ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Μάχη για δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας

Νέα κινητοποίηση χτες έξω από τα Κλωστήρια Γ΄. Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με αίτημα να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι του Ομίλου Λαναρά πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το πρωί μπροστά στα Κλωστήρια Γ΄ στην παλιά Εθνική Οδό Βέροιας - Νάουσας, αποκλείοντας συμβολικά για μισή ώρα το δρόμο. Τη συγκέντρωση αυτή αποφάσισαν τη Δευτέρα σε συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι μετά από πρόταση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του ΔΣ του σωματείου τους. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης, ανάμεσα σε άλλα απαίτησε άμεσα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, καθώς το προσωπικό μένει απλήρωτο για πάνω από τέσσερις μήνες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. Στο χαιρετισμό της ζήτησε από τους εργαζόμενους να αντεπιτεθούν στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, ενώ αναφερόμενη στα τελευταία γεγονότα σχετικά με το θάνατο του 15χρονου, υπογράμμισε ότι στόχος του εντεινόμενου κρατικού αυταρχισμού είναι το εργατικό λαϊκό κίνημα. Επίσης, ενημέρωσε ότι την Πέμπτη συζητείται στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τον Ομιλο, τη χρηματοδότηση και τις επικείμενες απολύσεις. Στη συνέχεια το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων καθώς και η Σοφία Καλαντίδου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ, ζητώντας πριν τις γιορτές να διασφαλιστεί η πληρωμή που αφορά την επίσχεση εργασίας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να γεμίσουν οι δρόμοι με απεργούς εργάτες

Καθήκον όλων η συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια

Εργάτες και υπάλληλοι από κάθε τόπο και κλάδο δουλειάς καλούνται σήμερα να βγουν μαζικά στους δρόμους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Εργάτες και υπάλληλοι από κάθε τόπο και κλάδο δουλειάς καλούνται σήμερα να βγουν μαζικά στους δρόμους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Η σημερινή μέρα ανήκει στους εργατοϋπαλλήλους όλης της χώρας που στενάζουν από τους μισθούς πείνας, την επί πληρωμή Υγεία και Παιδεία, την απειλή της απόλυσης, την περιστολή των κοινωνικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στους τόπους δουλειάς. Που βλέπουν το συνάδελφό τους ασάλευτο, χτυπημένο σ' ένα από τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα στο βωμό του κέρδους. Σ' εκείνους που καλούνται εκβιαστικά από την εργοδοσία και τα κόμματά της να κάνουν νέες θυσίες για να ξεπεραστεί δήθεν η οικονομική κρίση. Για να μπει το κεφάλαιο ξανά στις ράγες της υπερκερδοφορίας.

Η σημερινή μέρα ανήκει στους χιλιάδες μετανάστες και τις μετανάστριες, που ξημεροβραδιάζονται για την πολυπόθητη ροζ κάρτα στους ανήλιους παράδρομους της Πέτρου Ράλλη. Που τους προγκάνε όσοι την άλλη μέρα θα τους ξεζουμίζουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Στο ίδιο εργοστάσιο, στο ίδιο γιαπί, δίπλα δίπλα. Ανήκει στους Ινδούς και τους Μπανγκλαντέζους εργάτες της «Lady Fashion», στους ομοεθνείς τους στις βιοτεχνίες ιματισμού της Πατησίων. Στους μετανάστες της Μανωλάδας που γνώρισαν με τον πιο σκληρό τρόπο τι θα πει εργοδοτική και κρατική βία.

Η σημερινή μέρα ανήκει στους νέους εργάτες και τις νέες εργάτριες, φοιτητές και σπουδαστές, στους χιλιάδες μαθητές. Σ' αυτούς που τα κόμματα του ευρωμονόδρομου προσπαθούν να τους χαϊδέψουν τα αυτιά με όμορφα λόγια και προτάσεις. Κρύβοντας ότι η πολιτική που υπερασπίζονται είναι αυτή που ευθύνεται για τους μισθούς των 500 και 600 ευρώ, για τη μισή δουλειά - μισή ζωή, για το πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, για το σχολείο που εξοντώνει αντί να μορφώνει.

Ιδιαίτερα ανήκει η σημερινή μέρα στους μαθητές. Που είδαν πριν από λίγες μέρες το συμμαθητή, το φίλο τους να πέφτει νεκρός στο δρόμο. Το χέρι του δολοφόνου δεν οπλίστηκε από μόνο του. Το όπλισε η ίδια πολιτική που στο εργοστάσιο εκβιάζει τον πατέρα να βγει στη σύνταξη στα 70 αν θέλει να γυρνάει στο σπίτι με το μεροκάματο. Που λέει στη μάνα να αποδεχτεί ένα σύστημα που νοιάζεται με το αζημίωτο να φτιάξει παιδικούς σταθμούς μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τη φτηνή εργατική της δύναμη για ένα τρίωρο ή τετράωρο. Που καλύπτει την απόλυση μιας εγκύου υπαλλήλου επειδή η μητρότητα είναι αντιπαραγωγική, ζημιογόνα για το κεφάλαιο. Είναι η ίδια πολιτική που από τα χαράματα σήμερα οπλίζει με θράσος τον εργοδότη να απειλεί πως «αν απεργήσεις, χάθηκες».

Η σημερινή μέρα ανήκει στους φτωχούς αγρότες και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες που βρίσκονται στην ίδια όχθη με τους εργάτες και τις εργάτριες. Που πασχίζουν για το μεροκάματο παλεύοντας οι μεν με τους εξοντωτικούς κανόνες της ΚΑΠ, οι δε με τα μεγαθήρια του εμπορίου, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Η ίδια πολιτική τούς βγάζει στους δρόμους. Στον ίδιο αντίπαλο στρέφουν κι αυτοί τα δικά τους όπλα: Την ενότητα με τους εργατοϋπαλλήλους, τον ενιαίο αγώνα.

Η σημερινή απεργία, οι δεκάδες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, η μάχη της περιφρούρησης που από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη ανήκουν σε όλους αυτούς που αγανακτούν να βλέπουν τους μεγαλοεργοδότες να κερδίζουν δισ. ευρώ και από την άλλη να ακούν πως δεν υπάρχει φράγκο για φάρμακα και νοσοκομεία, για την Παιδεία και τα Ταμεία. Που αγανακτούν με την τακτική των εργατοπατέρων, βλέπουν ολοένα και πιο καθαρά τον επιζήμιο ρόλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ανάπτυξη, στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος.

Η σημερινή απεργία ανήκει σε όλους αυτούς που αντιλαμβάνονται και ξέρουν πως η οργή και η αγανάκτηση μπορεί να γίνει δύναμη για ριζικές αλλαγές και την απόσπαση κατακτήσεων με έναν και μόνο τρόπο: Αν πάρει τα χαρακτηριστικά ενός ρωμαλέου ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, σε κάθε τόπο δουλειάς και εργατοσυνοικία, σε κάθε πανεπιστήμιο και σχολείο, σε κάθε χωράφι και μικρομάγαζο. Νέοι αγώνες μάς περιμένουν από αύριο. Νέες απαιτήσεις και καθήκοντα δημιουργεί κάθε καινούριο βήμα που κάνουμε με το ΠΑΜΕ. Ολοι στην απεργία, όλοι στις συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος!

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Να απομονωθούν οι υποταγμένοι

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες των πλοίων στα λιμάνια της Αττικής, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας. Την οργάνωση και περιφρούρηση του ναυτεργατικού αγώνα έχουν πάρει στις πλάτες τους οι ταξικές δυνάμεις των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, οι οποίες συσπειρώνουν ολοένα και περισσότερους ναυτεργάτες στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Καλούν τον κλάδο να απομονώσει την υποταγμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ της ΠΝΟ και να πάρει μέρος μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, που στον Πειραιά θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού της πόλης.

Την επιτακτική ανάγκη να απομονωθεί η πλειοψηφία της ΠΝΟ και να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των ταξικών δυνάμεων, αποδεικνύει και η τελευταία απεργία που είχε κηρύξει στις 3 Δεκέμβρη, στα πλοία 4 εταιρειών και συγκεκριμένα στις ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση, GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, ΝΕΛ του εφοπλιστή Βεντούρη και ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού, οι οποίες δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στα πληρώματα. Η πλειοψηφία «έσπασε» δύο μέρες μετά - την περασμένη Παρασκευή - την απεργία στις εταιρείες του Βεντούρη και Αγούδημου, χωρίς αυτοί να έχουν πληρώσει τους ναυτεργάτες. Η απεργία συνεχίστηκε χτες στα πλοία του Μανούση.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΘΡΙΑΣΙΟ: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Yγεία για όλο το λαό, πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Ελευσίνας και Μεγάρων απαίτησαν χτες μέλη και στελέχη της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ με παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Θριάσιου Νοσοκομείου. Κατήγγειλαν τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και των ΚΥ, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις καθυστερήσεις στην καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης και των εφημεριών κ.ά. Αυτή η κατάσταση, όπως κατήγγειλαν, θα χειροτερεύσει μετά τις απολύσεις 85 συμβασιούχων τον ερχόμενο Φλεβάρη, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση τομέων του νοσοκομείου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Επιθεώρησης Εργασίας στην Κοζάνη, στα πλαίσια της τετράωρης εργασίας, έκαναν χτες εργαζόμενοι και το ΔΣ του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας. Κατέθεσαν υπόμνημα απαιτώντας να σταματήσουν τώρα οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ειδικά της μη νόμιμης αμοιβής, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μη μετακυλιστεί το βάρος της κρίσης στις πλάτες τους. Το Σωματείο ζήτησε ακόμα άμεσα μέτρα για την έγκαιρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και όλων των δεδουλευμένων. Ζητούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση να αμείβονται με το μισθό της αντίστοιχης ειδικότητας του μόνιμου προσωπικού, καθώς και απαιτούν μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ: Μέχρι την Παρασκευή, 12 Δεκέμβρη, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα μπορούν να ψηφίζουν οι συνταξιούχοι στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ: Στις 14 Δεκέμβρη, ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Λογιστών Αθήνας. Οι εκλογές πραγματοποιούνται στα γραφεία της Ενωσης και για τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι χρειάζονται το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική τους ταυτότητα. Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έχει ως εξής: Σήμερα 10/12: 9 π.μ.-4 μ.μ. 11/12: 1 μ.μ.-8 μ.μ. 12/12: 1.30 μ.μ.-8.30 μ.μ. 14/12: 11 π.μ.-6 μ.μ.

Σε 66 πόλεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ομόνοιας

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Λουδοβίκου

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Μέγαρα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 10 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Κοζάνη, 10.30 π.μ., Πεζόδρομος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Γρεβενά, 10 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Νάουσα, 10.30 π.μ., πλατεία Καρατάσου

Καστοριά, 10.30 π.μ., Πάρκο απέναντι στη Νομαρχία

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Βέροια, 10 π.μ., πάρκο Ελιάς

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Σέρρες, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., Δημοτική Αγορά

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκόπελος, 10.30 π.μ., Συνδικάτο Οικοδόμων

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Αίγιο, 10 π.μ., πλατεία Λαύρας

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πύργος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Κόρινθος, 10 π.μ., Περιβολάκια

Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Ζάκυνθος, 10 π.μ., παλαιό Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., Πεζόδρομος

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αρτα, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 9.30 π.μ., Φόρο

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πεζόδρομος

Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημάδη

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα, 9 π.μ., Αγιος Μηνάς

Ηράκλειο, 10 π.μ., Νομαρχία

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία νέων καταστημάτων

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 10 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Ρόδος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10 π.μ., πλατεία Καζούλη

Κάλυμνος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αγ. Κήρυκος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σήμερα Τετάρτη, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Αστικά, Ηλεκτρικός, Μετρό, Τρόλεϊ, Τραμ:Κυκλοφορούν από 8 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ.
  • ΟΣΕ, Προαστιακός:Κυκλοφορούν από 9 το πρωί έως 3 το απόγευμα και από 6 το απόγευμα έως 10 το βράδυ.
  • Αεροδρόμια: 24ωρη απεργία.
  • Καράβια: Καμιά αναχώρηση από τα λιμάνια της Αττικής.
Στις 10 π.μ. οι προσυγκεντρώσεις

Για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, στις 10 π.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (εκπαιδευτικοί - ΟΤΑ - Υγεία).
  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Ανατολικών Βόρειων Βορειοανατολικών συνοικιών 1ου-7ου Διαμερίσματος και 2ου Διαμερίσματος.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νοτιοδυτικών Δυτικών συνοικιών και του 3ου-4ου Διαμερίσματος.
  • Χαυτεία: Φοιτητές - σπουδαστές.
  • Πλατεία Βικτωρίας: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι 5ου-6ου Διαμερίσματος και Βορειοδυτικών συνοικιών.
  • Μοναστηράκι: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νότιων συνοικιών.
Κάλεσμα της ΟΓΕ

Να αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική και να συστρατευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί τις γυναίκες της χώρας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καλώντας τα μέλη της σε προσυγκέντρωση σήμερα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας, έξω από το κατάστημα «Hondos Center». Η ανάγκη ένταξης των γυναικών στους αγώνες μεγαλώνει, «τη στιγμή που η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα μας, προστίθενται νέα δυσβάσταχτα βάρη ανισοτιμίας στις γυναικείες πλάτες, για να αυξάνουν τα κέρδη τους αυτοί που έχουν στα χέρια τους την πολιτική και οικονομική εξουσία» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ.

Διεκδικούμε
  • ΟΧΙ στις απολύσεις. Προστασία όλων των ανέργων, επίδομα 1.120 ευρώ, πάγωμα των δανείων, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για τις λαϊκές οικογένειες. Υπαλληλική αποζημίωση για κάθε απολυμένο.
  • Πλήρης - σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για τον άγαμο, 30.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος. Απόσυρση των αποθεματικών από το χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Δωρεάν κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Κατάργηση των τροφείων.
  • Μείωση των επιτοκίων, άτοκα στεγαστικά δάνεια στα νέα ζευγάρια. Φτηνή, σύγχρονη κατοικία με ευθύνη του κράτους.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενιαίοι, αποκλειστικά κρατικοί φορείς στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στις Τηλεπικοινωνίες, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων, δικαίωμα μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης.
  • ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών στα Εμφιαλωμένα Ποτά και αλλού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ