ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αδιαφορούν οι κυβερνήσεις για τη μεταφορά τους στα σχολεία

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Η αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων για τους μαθητές με ειδικά προβλήματα έχει οδηγήσει στο να μείνουν χωρίς μεταφορικό μέσο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Καφαντάρη, ζητώντας να αναλάβει το κράτος το κόστος της μεταφοράς των μαθητών, αλλά ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος έδειχνε να έρχεται από άλλη χώρα. Γενικόλογα ανέφερε ότι η Ειδική Αγωγή είναι βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής και απέδωσε τα προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών σε διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα ΑΣΕΠ μέσω του οποίου προσλαμβάνονται οι οδηγοί. Είπε ότι πλέον έχει λυθεί το πρόβλημα με δίμηνες συμβάσεις και το Φλεβάρη θα γίνουν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα είπε ότι είναι στην αρμοδιότητα των νομαρχιών.

Ο υφυπουργός μίλησε σαν να είναι υφυπουργός σε άλλη χώρα, τόνισε στην παρέμβασή της η Λ. Καφαντάρη και κατήγγειλε ότι φθάσαμε στο Νοέμβρη προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει υποβάλει για το συγκεκριμένο θέμα οκτώ Ερωτήσεις στη Βουλή και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να προσληφθούν μόνιμοι και ειδικευμένοι συνοδοί των μαθητών και όχι να δοθεί και η μεταφορά των μαθητών στους ιδιώτες, επιβαρύνοντας έτσι ακόμα παραπάνω τους γονείς τους.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η μαζική προσέλευση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Εκατοντάδες ήταν και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι επισκέπτες στην Εκθεση Φωτογραφιών και Ντοκουμέντων των 90 χρόνων του ΚΚΕ που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως τις 19 Δεκέμβρη. Κομματικές και Κνίτικες οργανώσεις από το Νομό Μαγνησίας, τους Νομούς Πιερίας, Σερρών, Ημαθίας και Κνίτικες οργανώσεις από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων κατέκλυσαν την Εκθεση. Ξεναγήθηκαν από την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης στα εκθέματα που αναδείχνουν τις ρίζες του ΚΚΕ, το διεθνιστικό και πατριωτικό χαρακτήρα του Κόμματος, τις κορυφαίες στιγμές της αντιιμπεριαλιστικής, λαϊκής πάλης του 20ού αιώνα, την αντοχή και την αυτοθυσία των κομμουνιστών, τη διαπάλη με τον οπορτουνισμό, και τη στρατηγική του ΚΚΕ, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Οι επισκέπτες ένιωσαν συγκίνηση κι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για την Εκθεση.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Πολλοί, συζητώντας και μπροστά στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ για την εναλλακτική πρόταση της λαϊκής οικονομίας, του σοσιαλισμού, αλλά και για τους στόχους πάλης σήμερα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως μισθοί, εισόδημα, που να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής της λαϊκής οικογένειας, Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια καθολική με συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια για όλους, προστασία των ανέργων, φτηνή λαϊκή στέγη, έργα υποδομών για την προστασία του λαού, όπως αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, κ.λπ. μας ρωτούν: Πού θα βρείτε χρήματα για να τα κάνετε όλα αυτά;

Εμείς λέμε: Χρήματα υπάρχουν. Είναι τα κέρδη και υπερκέρδη όλων των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Τα οποία βγαίνουν από τη δουλειά της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου, αλλά τα καρπώνονται οι λίγοι καπιταλιστές, επειδή είναι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Χρήματα και κέρδη υπάρχουν ακόμη και τώρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Για παράδειγμα, μόνον οι δέκα πιο ισχυρές εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, είχαν το 2007 καθαρά κέρδη 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, το 2008, με την κρίση, έχουν κέρδη 2,33 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μείωση κατά 0,50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ολες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν κέρδη μόνο στο πρώτο 9μηνο του 2008 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, οι Τράπεζες, τις οποίες επιδοτεί η κυβέρνηση με 28 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω κρίσης, είχαν κέρδη μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2008, 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, είχαν και τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν κέρδη τα μονοπώλια. Και τώρα μιλούν για κρίση. Γι' αυτό λέμε ότι είναι κρίση υπερσυσσώρευσης. Χρήμα υπάρχει, αλλά επειδή δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη αν το επενδύσουν δεν το επενδύουν. Διαφορετικά πού πήγαν αυτά τα τεράστια κέρδη; Πού πήγε αυτό το χρήμα; Εξανεμίστηκε, εξαϋλώθηκε;

Αυτά τα χρήματα φτάνουν και περισσεύουν για να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες. Οταν, λοιπόν, καταργηθούν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες, και η παραγωγή δε θα γίνεται για το κέρδος, όταν οι επιχειρήσεις γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, όλος ο παραγόμενος πλούτος θα ανήκει στο λαό. Και ένα μέρος του θα πηγαίνει για τη συνεχή ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας, ένα μέρος του για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, για την Παιδεία, για Κοινωνική Ασφάλιση και συντάξεις θα έχουν όλοι και θα ζουν αξιοπρεπώς, ενώ οι μισθοί θα ικανοποιούν τις ανάγκες. Ας σκεφτούμε μια τέτοια αξιοποίηση από ολόκληρη την κοινωνία, δηλαδή το λαό, αυτού του μέρους του παραγόμενου πλούτου που σήμερα είναι κέρδος και το κλέβουν οι καπιταλιστές. Και ας σκεφτούμε, επίσης, η παραγωγή, επομένως και ολόκληρη η λαϊκή οικονομία θα είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη, επομένως και ο πλούτος συνεχώς αυξανόμενος.

Εκδηλώσεις για τις Θέσεις για το σοσιαλισμό

Ενας κύκλος ανοιχτών συζητήσεων πάνω στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό ξεκινά τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Και συγκεκριμένα:

-- Αύριο, Τετάρτη 10/12 στις 7.30 μ.μ., στο Καματερό, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης (Γρ. Λαμπράκη 63). Θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Για την καπιταλιστική οικονομική κρίση

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση: Η αντιπαράθεση μαρξισμού - λενινισμού με αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες και πολιτικές».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 15/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ντοκουμέντα του '44 και '45 στη διάθεση μελετητών

Για τις ηρωικές μάχες του Δεκέμβρη του 1944, τον απόηχο και την επίδρασή τους καθ' όλο το 1945, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αλλά σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο εντύπων της περιόδου αυτής. Στο ψηφιοποιημένο του αρχείο, εκτός από τα αντίστοιχα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, την πλήρη συλλογή «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», στη διάθεση των επισκεπτών του βρίσκονται και 800 φύλλα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που καλύπτουν όλο το φάσμα της τότε ελληνικής πολιτικής σκηνής καθώς και την τότε αυτούσια βρετανική προπαγάνδα. Στα παραπάνω προστίθενται και 12 σχετικές μπροσούρες, κυρίως του ΕΑΜικού χώρου. Βεβαίως, στη διάθεση όλων όσων θέλουν να μελετήσουν το ζητήματα αυτής της εποχής βρίσκεται και η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του Κέντρου, με πολυποίκιλη σχετική βιβλιογραφία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ