ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Ταξική αναμέτρηση εφ' όλης της ύλης

Το κτίριο του ΕΒΕΑ κατέλαβαν χτες οι ταξικές δυνάμεις, καταγγέλλοντας την επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα

«Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, όλοι την Τετάρτη στην απεργία». Μ' αυτό το σύνθημα να κυριαρχεί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και συνδικαλιστές από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, τις ταξικές Ομοσπονδίες και το ΠΑΜΕ κατέλαβαν χτες συμβολικά για περισσότερες από δυο ώρες το κτίριο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθήνας (ΕΒΕΑ) στην οδό Ακαδημίας. Κατήγγειλαν την εργοδοτική επιθετικότητα, που στο όνομα της κρίσης επιχειρεί να επιβάλει - ανάμεσα σε άλλα - μειωμένη εργασία τριών ή τεσσάρων ημερών τη βδομάδα, όπως πρότεινε πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σ' αυτές τις βαθιά αντεργατικές προτάσεις, που έχουν ήδη νομοθετηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ το 1990 και του ΠΑΣΟΚ το 1998, οι εργάτες απάντησαν: «Σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά, όχι στις προτάσεις του ΕΒΕΑ». Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Εκτός όλων των άλλων, η κινητοποίηση αποτέλεσε μια πρώτη απάντηση του ΠΑΜΕ στη νέα γενικευμένη απόπειρα τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, όπως αυτή εκφράζεται και με την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Εξάρχεια. Ανάλογο χαρακτήρα είχαν οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις για την προπαγάνδιση της αυριανής απεργίας.

«Σφράγισαν» τις εισόδους

Από τη χτεσινή κατάληψη του ΕΒΕΑ
Από τη χτεσινή κατάληψη του ΕΒΕΑ
Λίγο πριν τις 8 το πρωί, τα λεωφορεία που μετέφεραν τους διαδηλωτές σταμάτησαν αιφνιδιαστικά μπροστά στο κτίριο του ΕΒΕΑ. Η είσοδος «σφραγίστηκε» από τα πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων, του ΣΕΤΗΠ, αλλά και της Ενωσης Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας, που καλούσαν σε αντίσταση και οργανωμένη πάλη για να μην πληρώσουν οι εργάτες την κρίση.

Μια άλλη ομάδα ανέβηκε στον 7ο όροφο του ΕΒΕΑ και έριξε στην πρόσοψη του κτιρίου ένα γιγαντοπανό, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, που έγραφε: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Οχι στις απολύσεις. Πλήρη σταθερή εργασία. Απεργία 10 Δεκέμβρη. Ομόνοια 10.30 π.μ.». Χιλιάδες τρικάκια με το κάλεσμα της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ γέμισαν τους δρόμους γύρω από το κτίριο του ΕΒΕΑ, την ίδια ώρα που η μικροφωνική έριχνε βροχή τα συνθήματα, με τους εργαζόμενους να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά: «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί».

Από την ντουντούκα διαβάστηκε η ανακοίνωση της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ για την απροκάλυπτη δολοφονία του 15χρονου. «Στην κρατική τη βία και την καταστολή, μ' αγώνες απαντάμε και πάλη λαϊκή» ήρθε η ανταπάντηση από τους συγκεντρωμένους. Λίγο πριν τις 10, η συγκέντρωση έβαλε μέτωπο προς τη Βουλή και με πορεία κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αντιπαλεύουν το κουρέλιασμα της Σύμβασης

Η απεργία συνεχίζεται στα καράβια δυο εταιρειών, με την ΠΝΟ να προσπαθεί σταθερά να την υπονομεύσει

Ακινητοποιημένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία των εταιρειών «ΣΑΟΣ» του εφοπλιστή Μανούση, και «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» του εφοπλιστή Σπανού. Οι εφοπλιστές οφείλουν στα πληρώματα μισθούς μηνών και δεδουλευμένα από αναδρομικά, υπερωρίες και άλλα, κουρελιάζοντας τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Το πρόβλημα της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, δεν αφορά βέβαια μόνο αυτές τις δυο εταιρείες. Είναι συνολικό, εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, πατώντας στην αντιλαϊκή πολιτική, τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην υποταγμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ αποφάσισε κάτω από την πίεση του προβλήματος και των ναυτεργατών την ακινητοποίηση των πλοίων, κηρύσσοντας απεργία και μάλιστα «επ' αόριστον», αρχικά σε τέσσερις ακτοπλοϊκές εταιρείες επιλεκτικά. Συγκεκριμένα, πέρα από τις εταιρείες των Μανούση και Σπανού, η απεργία αφορούσε και τα πλοία των εφοπλιστών Βεντούρη και Αγούδημου. Την Παρασκευή η πλειοψηφία, υπονομεύοντας τη δική της απόφαση, «έσπασε» τελικά την απεργία στα πλοία των Βεντούρη και Αγούδημου. Κάτω από την έντονη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΝΣΚ), η πλειοψηφία της ΠΝΟ έδωσε διορία στις δυο εταιρείες να πληρώσουν τα δεδουλευμένα μέχρι αύριο Τετάρτη, οπότε, αν οι εφοπλιστές δεν πληρώσουν, τα πλοία θα ακινητοποιηθούν μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων.

Σ' ό,τι αφορά τον εφοπλιστή Σπανό, να σημειωθεί ότι την Παρασκευή το βράδυ είχε δώσει στην ΠΝΟ επιταγές για την καταβολή των δεδουλευμένων των πληρωμάτων των πλοίων του «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» και «ΚΟΡΣΙΚΑ ΙΙΙ». Οι επιταγές θα έπρεπε να εισπραχθούν χτες, όμως τελικά ήταν ακάλυπτες! Οσο για τον Μανούση, με εξόφθαλμη παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστ. Παπαληγούρα, χτες η πλειοψηφία του ΝΑΤ προκλητικά και παρά τα δυσθεώρητα χρέη του εφοπλιστή και την απεργία των πληρωμάτων, αποφάσισε να του παρατείνει την ελευθεροπλοΐα στα πλοία του, τα οποία θα έπρεπε να έχει ακινητοποιήσει από το καλοκαίρι.

Οι ταξικές δυνάμεις, με αφορμή και την απεργία, συνεχίζουν να οργώνουν το λιμάνι, προετοιμάζοντας τους ναυτεργάτες για την αυριανή απεργία και στα καράβια καλώντας τους να προβάλλουν το πλαίσιο του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην αυριανή απεργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Αστικά, Ηλεκτρικός, Μετρό, Τρόλεϊ, Τραμ: Κυκλοφορούν από 8 π.μ. μέχρι 10 μ.μ.
  • ΟΣΕ, Προαστιακός: Κυκλοφορούν από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. και από 6 μ.μ. έως 10 μ.μ.
  • Αεροδρόμια: 24ωρη απεργία.
  • Καράβια: Καμιά αναχώρηση από τα λιμάνια της Αττικής.
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, στις 10 π.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (εκπαιδευτικοί - ΟΤΑ - Υγεία).
  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Ανατολικών Βόρειων Βορειοανατολικών συνοικιών 1ου-7ου Διαμερίσματος και 2ου Διαμερίσματος.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νοτιοδυτικών Δυτικών συνοικιών και του 3ου-4ου Διαμερίσματος
  • Χαυτεία: Φοιτητές - σπουδαστές.
  • Πλατεία Βικτωρίας: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι 5ου-6ου Διαμερίσματος και Βορειοδυτικών συνοικιών.
  • Μοναστηράκι: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νότιων συνοικιών.
Σε 66 πόλεις

Το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει αύριο απεργιακές συγκεντρώσεις σε 66 πόλεις όλης της χώρας. Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τα συνδικάτα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποφασιστική μαζική συμμετοχή στην απεργία. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Λουδοβίκου. Η μάχη για τις ταξικές δυνάμεις θα ξεκινήσει από τα χαράματα, στις πύλες των εργοστασίων και στις εισόδους των καταστημάτων, στην περιφρούρηση της απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ