Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά με το «σχέδιο της Ανάπολης»

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Μη αναστρέψιμη» χαρακτηρίζεται η «ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε από την Ανάπολη» η απόφαση που υιοθέτησε, στη βάση ρωσο-αμερικανικής πρότασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομοφώνως, με αποχή μόνο της Λιβύης. Η απόφαση καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιμείνουν στην προσπάθειά τους.

Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, όμως, εμφανίζονται, για άλλη μια φορά, να έχουν αντίθετες απόψεις. Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγαν, από κοινού, το εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Ερευνας, φαίνεται ότι τα 2/3 των Παλαιστινίων αποδέχονται την πλήρη ομαλοποίηση των αραβο-ισραηλινών σχέσεων ως αντάλλαγμα για την ολική ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα, προοπτική που απορρίπτουν τα 2/3 των Ισραηλινών.

«Ελιγμός» από Αμπάς;

Την προκήρυξη γενικών εκλογών, σύντομα, προανήγγειλε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Η κίνηση του Αμπάς έρχεται σε μια στιγμή που η «Χαμάς» υποστηρίζει ότι πρέπει πρώτα να λυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων και μετά να γίνουν γενικές εκλογές. Επειδή πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η παλαιστινιακή κοινή γνώμη δεν υποστηρίζει σε μεγάλο ποσοστό τον Αμπάς, αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι χτεσινές του δηλώσεις μπορεί να αποτελούν και «ελιγμό» που αποβλέπει στην απόρριψη της διενέργειας εκλογών από τη «Χαμάς».

Την ίδια στιγμή, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού σκότωναν, σε ενέδρα, 20χρονο στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» έξω από τη Τζενίν. Παράλληλα, ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκαζε σε 36μηνη φυλάκιση τον Πρόεδρο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, 60χρονο Αμπντέλ Αζίζ Ντουάικ, για συμμετοχή στη «Χαμάς». Ο Ντουάικ έχει, ήδη, μείνει στις ισραηλινές φυλακές 29 μήνες και αναμένεται ν' αποφυλακιστεί τον Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ