ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Επαναβεβαιώνει την αντιλαϊκή της στρατηγική

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Την πρόθεση της ΕΕ να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το τίμημα της κρίσης ξεκαθάρισε κατά τη χτεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ως προεδρεύων της Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο και επιχειρώντας έναν απολογισμό της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της περασμένης βδομάδας. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο Ν. Σαρκοζί ζήτησε μια «ενωμένη - ισχυρή ΕΕ», που θα στηρίξει τους τραπεζίτες και όχι τους λαούς, ενώ ισχυρίστηκε ότι η στάση των Βρυξελλών απέναντι στον πόλεμο στον Καύκασο ήταν «θετική, με στόχο να σταματήσει τον πόλεμο» και να μην ακολουθήσει τις ΗΠΑ όπως στην περίπτωση της Βοσνίας...

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ο απερχόμενος προεδρεύων της ΕΕ, ζήτησε από τα κράτη - μέλη να συνειδητοποιήσουν ότι είναι «συμπληρωματική στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές, την Ενωση για τη Μεσόγειο, την ενέργεια, αλλά και το Ιρλανδικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που αποτελεί τη μετάλλαξη του ευρωσυντάγματος, δηλώνοντας την «πεποίθησή» του ότι η επανάληψη του δημοψηφίσματος θα καταφέρει να «πείσει» τον Ιρλανδικό λαό να αποδεχτεί τη Συνθήκη...

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, χαρακτήρισε «εντυπωσιακά τα αποτελέσματα» της γαλλικής προεδρίας, ενώ αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, που μίλησαν για «επιτυχίες και ενθουσιασμό», στις ενέργειες που διέκριναν τη γαλλική προεδρία.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου για το παρόν εξάμηνο σχολίασε σε δήλωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής M. Μπαρόζο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου στις 11 και 12 Δεκέμβρη 2008, σηματοδοτούν την ένταση της αντιλαϊκής επιδρομής της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων - νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών - και του κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να ρίξουν τα βάρη της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος στους εργαζόμενους, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.

O N. Σαρκοζί παρουσίασε το τρίπτυχο της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Παρά τις διαφωνίες και αντιθέσεις λόγω της ανισόμετρης οικονομικής καπιταλιστικής ανάπτυξης στα κράτη - μέλη προέχει η «ενότητα» των αστικών κυβερνήσεων για την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, προβάλλοντας το σύνθημα «ενωμένη Ευρώπη - ισχυρή Ευρώπη». Ο Ν. Σαρκοζί συνεχίζοντας την ομιλία του αποσαφήνισε πλήρως ότι κάτω από το σύνθημα «ενωμένη Ευρώπη - ισχυρή Ευρώπη» εννοεί ισχυρούς τραπεζίτες, βιομήχανους εφοπλιστές, μονοπώλια και αδύνατη εργατική τάξη, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, ευάλωτοι οι εργαζόμενοι στις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας.

Αμεση προτεραιότητα η ενίσχυση με ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των εργαζομένων. Σάρωμα των θεμελιωδών κατακτήσεων των εργαζομένων, γενίκευση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του απλήρωτου χρόνου δουλειάς, δηλαδή επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με την προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας και την εμβάθυνσή της μετά το 2010. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην «πράσινη οικονομία» και την αξιοποίηση της «Ενωσης για τη Μεσόγειο» για τη διείσδυση των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, στις αγορές των μεσογειακών τρίτων χωρών, με στόχο την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών τους.

Το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποτελεί πεδίο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στα ίδια τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, της συνεργασίας με το NATO, την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων και δυνατοτήτων της ΕΕ για αποτελεσματικότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον κόσμο, ώστε να ενισχυθούν οι θέσεις των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ στην ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη για το μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών.

O Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου στην εφαρμογή πάση θυσία της Συνθήκης της Λισαβόνας, του μετονομασμένου «ευρωσυντάγματος» - αναγκαίου για την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων, την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Αποδεικνύοντας την αποστροφή και τη βαθιά περιφρόνηση της ΕΕ και των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της στη βούληση των λαών - όταν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές τους - η Γαλλική Προεδρία μετέφερε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να οδηγήσει τον ιρλανδικό λαό σε όσα δημοψηφίσματα χρειαστούν, ώστε να σκύψει τελικά το κεφάλι και να πει το NAI της υποταγής στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Οι δηλώσεις της Γαλλικής Προεδρίας χαιρετίστηκαν από τη μεγάλη συμμαχία συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων στους οποίους ο Ν. Σαρκοζί απέδωσε τα εύσημα για τη συνεπή στήριξη και συμβολή τους στην ιμπεριαλιστική στρατηγική της ΕΕ, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Οι δηλώσεις της Γαλλικής Προεδρίας έδειξαν για ακόμη μία φορά ότι η ΕΕ - η διακρατική αυτή ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου - είναι εχθρός των λαϊκών συμφερόντων, αντίπαλος των λαών.

H ενίσχυση του αυξανόμενου, μέσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, ρεύματος αμφισβήτησης της ΕΕ, η μετατροπή του σ' ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα απειθαρχίας, ανατροπής και ρήξης με το ίδιο το αντιδραστικό οικοδόμημά της είναι η μοναδική ελπίδα να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους λαούς».


Τερτίπια οπορτουνιστών

Σε προχτεσινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση αν επιμένει να απευθύνει πρόταση συνεργασίας στο ΚΚΕ, όταν την ίδια ώρα λέει ότι σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου, το ΚΚΕ ταυτίζεται με τη ΝΔ, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «(...) με τη σημερινή ηγεσία και με τις σημερινές πολιτικές του ΚΚΕ δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια (σ.σ. συνεργασίας). Φάνηκε σε στιγμές κρίσης. Ομως, πιστεύω πάρα πολύ βαθιά, ότι με τους κομμουνιστές σήμερα, με αυτούς που ακολουθούν το ΚΚΕ σήμερα, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας από τα κάτω. Ζούμε τον αντικομμουνισμό που είχαν ζήσει οι γονείς τους παλιά. Το έχουμε βιώσει».

Δε θα σταθούμε εδώ στο γεγονός ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατ' επανάληψη προβάλλει την προβοκατόρικη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ περί σύμπλευσης του ΚΚΕ με τη ΝΔ. Τη σκοπιμότητα αυτής του της προβοκατόρικης σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ την κατανοούμε. Γιατί ενώ προσπαθεί να εμφανιστεί ως αντιδικομματική δύναμη, την ίδια ώρα αναμασά τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας μερίδιο στη διαχείριση της εξουσίας. Γι' αυτό και στη μονόπλευρη αντιδεξιά του τακτική φτάνει να υιοθετεί την ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα. Τόσο αντιδικομματικός...

Αλλά την ίδια ώρα το να μιλά για «αντικομμουνισμό» ένας από τους πρωτεργάτες της επιδίωξης διάλυσης του ΚΚΕ στα 1991 πάει πολύ. Τουλάχιστο θα 'πρεπε να σκεφτεί πως σ' αυτό τον τόπο υπάρχει μνήμη. Και θα 'πρεπε να ντρέπεται να ξεστομίζει δημόσια τέτοια υποκρισία, επειδή ακριβώς απεχθάνεται μετά βδελυγμίας την ιδεολογία και την πολιτική των κομμουνιστών, γι' αυτό την απαρνήθηκε, την πολέμησε και την πολεμά. Βεβαίως, από οπορτουνιστές, που πολιτικά είναι ταγμένοι να μιλούν στο όνομα του κινήματος και των λαϊκών συμφερόντων για να υπονομεύουν και να ξεπουλούν το κίνημα στην αστική πολιτική, όλα είναι δυνατά. Ακόμη και να μιλούν με τη μέγιστη υποκρισία χωρίς να ντρέπονται. Γιατί άλλωστε; Εχουν στόχο. Το χτύπημα του κινήματος από τα μέσα. Η υπονόμευσή του, άρα και του ΚΚΕ. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξής τους, για να μην πούμε στήριξής τους από το σύστημα. Γιατί όταν η πολιτική τους είναι πολιτική κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα και αυτό αποκαλύπτεται, τους είναι εύκολος ο σάλτος της αντιΚΚΕ επίθεσης με τη φιλοκομμουνιστική προβιά. Οσο για τα περί διαχωρισμού ηγεσίας και βάσης του ΚΚΕ, είναι τελευταίος και καταϊδρωμένος ως προς το επιχείρημα. Γιατί το έχει χρησιμοποιήσει η αστική τάξη άπειρες φορές στο παρελθόν για να κάνει ζημιά στο Κόμμα, τέτοια νομίζει ότι είναι ικανός να κάνει ο Αλ. Αλαβάνος, αλλά φαίνεται πως δεν έβγαλε συμπεράσματα από την πάλη των κομμουνιστών ενάντια στους οπορτουνιστές σαν και του λόγου του στα 1991. Ηταν αυτοί οι κομμουνιστές που αντιπάλεψαν τον οπορτουνισμό μαζί με τους φορείς του, όπως ο Αλ. Αλαβάνος. Θα ήταν πιο τίμιο πολιτικά να έλεγε αυτό που πράγματι πιστεύει και πρεσβεύει η πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την πολιτική του ΚΚΕ. Οτι απέχουν όσο η μέρα με τη νύχτα ως προς τους σκοπούς. Γιατί ξέρει πολύ καλά πως οι κομμουνιστές στο κίνημα δεν είναι με την πολιτική του κοινωνικοεταιρισμού, του συνεταιρισμού με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά με την ταξική πάλη, την οποία οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται και εξορκίζουν για να μη διαταραχτεί ο «κοινωνικός ιστός». Οι κομμουνιστές δεν κάνουν τυχοδιωκτική πολιτική, δηλαδή και με το σπάσιμο της βιτρίνας ως εξέγερση και ενάντια στη βία. Τελικά τι είναι, υπέρ της εξέγερσης ή ενάντια στη βία; Τέτοιος σαλταδορισμός... Ξέρει καλά πως οι κομμουνιστές έχουν αρχές και αξίες που μετουσιώνονται σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δράση, με στόχο την κατάργηση της εξουσίας του κεφαλαίου και όχι υποκλίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων. Αρχές και αξίες που συνάδουν με τους σκοπούς της πάλης τους, της πάλης της εργατικής τάξης για κατάργηση της εκμετάλλευσης και όχι σάλτα για να ανέβει ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη ώστε να συνεχίζουν να βασιλεύουν τα κέρδη. Καλή η προσπάθεια του Αλ. Αλαβάνου, αλλά αποκλειστικά ως προς τις εξετάσεις στο σύστημα...


Ι. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ