ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Παράξενος χειμώνας μπαίνει...

Αυτές τις μέρες η Ευρώπη τους αποφασίζει το 65ωρο, όπως αποφασίζει να προσθέσει 17 χρόνια δουλειάς στις γυναίκες προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.

Αυτοί που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν γαργάρα την εξέλιξη. Εχουν άλλο πόνο. Πρέπει να καταγγείλουν και πάλι πως για όλα φταίει η ηγεσία του ΚΚΕ. Που με την πολιτική της εμποδίζει τα μέλη του ΚΚΕ να χειροκροτήσουν τον ΣΥΝ την ώρα που λέει «ναι» στα ΚΕΣ, «ναι» στο 65ωρο, «ναι» στην ισότητα των δύο φύλων (τα 17 χρόνια που λέγαμε...).

Κάτι παράξενες συμπτώσεις. Ο ένας, αναλυτής, θυμάται τις «πορτοκαλιές επαναστάσεις» και σημειώνει πως ήδη άρχισε η συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο άλλος, αρθρογράφος, παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ασπίδα στο δικομματισμό...

Κι από κοντά τα ρεπορτάζ στα δύο έντυπα που έχουν μπει μπροστά για την αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος, να πασχίζουν να πείσουν τους μαθητές ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον οργανωμένο αγώνα, τα 15μελή και τις συνελεύσεις τους και να μετέχουν ως ιδιώτες (με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης) σε ένα ιντερνετικό φόρουμ που το εμφανίζουν και ως κίνημα. Τους προδίδει η αγωνία τους βέβαια, εκείνα τα «κυρίως» που χώνονται στο κείμενο μη και δεν καταλάβει ο μαθητής πού πρέπει να πάει κι εκείνα τα «προσοχή προσοχή εκεί μαζεύονται οι ΚΝίτες κι εκεί οι άλλοι αριστεροί». Οταν ένας δημοσιογράφος εντοπίζει σαν κύριο ότι μαθητές αντιδρούν έξω από τα συλλογικά τους όργανα, ε, δεν κάνει απλό ρεπορτάζ, άσε που απλό ρεπορτάζ ποτέ δεν υπήρξε.

Η αστική τάξη έχει τεράστια εμπειρία από την αντιμετώπιση του αντιπάλου της. Αυτό είναι ευρέως γνωστό. Οτι οργανώνει «κινήματα», για να τα «αντιμετωπίσει» ώστε να απομακρύνει όσο μπορεί τη σκληρή ώρα της πραγματικής αναμέτρησης, είναι σχετικά νέο φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί στις λεπτομέρειές του.

Ακου, λέει, οι πρυτάνεις να αποκαλύψουν όσους φτιάχνουν μολότοφ μέσα στα πανεπιστήμια. Και πώς θα γίνουμε αντάξιοι ενός Μπιγιανκούρ! Από ένα σχολείο το περίφημο «5»... παίρνουν όλοι το «μεταπτυχιακό» τους. Γι' αυτό και πιστεύουν πως επαναλαμβάνοντας το γνωστό «η κακή ηγεσία, η καλή βάση» θα πετύχουν ό,τι φάγανε μια ζωή και δεν το πέτυχαν.

Νυχτωμένοι; Μπα, αυτή είναι και η μόνη αποστολή τους. Κι εκεί που πάνε να πιστέψουν ότι κάτι καταφέρνουν, έρχονται τα μαντάτα από τη Ρωσία. Το 12% που έβλεπε με καλό μάτι τον Στάλιν ξεπέρασε το 50% κι οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με ανώτερη μόρφωση. Πολύ παράξενα πράγματα...

Ασχετο: Ηταν, λέει, σε επιφυλακή χτες η ΝΕΤ γιατί είχαν πληροφορίες ότι κάτι θα γίνει... Δηλαδή, αν δεν ήταν σε επιφυλακή θα έλεγαν κανονικά τις ειδήσεις;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Μ' ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΑ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ

ΝΑ ΞΕΣΠΙΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»; «Ηρθε η ώρα για τους πρυτάνεις και τους καθηγητές των πανεπιστημίων να πουν τα πράγματα με το όνομά τους (...) όταν γνωρίζουν πως κάποιος πανεπιστημιακός χώρος έχει καταληφθεί από ανθρώπους οι οποίοι τον χρησιμοποιούν ως αποθήκες πυρομαχικών για οδομαχίες οφείλουν να ζητήσουν την επέμβαση της πολιτείας» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ: «Αρκετές γενιές της ελληνικής Κεντροαριστεράς έζησαν με το μύθο του "γαλλικού εργαστηρίου" - όλα ξεκινούν από το Παρίσι και ειδικότερα από το Μπιγιανκούρ. Για πρώτη φορά πολλοί στο εξωτερικό πιστεύουν ότι το Μπιγιανκούρ είναι γωνία Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας» (το σχόλιο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΘΑ ΤΟΝ ΦΑΕΙ Ο ΚΑΗΜΟΣ: «Ανοιγμα Αλαβάνου στη βάση του ΚΚΕ (...) όπως είπε δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας "με τη σημερινή ηγεσία και με τις σημερινές πολιτικές" του κόμματος της παραδοσιακής Αριστεράς, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ» (η καταγραφή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΛΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ ΠΑΝΕ: «Ενα πρόσφατο βιβλίο του Αλεξάντρ Φιλίποφ παρουσιάζει τον Στάλιν ως έναν εκσυγχρονιστή και αποτελεσματικό ηγέτη (...) "χρησιμοποιείτε επιχειρήματα που οι νέοι δεν καταλαβαίνουν" απάντησε ο υπουργός Παιδείας Αντρέι Φούρσενκο στους ξένους ιστορικούς που διατύπωσαν ερωτήματα για το βιβλίο αυτό. Πράγματι, οι σημερινοί νέοι της Ρωσίας - και όχι μόνο αυτοί - κοιτούν με άλλο μάτι τον άνθρωπο που με την υποχρεωτική εκβιομηχάνιση προκάλεσε εκατομμύρια θύματα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Λεβ Γκουντκόβ, διευθυντής του κέντρου αναλύσεων Levada, το 12% του πληθυσμού που έβλεπε θετικά τον Στάλιν την προηγούμενη δεκαετία έχει ξεπεράσει σήμερα το 50%. Κι ανάμεσά τους, είναι πολλοί Ρώσοι με ανώτατη μόρφωση» (η καταγραφή στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ εργατών, μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βαθαίνει η κρίση στην αγορά

Η ΧΩΡΑ: Σκάει η αγορά δεν κυκλοφορεί χρήμα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ μετά τον προϋπολογισμό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενα σκάνδαλο, πέντε πορίσματα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΝΑ ΠΟΡΙΣΜΑ πέντε απόψεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σκάνδαλο εν τάφω

ΤΑ ΝΕΑ: Συγχωροχάρτι για το Βατοπέδι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ζητείται «δι' ευχών» μετά το πόρισμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΓΡΙΑ ΠΑΖΑΡΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γαλάζιο πόρισμα - κοροϊδία

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΥΚΟΥΛΑ στις ευθύνες υπουργών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Η ΑΥΓΗ: Χαριστική βολή με τη βαλλιστική

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΔ: Ναι, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στη χημειοθεραπεία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κάτι παράξενες συμπτώσεις

«Εάν δεν είχε προηγηθεί η δολοφονία του ανυπεράσπιστου παιδιού, που οπωσδήποτε δικαιολογούσε την αρχική έκρηξη αγανάκτησης, θα έλεγα πως η εικόνα της ανυπεράσπιστης καμένης Αθήνας θύμιζε τις "επαναστάσεις" στη Γεωργία, την Ουκρανία και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες. Εκεί, χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες πίστεψαν τα ψεύτικα τα λόγια των αμερικανόδουλων πολιτικών και ανέτρεψαν τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Βέβαια, είναι αδιανόητο να συνδέσει κανείς τις ανεξέλεγκτες διαδηλώσεις της Αθήνας με τις καθοδηγούμενες ανατροπές των κυβερνήσεων στη Γεωργία και την Ουκρανία (...) Οι παροικούντες στην Ουάσιγκτον που συνήθως αποφασίζουν για (και πριν) τους λαούς, άρχισαν να ομιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας» (ο Μ. Ιγνατίου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Παλιά τους τέχνη κόσκινο

«Σ' αυτή τη ρευστή πολιτική περίοδο, με αιχμή το ΚΚΕ, το σύστημα ανοίγει πόλεμο λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ διότι (...) μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναχαιτίσει σχέδια εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας στον μονόδρομο του δικομματισμού (...) Ο πόλεμος αυτός θα είναι αδυσώπητος (...) Πρωταγωνιστής στην παραπληροφόρηση η κυβερνητική ΕΡΤ που, ελληνικό κι αυτό σύμπτωμα, βρίσκεται υπό την πολιτική εποπτεία του ίδιου υπουργού που προΐσταται και της ΕΛ.ΑΣ.» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

«Κυρίως»

«Αποφάσεις σχετικές έλαβαν όλα τα συντονιστικά και κυρίως το (μαζικότερο) Συντονιστικό σχολείων Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος (...) Καλλιτέχνες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των συντονιστικών (κυρίως του Συντονιστικού Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος)» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Δεκτοί μόνο ιδιώτες

«Οι μαθητές εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές μορφές κινητοποιήσεων (...) και αντιδρούν έξω από τις διαδικασίες των συλλογικών τους οργάνων (...) Για πρώτη φορά από τις καταλήψεις του '98 λειτουργούν ξανά δύο Συντονιστικά (...) το ΣΑΣΑ που έχει αναφορά στην ΚΝΕ (...) το έτερο που φέρει το όνομα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και έχει αναφορές στον ευρύτερο αριστερό χώρο» (ευχές και διευκρινίσεις στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ