ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σε δίκη ο δημοσιογράφος που επιτέθηκε στον Μπους

Κύμα συμπαράστασης σε πολλές αραβικές χώρες

Διαδήλωση στην Παλαιστίνη στήριξης στον ιρακινό δημοσιογράφο που επιτέθηκε στον Μπους με τα παπούτσια του

Associated Press

Διαδήλωση στην Παλαιστίνη στήριξης στον ιρακινό δημοσιογράφο που επιτέθηκε στον Μπους με τα παπούτσια του
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στην ιρακινή Δικαιοσύνη παραδόθηκε, χτες, ο 28χρονος δημοσιογράφος Μουνταντχάρ αλ Ζάιντι, που την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτόξευσε τα παπούτσια του κατά του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου (κίνηση εξαιρετικά προσβλητική για τα μουσουλμανικά ήθη), χαρακτηρίζοντάς τον «σκυλί» και τονίζοντας ότι με την κίνησή του «εκπροσωπεί όλους τους αθώους νεκρούς Ιρακινούς». Οπως διέρρεε το υπουργείο Εσωτερικών ο αλ Ζάιντι πιθανότατα θα κατηγορηθεί για «προσβολή ξένου ηγέτη και του ιρακινού πρωθυπουργού», κατηγορία που μπορεί να καταλήξει σε ποινή δίχρονης κάθειρξης.

Την προθυμία τους ν' αναλάβουν την υπεράσπιση του δημοσιογράφου έχουν εκφράσει εκατοντάδες Ιρακινοί αλλά και άλλοι Αραβες δικηγόροι. Από την πλευρά του, το κανάλι όπου εργαζόταν, το «αλ Μπαγκνταντίγια» υποστήριζε χτες ότι ο αλ Ζάιντι «έχει τραυματιστεί σοβαρά από την κακοποίηση που υπέστη κατά την κράτησή του». Θεωρητικώς η πληροφορία αυτή ερευνάται από τις ιρακινές αρχές.

Την ίδια στιγμή, νέες διαδηλώσεις συμπαράστασης στον δημοσιογράφο πραγματοποιήθηκαν σε Μοσούλη, Νασιρίγια, Βαγδάτη και Φαλούτζα. Το ζήτημα έφτασε και στο Κοινοβούλιο όπου σουνίτες βουλευτές, χωρίς να τάσσονται υπέρ της κίνησης, υποστήριζαν ότι «προφανώς κίνητρο ήταν η εισβολή και η κατοχή, και το διεθνές δίκαιο καλύπτει την αντίσταση ενάντια στην κατοχή». Η Ενωση Ιρακινών Δημοσιογράφων, δε, ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να απελευθερώσουν τον Ζάιντι, αν και χαρακτήρισε «αντι-επαγγελματική» την κίνησή του. Φυσικά, αναφορά στο θέμα έγινε και από το Λευκό Οίκο, που αρκέστηκε να τονίσει ότι «το ζήτημα θα κριθεί από τις ιρακινές αρχές».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά με το «σχέδιο της Ανάπολης»

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Μη αναστρέψιμη» χαρακτηρίζεται η «ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε από την Ανάπολη» η απόφαση που υιοθέτησε, στη βάση ρωσο-αμερικανικής πρότασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομοφώνως, με αποχή μόνο της Λιβύης. Η απόφαση καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιμείνουν στην προσπάθειά τους.

Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, όμως, εμφανίζονται, για άλλη μια φορά, να έχουν αντίθετες απόψεις. Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγαν, από κοινού, το εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Ερευνας, φαίνεται ότι τα 2/3 των Παλαιστινίων αποδέχονται την πλήρη ομαλοποίηση των αραβο-ισραηλινών σχέσεων ως αντάλλαγμα για την ολική ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα, προοπτική που απορρίπτουν τα 2/3 των Ισραηλινών.

«Ελιγμός» από Αμπάς;

Την προκήρυξη γενικών εκλογών, σύντομα, προανήγγειλε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Η κίνηση του Αμπάς έρχεται σε μια στιγμή που η «Χαμάς» υποστηρίζει ότι πρέπει πρώτα να λυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων και μετά να γίνουν γενικές εκλογές. Επειδή πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η παλαιστινιακή κοινή γνώμη δεν υποστηρίζει σε μεγάλο ποσοστό τον Αμπάς, αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι χτεσινές του δηλώσεις μπορεί να αποτελούν και «ελιγμό» που αποβλέπει στην απόρριψη της διενέργειας εκλογών από τη «Χαμάς».

Την ίδια στιγμή, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού σκότωναν, σε ενέδρα, 20χρονο στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» έξω από τη Τζενίν. Παράλληλα, ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκαζε σε 36μηνη φυλάκιση τον Πρόεδρο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, 60χρονο Αμπντέλ Αζίζ Ντουάικ, για συμμετοχή στη «Χαμάς». Ο Ντουάικ έχει, ήδη, μείνει στις ισραηλινές φυλακές 29 μήνες και αναμένεται ν' αποφυλακιστεί τον Αύγουστο.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Δεκάδες νεκροί

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Αναζωπυρώνεται ο εμφύλιος στη Σρι Λάνκα, μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών της αυτονομιστική οργάνωσης των Τίγρεων των Ταμίλ, που μαίνεται στη χώρα από το 1983. Χτες σημειώθηκαν σφοδρές μάχες στην πόλη Κιλινότσι, που χαρακτηρίζεται ως προπύργιο των ανταρτών καθώς επίσης και στην περιοχή Τζάφνα, με αποτέλεσμα πάνω από 145 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 400 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού στρατού, 120 νεκροί είναι αντάρτες και 25 κυβερνητικοί στρατιώτες. Οπως υποστηρίζεται, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον των ανταρτών.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο των ανταρτών οι μάχες διήρκεσαν πάνω από εννέα ώρες, ωστόσο δε γίνεται αναφορά στον αριθμό των νεκρών.

ΡΩΣΙΑ
Στα «μαλακά» δολοφόνοι μεταναστών

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 20 χρόνια τα μέλη μιας εθνικιστικής συμμορίας νέων, με την επωνυμία «Σλαβική Ενωση», που πραγματοποίησε μέσα στα τελευταία 2 χρόνια δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν 7 (ενώ 2 μέλη της συμμορίας αθωώθηκαν) για τη δολοφονία 20 ξένων μεταναστών εργατών και για άλλες 12 απόπειρες δολοφονίας. Ορισμένες μάλιστα από τις δολοφονίες γυρίστηκαν σε βίντεο με στόχο την προβολή αυτών των «κατορθωμάτων» από τους εθνικιστές.

Αρκετά ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν πως οι κατηγορούμενοι «έπεσαν στα μαλακά», αν κρίνει κανείς το μέγεθος των εγκλημάτων τους. Μάλιστα η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» τιτλοφορεί το θέμα με τον τίτλο «Για κάθε νεκρό μη Ρώσο δίνουν μισό χρόνο».

Εννοείται πως η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων.


Ι.Π

ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για νέες βάσεις των ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ.--

Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας αλλά και τα σχέδιά της να εγκαταστήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στο Καζαχστάν και στο Ουζμπεκιστάν, αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, υποστήριξε χτες ο αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Νικολάι Μακάροφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο ίδιος τόνισε ότι τα σχέδια ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για τη Μόσχα, ενώ εξέφρασε την αμφιβολία ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν μετά την ανάληψη της ευθύνης του νεοεκλεγέντα Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Τις πληροφορίες αυτές, όμως, έσπευσε να διαψεύσει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπρίζα, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

ΓΑΛΛΙΑ
Περίεργη απόπειρα... βομβιστικής επίθεσης με... προειδοποίηση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σαν «έτοιμος από καιρό», ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διακήρυττε χτες, ότι «δεν πτοείται από την τρομοκρατία», αντιδρώντας στον εντοπισμό εκρηκτικών μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα πολυκαταστήματα του Παρισιού. Οι δηλώσεις Σαρκοζί ήρθαν να συμπληρώσουν ένα μάλλον «περίεργο» περιστατικό χτες, στο εμπορικό κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, το οποίο είναι και από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της χώρας.

Τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, είχαν τοποθετηθεί στις τουαλέτες ενός ορόφου αλλά δεν αντιπροσώπευαν κάποιο κίνδυνο γιατί δεν υπήρχε πυροκροτητής. Η αστυνομία μετέβη στο κατάστημα «Printemps - Haussmann» μετά από προειδοποίηση που έγινε σε ΜΜΕ. Την ευθύνη για την τοποθέτηση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Αφγανικό Επαναστατικό Μέτωπο», με επιστολή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Agence Presse», η οποία ζητά την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Επίσης, φέρεται να τονίζει ότι «την επόμενη φορά» δε θα υπάρξει προειδοποίηση.

Πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία διέρρεαν ότι τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν δεν έχουν σχέση με τη γνωστή στις γαλλικές αρχές τουλάχιστον, συνδεσμολογία και τεχνική που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστικές οργανώσεις. Επίσης, διέρρεαν ότι αγνοούν τη συγκεκριμένη οργάνωση. Λίγες ώρες μετά, συνελήφθησαν τουλάχιστον επτά άτομα ως ύποπτοι για σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις, αν και διευκρινιζόταν ότι οι συλλήψεις δε σχετίζονται με τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ