Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Συνάντηση ενίσχυσης της συνεργασίας

ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΝΤΕ ΜΠΑΪΑ.--

«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο χωρίς την παρουσία άλλων» τόνισε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά την άφιξή του στο θέρετρο Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα, στη Βραζιλία στο οποίο λαμβάνει χώρα από χτες η διήμερη «Σύνοδος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για την Ολοκλήρωση και την Ανάπτυξη»-(CALCA) αλλά και η 36η Σύνοδος της Αγοράς του Νότου-MERCOSUR. Σύνοδος που συμμετέχουν όλες οι χώρες από το Μεξικό ως τη Χιλή και θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά η Κούβα.

Οσο για το μέρος της δήλωσης του Ραούλ Κάστρο «χωρίς την παρουσία άλλων», αφορά τις ΗΠΑ. Κάτι που σημειώνεται και από πληθώρα αμερικανικών μέσων τονίζοντας με σημασία ότι «είναι η πρώτη φορά από την ανακήρυξη του δόγματος Μονρόε, δηλαδή περίπου εδώ και δύο αιώνες που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποκλεισμένες από μία ευρύτερη Σύνοδο που γίνεται στην ήπειρο».

Οσο για τη Σύνοδο, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται οι οικονομικές, οι διμερείς διαφορές αλλά και η παντελής έλλειψη καθορισμού των όρων που διέπουν την επιβολή δασμών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών.

Εκτός του Mercosur (που περιλαμβάνει τις χώρες Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και η Βενεζουέλα υπό σύνδεση) θα γίνει και η Σύνοδος των χωρών του UNASUR (περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής) ενώ συνολικά η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της υιοθέτησης με την Τελική Διακήρυξη και σειρά ντοκουμέντων, όσον αφορά τη συνέχιση των μηχανισμών που έχουν μόλις συσταθεί, για την προώθηση της «διακδικασίας ολοκλήρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ