ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Πλατύ κάλεσμα στην αυριανή κινητοποίηση

Πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας και συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Απεργία στον τομέα Υγείας

Από την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο Δημόσιο στις 26 του Νοέμβρη
Από την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο Δημόσιο στις 26 του Νοέμβρη
Στάση εργασίας (11.30 π.μ. - τέλος ωραρίου) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση που οργανώνει στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται μεταξύ άλλων στους ευρωενωσιακούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για την κύρια ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, ζητώντας να εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών στο Δημόσιο. Ουσιαστικά, επιχειρείται να ανεβούν τα όρια ηλικίας και των γυναικών ασφαλισμένων πριν το 1993 στα 65 χρόνια. Ακόμα χειρότερα, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κύρια σύνταξη θα «βαπτιστεί» ανταποδοτική σύνταξη επαγγελματικού ταμείου. Δηλαδή, η κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων στο Δημόσιο θα μετατραπεί, ουσιαστικά, σε ιδιωτική.

Η θέση του ταξικού κινήματος για συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 χρόνια ηλικίας, δηλαδή κατά πέντε χρόνια νωρίτερα από τους άντρες, αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της ανισοτιμίας που βιώνει διαχρονικά η γυναίκα, μέσα σε αυτό το εκμεταλλευτικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα τονίζει η ΤΑΔΗΣΥ. Και αναφέρεται στα ζητήματα του χρόνου εργασίας, γενικότερα στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και στη δεινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΠΔΥ και ΟΠΑΔ, αποτέλεσμα της γαλαζοπράσινης πολιτικής τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Τα οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) δεν οφείλονται στον τρόπο διαχείρισης και στην ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι αποτέλεσμα της συνειδητής και σχεδιασμένης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που θέλουν τα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία και στην εξάωρη στάση εργασίας (9 πμ - 3 μμ) στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας οργανώνει αύριο συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10 πμ. Ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλλει είναι ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς για να διαμορφωθούν στα 1.400 ευρώ (και 1.700 ευρώ για τους ειδικευόμενους).

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Ψηφίζει και αυτή 65ωρο

Με τα επιχειρήματα που αναμασούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της συναίνεσης υπερθεμάτισαν χτες για την «Εκθεση Σέρκας»

Πίσω από τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου και στο ζήτημα των 65 ωρών εργασίας που προωθεί η ΕΕ ευθυγραμμίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σε χτεσινή σύσκεψη της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, με τους γνωστούς σαθρούς ισχυρισμούς που επικαλέστηκαν οι ευρωβουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, τάχθηκε υπέρ της «Εκθεσης Σέρκας», η οποία παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις δεν αλλάζει σε τίποτα την πρόταση των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

Μάλιστα, κάλεσε τους Ελληνες ευρωβουλευτές σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να υπερψηφίσουν την «Εκθεση Σέρκας». Δηλαδή να πουν «ναι» στην 65ωρη εργασία, το διαχωρισμό της εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνο και τη 12μηνη διευθέτηση. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε περίπτωση που δε θα ψηφιστεί η «Εκθεση Σέρκας», τότε θα περάσει η πρόταση των υπουργών Απασχόλησης που είναι χειρότερη. Με όλα τα παραπάνω συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ο οποίος στη συνέχεια με δήλωσή του σημείωσε ότι παλεύει ...για το 35ωρο!

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βέβαια δεν πρωτοτυπεί. Το ίδιο έκανε όταν στη χώρα μας προωθούνταν νομοσχέδια που νομιμοποιούσαν τους «ενοικιαζόμενους» εργάτες, τη μερική απασχόληση, την ευελιξία και την απασχολησιμότητα. Πάντα με πρόσχημα μια χειρότερη εκδοχή αποδέχονταν και δικαιολογούσε όλα εκείνα τα μέτρα που σήμερα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αυτή την αφόρητη κατάσταση. Το ίδιο και με τους μισθούς και τα μεροκάματα. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, κάθε χρόνο υπογράφει συμβάσεις που δίνουν ψίχουλα. Ετσι και τώρα, κατασκευάζοντας άλλοθι, συμπαρατάσσεται πίσω από την Ιερή Συμμαχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου της ΕΕ.

Ομως και στο ζήτημα των κινητοποιήσεων η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σημαίνει σιωπητήριο. Απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για την προκήρυξη απεργίας που υποβλήθηκε την περασμένη βδομάδα, η μεν ΠΑΣΚΕ κάνει συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από τη Βουλή, η ΑΠ καλεί στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, ενώ ο έτερος της πλειοψηφίας, η ΔΑΚΕ, πρότεινε κατάθεση υπομνήματος στον πρόεδρο της Βουλής την Κυριακή, ως ...«κορύφωση του αγώνα».

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Αύξηση περιστατικών με μείωση κλινών

ΤΡΙΠΟΛΗ (της απεσταλμένης μας Ν. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ).--

Οι συνέπειες από το κλείσιμο δομών των ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, χωρίς την ανάπτυξη των αναγκαίων δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και χωρίς την αναγκαία γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του πληθυσμού, αναδείχτηκαν σε εκδήλωση με αφορμή την κατάργηση των ασυλικών τμημάτων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Στην εκδήλωση η γενική γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, Μαρία Τροχάνη, μίλησε για την ολοκλήρωση «ενός μεγαλόπνοου ταξιδιού ανθρωπιάς». Στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης μείωσε τις κλίνες του από 400 σε 140, ενώ 100 ασθενείς φιλοξενούνται πλέον σε ξενώνες που λειτουργεί το ίδιο το νοσοκομείο και Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι όταν αποφασίζει κανείς να κλείσει ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο πρέπει να έχει εξασφαλίσει την ύπαρξη δομών που θα υποδεχτούν τους ψυχικά πάσχοντες και τη χρηματοδότησή τους, διότι διαφορετικά οδηγούμαστε στα ράντζα, την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και σε νέα ασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων, αυτή τη φορά στην κοινότητα.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παναγούτσος, διευθυντής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα αιτήματα για ψυχιατρικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο που καλείται να καλύψει την Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, αλλά και ασθενείς από τα Επτάνησα που απευθύνονται πλέον στο νοσοκομείο, μετά το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας. «Είναι σαν χιονοστιβάδα. Εχουμε αύξηση των περιστατικών, με μείωση των κλινών», είπε.

Τόσο το νοσοκομείο, όσο και οι κοινωνικές δομές αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης προσωπικού, στο νοσοκομείο πολλές φορές αναπτύσσσονται ράντζα, ενώ χρειάζεται κάποια περιστατικά να κατευθυνθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας. «Οι ανάγκες ξεπερνούν τις δυνατότητες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης», τόνισε, ενώ υπογράμμισε την παντελή έλλειψη σε ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Σε οριακή κατάσταση

Σε «κώμα» οδηγείται το νοσοκομείο Πατησίων εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού απ' την πολιτική της κυβέρνησης. Από χτες οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί άρχισαν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα εφημεριών του Νοέμβρη του 2008, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν ενέκρινε το πρόσθετο απαραίτητο κονδύλι. Μετά την απόφαση αυτή οι διευθυντές των τμημάτων των νοσοκομείων ζήτησαν την αναστολή της λειτουργίας όλων των τμημάτων, καθώς χωρίς την εργασία των ειδικευόμενων το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια. Οι υπηρεσίες για χτες και σήμερα ρυθμίστηκαν με ειδικευμένους γιατρούς, αλλά από σήμερα θα εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα. Επίσης το υπουργείο Υγείας δεν ενέκρινε και πρόσθετο κονδύλι για την κατανομή ωρών υπερωριακής, νυχτερινής και εξαιρέσιμων ημερών για το υπόλοιπο προσωπικό. Το σωματείο των εργαζομένων συγκαλεί σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση.

Επαναλαμβανόμενη στάση εργασίας την τελευταία ώρα κάθε βάρδιας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ιατρεία από τη Δευτέρα 15 Δεκέμβρη μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, θεωρώντας «τη λειτουργία της φωνητικής πύλης και των τηλεφωνικών ραντεβού πρόωρη και ανεδαφική».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Συνεχίζονται μεθαύριο Παρασκευή 19 Δεκέμβρη οι εκλογές στο Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος). Οι ώρες των εκλογών είναι 2.30 μ.μ.-8.30 μ.μ. τις καθημερινές - εκτός απ' την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη που θα είναι 2.30 μ.μ.-6 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ