς 35 εκατομμύρια ευρώ, ο όμιλος σχεδιάζει να πετάξει στο δρόμο 400 ακόμα εργαζόμενους, αμέσως μετά την εκταμίευση του συνόλου της επιδότησης.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλει τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζουν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την προκλητική στήριξη επιχειρηματιών όπως ο Λαναράς. Ζητά υπεύθυνη ενημέρωση από την κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω, καθώς και να ληφθούν μέτρα για την άμεση ανακούφιση των μακροχρόνια ανέργων. Την καταγγελία του ΕΚΝ κατέθεσαν σαν αναφορά στη Βουλή για την υφυπουργό Απασχόλησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Σ' αυτήν, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνονται οι συνέπειες που έχουν συνολικά για την περιοχή της Νάουσας τα λουκέτα στα εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας, που έχουν οδηγήσει την ανεργία στο 50%.

Το ΕΚΝ υπενθυμίζει πως έχει καταγγείλει και δεν έχει διαψευστεί ότι «ο όμιλος "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία", με το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζει θα κλείσει εργοστάσια στη Νάουσα, πετώντας στο δρόμο τους υπόλοιπους εργαζομένους, αυξάνοντας παραπέρα τα ήδη μεγάλα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες». Στη βάση των παραπάνω, ζητάει από την κυβέρνηση επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα παρακάτω:

  • Πόσα και ποια εργοστάσια θα δουλέψουν;
  • Με πόσους εργαζόμενους το κάθε εργοστάσιο;
  • Τι θα γίνουν αυτοί οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν και με ποιον τρόπο θα τους καλύψει η κυβέρνηση και το υπουργείο σας;
  • Τι θα γίνουν οι άνεργοι που συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι, για πάνω από τέσσερα χρόνια, από τα εργοστάσια του ομίλου που έκλεισαν μετά την προηγούμενη χρηματοδότησή του.

Επίσης, ενόψει των γιορτών, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας ζητά για τους μακροχρόνιους άνεργους οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση εφ' όλης της ύλης στο όνομα της κρίσης

Σε συνάντηση με το διοικητή του ΙΚΑ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε να κατοχυρωθεί νομικά εργάσιμη βδομάδα τεσσάρων ή τριών ημερών!

Κυβέρνηση και εργοδότες αξιοποιούν την κρίση για να τελειώνουν μια κι έξω ακόμη και με τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα
Κυβέρνηση και εργοδότες αξιοποιούν την κρίση για να τελειώνουν μια κι έξω ακόμη και με τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα
Επιπλέον προνόμια σε βάρος της εργατικής τάξης απαιτεί το κεφάλαιο. Την καθιέρωση τριήμερης ή τετραήμερης απασχόλησης τη βδομάδα με πρόσχημα την κρίση ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τον διοικητή του ΙΚΑ, Γ. Μέργο.

Υστερα από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έθεσε ορισμένα ζητήματα, ένα από τα οποία ήταν η μείωση της εργάσιμης βδομάδας σε τρεις ή τέσσερις μέρες στις επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η «κρίση». Μάλιστα, για να μη θεωρείται ένα τέτοιο καθεστώς παράβαση θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται ότι οι εργοδότες θα ασφαλίζουν τους εργαζόμενους ανάλογα με τις μειωμένες μέρες εργασίας.

Την προκλητική αυτή απαίτηση έσπευσε ουσιαστικά να υιοθετήσει ο διοικητής του ΙΚΑ. Σχολιάζοντας το αίτημα για μειωμένη απασχόληση και μειωμένη ασφάλιση, ο Γ. Μέργος σημείωσε ότι είναι μια «ενδιαφέρουσα πρόταση» και ότι κάθε πρόταση που θα θωρακίζει την απασχόληση πρέπει να εξετάζεται. Οσο για τη νομοθετική ρύθμιση παρέπεμψε στο υπουργείο Απασχόλησης.

Στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκης, ζήτησε τη μείωση των προστίμων του ΙΚΑ στις περιπτώσεις που υπάρχει μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Ενώ ευθυγραμμιζόμενος με την πολιτική της κυβέρνησης απαίτησε και αυτός να διευρυνθεί η επιδότηση των επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ αντί να δίνονται επιδόματα στους ανέργους, με το γνωστό σλόγκαν «επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας»!

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση της μεγαλοεργοδοσίας η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά έκανε προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, απαντώντας γενικόλογα ότι «η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική εργασία. Δε θα επιτρέψουμε στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις». Μόνο που η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Σέρνει το χορό της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και επιδοτεί πλουσιοπάροχα την εργοδοσία με πρόσχημα την κρίση.

Παρέμβαση από το ΠΑΜΕ

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ. Με επιστολή της προς την υπουργό Απασχόλησης, την οποία κοινοποιεί και προς τον διοικητή του ΙΚΑ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάνει καθαρό πως: «Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να ανεχτεί, να νομιμοποιήσει τέτοιου είδους αντεργατικά μέτρα και καμία νομοθετική ρύθμιση των απαιτήσεων του κεφαλαίου που επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη της χώρας μας».

Προκλητικός είναι και ο σχολιασμός που κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις προτάσεις Μίχαλου. «Με την πρότασή του (ο Γ. Μίχαλος) θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση και να μετατρέψει την κρίση της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίση των εργαζομένων, σε κρίση της κοινωνίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, προσαρμόζοντας την κριτική της στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την ίδια πλειοψηφία που έχει βάλει πλάτη να περάσει η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί και στο τραπέζι του κοινωνικοεταιρισμού με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Φορτώνουν τα σπασμένα στους εργάτες

Πληθαίνουν τα κρούσματα επιχειρήσεων που πετάνε στο δρόμο εργάτες επικαλούμενοι «οικονομικές δυσκολίες»

Την άλλη πλευρά της εργοδοτικής επιθετικότητας φανερώνουν οι απολύσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στο όνομα της κρίσης. Η επιχείρηση «Εξτρα Πλαστ» στο Μενίδι που απασχολεί 130 εργαζόμενους, την περασμένη Δευτέρα ξήλωσε και μετέφερε τα μισά μηχανήματα του εργοστασίου, αδειάζοντας και την αποθήκη από όλο το εμπόρευμα. Την Τρίτη ενημέρωσε την πλειοψηφία των εργαζομένων να μην πάνε για δουλειά την επόμενη μέρα.

Χτες Τετάρτη, οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστές από τη Γραμματείας Μενιδίου του ΠΑΜΕ, απαίτησαν να μάθουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Ο εργοδότης, Γ. Ρούπης, επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κρίσης, και ότι θέλει να πουλήσει μηχανήματα που είναι εκτός παραγωγής (οι εργαζόμενοι είπαν ότι τα χρησιμοποιούσε όλα) για να πληρώσει τους εργαζόμενους και να αγοράσει πρώτες ύλες. Υποσχέθηκε τέλος, ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επιφυλακή και αγωνιστική ετοιμότητα και να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία να τους αποπροσανατολίσει.

Η Χαρτοβιομηχανία «ΠΑΚΟ ΑΕ» στην Πελασγία Φθιώτιδας απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Οι απολύσεις αποτελούν συνέχεια των απολύσεων που έγιναν τον περασμένο Απρίλη «και από ό,τι φαίνεται ξεδιπλώνεται σχέδιο απολύσεων και τρομοκράτησης των εργαζομένων του κλάδου σε συνεννόηση με τους άλλους χαρτοβιομηχάνους, και γενικότερα την πλουτοκρατία και το κεφάλαιο». Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην ΠΑΚΟ κήρυξε δίωρη στάση εργασίας (1 μ.μ - 3 μ.μ.), χτες Τετάρτη 3 Δεκέμβρη.

Απολύσεις εργαζομένων και στην WIND καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πριν λίγες μέρες πούλησε το ιδιόκτητο κατάστημά της στη Λάρισα με αποτέλεσμα να απολυθούν έντεκα εργαζόμενοι ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει η επιχείρηση και στην Πάτρα. Το φάσμα της ανεργίας αντιμετωπίζουν οι 30 εργαζόμενοι στο κατάστημα της «ΤΟΥΟΤΑ HELLAS» στη λεωφόρο Συγγρού 328, όπου η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι μπαίνει «λουκέτο», με αόριστες υποσχέσεις για την απασχόλησή τους αλλού. Ακόμα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας καταγγέλλει ότι στην επιχείρηση «ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΑΒΕ» (φτιάχνει κοτσαδόρους και μπαγκαζιέρες) στο Κορωπί έγιναν επτά απολύσεις και σε κατάστημα της BMW στην Ηλιούπολη, τουλάχιστον τρεις.

Για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας καλεί τους μεταλλεργάτες σε σύσκεψη, την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Απολυμένοι και απλήρωτοι 1.500 εργαζόμενοι

Απολυμένοι και απλήρωτοι παραμένουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι που απασχολούνταν μέχρι τον περασμένο μήνα ως συμβασιούχοι στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Μετά τη λήξη των συμβάσεών τους - τον περασμένο Οκτώβρη και Νοέμβρη - αποχώρησαν από την εταιρεία, χωρίς ακόμα να τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα (επίδομα αδείας και αποζημίωση για τις μέρες αδείας που εργάστηκαν). Η διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας - Υπηρεσίες» επικαλείται πρόβλημα ρευστότητας και για τον ίδιο λόγο δεν έχει καταβάλει δεδουλευμένα σε άλλους 609 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σήμερα ως δόκιμοι στην εταιρεία και συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, μόλις τεθεί σε εκκαθάριση ο όμιλος ΟΑ. Ακόμα, η εταιρεία δεν έχει καταβάλει στα σωματεία εδάφους τις συνδρομές Οκτώβρη και Νοέμβρη, αν και τις έχει παρακρατήσει από τους εργαζόμενους - μέλη των σωματείων.

ΠΑΜΕ
Η πρόκληση θα πάρει απάντηση

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εργοδοτών

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις μεθοδεύσεις τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτές οι προκλήσεις και η επιθετικότητα της εργοδοσίας, που πάνε χέρι χέρι με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν και το ταξικό εργατικό κίνημα θα απαντήσει». Στην ανακόινωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ακόμα:

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι δε θα ανεχτούμε ρυθμίσεις και συμφωνίες, που θα μειώνουν τις μέρες εργασίας, άρα και τα μεροκάματα, απαλλαγές ή μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, μειώσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καλούμε τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να δώσουν αποφασιστική μάχη, για να σπάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας, για να έχει επιτυχία η απεργία στις 10 Δεκέμβρη και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Με όλους τους τρόπους, με την ενεργοποίηση των επιτροπών αγώνα, των πυρήνων στους χώρους δουλειάς και με τη δημιουργία καινούριων για τη μαζική συμμετοχή.

Τα σωματεία να απευθυνθούν πλατιά στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα στη νεολαία, στις γυναίκες, στους μετανάστες. Να συνεχίσουν τις συζητήσεις, τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς και να βρίσκονται κάθε μέρα κοντά στους εργαζόμενους για να μην περνάει η λογική της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ότι: "όλοι μαζί να βοηθήσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση", "ας δεχτούμε αφαίρεση δικαιωμάτων, για να μη γίνουν απολύσεις". Να οργανώσουν την πάλη κατά των απολύσεων, του κλεισίματος επιχειρήσεων και της προστασίας των ανέργων».

Ζητά καλύτερη προσαρμογή!

Δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες προτάσεις «χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η έκταση που θα πάρει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα»!! Μ' αυτή τη δήλωση υποδέχτηκε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τις προκλητικές προτάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου. Το ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την προώθηση κάθε αντεργατικής μεταρρύθμισης, ζήτησε να... δούμε πρώτα την «έκταση» της κρίσης και μετά, αν χρειαστεί, δεν απέκλεισε να ζητηθούν και η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μειώσεις στους μισθούς.

Αφού λοιπόν το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε το πεδίο για να ανοίξει ο κύκλος της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, στον οποίο εξάλλου συμμετέχει με τις δικές του προτάσεις, η Ε. Χριστοφιλοπούλου στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα επιτρέψει να γίνει η οικονομική κρίση το άλλοθι της κυβέρνησης για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ