ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίθεση στον Μπους με παπούτσια

Δημοσιογράφος σε συνέντευξη Τύπου εκτόξευσε το μόνο ...όπλο που είχε

Η στιγμή της επίθεσης

Associated Press

Η στιγμή της επίθεσης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο πλευρό του δημοσιογράφου του δικτύου «αλ Μπαγκαντίγια», που εκτόξευσε στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Μπους τα παπούτσια του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό αλ Μάλικι, τάσσεται, με άρθρα και σχόλια, το σύνολο σχεδόν του αραβικού Τύπου. Παράλληλα, σε αρκετές αραβικές χώρες, και κυρίως στο Ιράκ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, ζητώντας την απελευθέρωση του Μουντάζερ αλ Ζάιντι, ενώ περισσότεροι από 200 Ιρακινοί δικηγόροι προσφέρθηκαν να τον υπερασπίσουν δωρεάν.

Η άμεση αυτή θετική αντίδραση στην πράξη του Ιρακινού δημοσιογράφου που αποκάλεσε τον αρχιδολοφόνο Μπους «σκυλί» (σ.σ. κάτι πολύ προσβλητικό για τους Αραβες) αντανακλά τη βαθιά δυσαρέσκεια και οργή της αραβικής κοινής γνώμης απέναντι στην αμερικανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μπους, που στάθηκε ψύχραιμος την ώρα της επίθεσης, επισκέφτηκε αιφνιδίως το Ιράκ, την Κυριακή, στο πλαίσιο «αποχαιρετιστήριας» περιοδείας στην περιοχή.

Κατά την παραμονή του στη Βαγδάτη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ταλαμπανί και τον πρωθυπουργό Μάλικι, με τον οποίο μονόγραψαν τη «συμφωνία ασφαλείας» που ορίζει το καθεστώς παράτασης της παραμονής των κατοχικών αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Μπους δήλωσε ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει τελειώσει, χρειάζεται και άλλη δουλειά, αλλά πλησιάζουμε στο τέλος».

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ και σε άλλες χώρες υπέρ της απελευθέρωσης του δημοσιογράφου

Associated Press

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ και σε άλλες χώρες υπέρ της απελευθέρωσης του δημοσιογράφου
Μία μέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, Ρέι Οντιέρνο, δήλωνε ότι από τον Ιούνη του 2009, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από τις πόλεις, αλλά θα παραμείνουν εκεί «αξιωματικοί για να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τον ιρακινό στρατό». Ο Οντιέρνο συνόδευσε στη στρατιωτική βάση του Μπάλαντ τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος, επίσης, πραγματοποίησε ολιγόωρη αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα.

Κατά τα άλλα, χθες, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στο Αμπού Γκράιμπ, ενώ για άλλη μια φορά στόχος αγνώστων ενόπλων έγινε η θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι, κοντά στη Μοσούλη, όπου εκτελέστηκε 7μελής οικογένεια.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμμονή στη «διαδικασία» της Ανάπολης

Δεν επιτράπηκε η είσοδος στο Ισραήλ στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η διαδικασία που άρχισε με τη σύνοδο της Ανάπολης είναι ο μοναδικός δρόμος για την οριστική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης» εκτίμησε, χτες, η απερχόμενη Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές με αφορμή τη συζήτηση, σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας νέας ρωσο-αμερικανικής πρότασης απόφασης που καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους «να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην Ανάπολη».

Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που συναντήθηκε, χτες στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ. Ο Μπράουν, μάλιστα, χαρακτήρισε «σημαντικό εμπόδιο» τους εποικισμούς.

Απελευθερώσεις...

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγιναν δεκτοί χτες στη Ραμάλα οι 224 Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ, αριθμός ελάχιστος βέβαια σε σύγκριση με το πόσους κρατούνται ακόμη. Υποδεχόμενος τους απελευθερωθέντες, ο Πρόεδρος Αμπάς τόνισε ότι «δε θα υπάρξει καμία συμφωνία, που δε θα προβλέπει την επιστροφή του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών και της ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Την απελευθέρωση των 224 χαιρέτισε και η «Χαμάς». Εντούτοις, πληροφορίες ανέφεραν ότι εντός της οργάνωσης έχουν εμφανιστεί διχογνωμίες για την παράταση ή όχι της εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που λήγει στις 19 Δεκέμβρη. Ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Μασχάαλ, από τη Δαμασκό τάχθηκε κατά της παράτασης, αλλά στελέχη από τη Γάζα φέρονται να διαφωνούν.

... και απαγόρευση

«Ανεπιθύμητος» χαρακτηρίστηκε από την ισραηλινή ηγεσία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φολκ, που χτες υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Ισραήλ με το ίδιο αεροπλάνο με το οποίο έφτασε. Ο Φολκ, εβραϊκής καταγωγής, στις εκθέσεις που έχει συντάξει, έχει χαρακτηρίσει «γενοκτονία» και «συλλογική τιμωρία» την ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα, παρομοιάζοντάς τη με τις τακτικές που ακολούθησαν οι ναζί κατά των Εβραίων.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι έρευνες...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΟΜΒΑΗ.--

Συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με το μακελειό της Βομβάης τόσο στην Ινδία όσο και στο Πακιστάν, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να εκδηλώνουν ισχυρό ενδιαφέρον ανάμειξης σε αυτές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επισκέφθηκε τόσο την Ινδία όσο και το Πακιστάν, το Λονδίνο προτίθεται να «συμβάλει» στην «αντιτρομοκρατική θωράκιση» του Ισλαμαμπάντ και με έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναζητώντας «τρομοκράτες» με διασυνδέσεις στις χώρες αυτές...

Βάσει των ερευνών που διεξάγονται στην Ινδία σχετικά με τις επιθέσεις της Βομβάης, φαίνεται να αποδεικνύεται ότι οι δράστες της Βομβάης είχαν μελετήσει χάρτες της πόλης και χρησιμοποίησαν με εξαιρετικό τρόπο την τεχνολογία, όπως φαίνεται και από τις μαρτυρίες του ενός επιζώντος.

Στο μεταξύ το Πακιστάν κατήγγειλε την Κυριακή παραβίαση του εναέριου χώρου του από ινδικά αεροσκάφη, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός δηλώνει θέληση για ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πρόοδο βλέπει ο Μπους στην κατοχή

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Ο Μπους πραγματοποίησε επίσης αιφνίδια επίσκεψη στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του ότι ο πόλεμος «δεν τελείωσε», ισχυριζόμενος ωστόσο ότι «βρίσκεται σε κρίσιμο και αποφασιστικό σημείο για να κερδηθεί»... Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τα στρατόπεδα των κατοχικών δυνάμεων και μίλησε σε Αμερικανούς στρατιώτες και πεζοναύτες, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι η κατοχή υπήρξε εποικοδομητική, καθώς το Αφγανιστάν «είναι μετά από οκτώ χρόνια μία διαφορετική χώρα», με τις δυνάμεις κατοχής να «σημειώνουν ελπιδοφόρα πρόοδο»... Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν φτάνουν σήμερα τους 31.000 στρατιώτες και προετοιμάζεται η αποστολή ακόμα 20.000, με στοχοποίηση ιδιαίτερα του Νότιου Αφγανιστάν που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ σε πολεμικές επιχειρήσεις των αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων, που ξεκίνησαν την Πέμπτη και έληξαν χτες, στις περιοχές Ναντ Αλι και Μούρτζα της επαρχίας Χελμάντ, σύμφωνα με την εγκάθετη αφγανική κυβέρνηση σκοτώθηκαν τουλάχιστον «40 αντάρτες», μεταξύ των οποίων και ο Μουλά Σαλίμ, «ένα από τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή και δεδομένων των διαδοχικών επιθέσεων που δέχτηκαν οχήματα ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων, που διασχίζουν το Πακιστάν, οι Πακιστανοί οδηγοί αρνούνται πλέον να συμμετάσχουν σε τέτοιες αποστολές, επικαλούμενοι κίνδυνο της ζωής τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ