Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ASEAN
Κίνηση για «κοινή αγορά» στη ΝΑ Ασία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών του 10μελούς «Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας» (ASEAN) ενέκριναν χτες στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, την προσάρτηση ενός νέου κεφαλαίου στην ιδρυτική συμφωνία του Οργανισμού, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μίας περιφερειακής κοινής αγοράς 500.000.000 ανθρώπων μέχρι το 2015. Στο νέο κεφάλαιο της συνθήκης του Οργανισμού υπάρχει σαφής αναφορά για διατήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων στις χώρες - μέλη της περιοχής, που τηρείται την τελευταία 10ετία.

Σύμφωνα με τον γγ του ASEAN Σούριν Πιτσουάν, η εξέλιξη θέτει ένα κοινό πλαίσιο κανονισμών για το εμπόριο, τις επενδύσεις, το περιβάλλον κ.λπ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι με την υπογραφή του χτεσινού εγγράφου το ASEAN αποκτά για πρώτη φορά νομική υπόσταση, αφού επιτρέπει στον Οργανισμό να προχωρεί στη σύναψη οικονομικών, εμπορικών και άλλων συμφωνιών με άλλους οργανισμούς.

Το ASEAN, που συγκροτήθηκε ψυχροπολεμικά σαν αντικομμουνιστικός πολιτικός συνασπισμός, απαρτίζεται από το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ (Βιρμανία), τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ