Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμμονή στη «διαδικασία» της Ανάπολης

Δεν επιτράπηκε η είσοδος στο Ισραήλ στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η διαδικασία που άρχισε με τη σύνοδο της Ανάπολης είναι ο μοναδικός δρόμος για την οριστική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης» εκτίμησε, χτες, η απερχόμενη Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές με αφορμή τη συζήτηση, σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας νέας ρωσο-αμερικανικής πρότασης απόφασης που καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους «να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην Ανάπολη».

Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που συναντήθηκε, χτες στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ. Ο Μπράουν, μάλιστα, χαρακτήρισε «σημαντικό εμπόδιο» τους εποικισμούς.

Απελευθερώσεις...

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγιναν δεκτοί χτες στη Ραμάλα οι 224 Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ, αριθμός ελάχιστος βέβαια σε σύγκριση με το πόσους κρατούνται ακόμη. Υποδεχόμενος τους απελευθερωθέντες, ο Πρόεδρος Αμπάς τόνισε ότι «δε θα υπάρξει καμία συμφωνία, που δε θα προβλέπει την επιστροφή του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών και της ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Την απελευθέρωση των 224 χαιρέτισε και η «Χαμάς». Εντούτοις, πληροφορίες ανέφεραν ότι εντός της οργάνωσης έχουν εμφανιστεί διχογνωμίες για την παράταση ή όχι της εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που λήγει στις 19 Δεκέμβρη. Ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Μασχάαλ, από τη Δαμασκό τάχθηκε κατά της παράτασης, αλλά στελέχη από τη Γάζα φέρονται να διαφωνούν.

... και απαγόρευση

«Ανεπιθύμητος» χαρακτηρίστηκε από την ισραηλινή ηγεσία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φολκ, που χτες υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Ισραήλ με το ίδιο αεροπλάνο με το οποίο έφτασε. Ο Φολκ, εβραϊκής καταγωγής, στις εκθέσεις που έχει συντάξει, έχει χαρακτηρίσει «γενοκτονία» και «συλλογική τιμωρία» την ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα, παρομοιάζοντάς τη με τις τακτικές που ακολούθησαν οι ναζί κατά των Εβραίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ